Vuosi sitten kovalla tohinalla perustetut itsepalvelu­kaupat lässähtivät: Kaupunkilaiset kaipaavat edelleen eläviä myyjiä

Viime vuonna avatut korttelikaupat suljetaan, sillä markkinoilta ei löytynyt pienelle toimijalle tilaa. Yritys suuntaa katseensa kohti suuren maailman markkinoita.

Modernien korttelikauppojen valikoimat olivat tavallista lähikauppaa pienemmät.

10.6. 14:52

Viime vuonna pääkaupunkiseudulle perustettiin pikkuruisia korttelikauppoja, jotka toimivat ilman myyjiä. Ne palvelivat asiakkaita alueilla, joille perinteisten markettien kauppiaat eivät halunneet perustaa myymälöitä.

HS uutisoi aiheesta viime vuoden helmikuussa. Tuolloin Blockstore Group avasi pikkuisia itsepalvelumyymälöitään ympäri pääkaupunkiseutua.

Osa kaupoista on pikkuhiljaa kadonnut katukuvasta. Uutena vähittäiskaupan toimijana on vaikeaa löytää paikkaansa markkinoilta, kertoo Blockstore Groupin toimitusjohtaja Juha Maijala. Kaupoissa myytiin tuotteita lähinnä täydennystarpeisiin, joten isojen kauppojen valikoimien kanssa oli vaikeaa kilpailla.

”Suomessa pienen itsenäisen vähittäiskaupan yhtälö on vaikea. Katteet saadaan juuri ja juuri operatiivisesti kannattaviksi, mutta sisäänostohinnat ovat suuremmat kuin isommilla ketjuilla.”

Yksityisasiakkaille ei aiota enää perustaa uusia korttelikauppoja.

Espoon Kalliolähteen myymälää kehitetään ja siitä pyritään tekemään yrityksen tekninen kehityskeskus.

”Meillä tulee aina olemaan omia kauppoja, joilla testaamme uutta teknologiaa”, Maijala toteaa.

Teknologiaa tullaan soveltamaan jatkossa suuremmissa kaupoissa, jotka ovat houkuttelevampia kuluttajille ja tällöin myös yritysasiakkaille. Neuvotteluja käydään tälläkin hetkellä moneen maahan ja suurille eurooppalaisille ketjuille.

”Nykyinen vähittäiskaupan malli tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Ei ole kauhean kivaa pistää autoa parkkiin, olla kaupassa tunti, pakata auto ja tulla takaisin”, Maijala sanoo.

Teknologisia innovaatioita halutaan viedä lähemmäksi tavallisia lähikauppoja, joissa ihmiset tekevät viikottaiset ruokaostoksensa.

”Koska olemme start-up, meidän täytyy jatkuvasti miettiä, mikä on kannattavin polku”, Maijala perustelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat