Kurittomat mopoilijat kaahaavat kuin viimeistä päivää espoolaisella tienpätkällä: ”Meteli on ihan järkyttävä”

Suomenojan voimalaitoksen edustalla on kaahailtu jo vuosikymmeniä. Nyt pohditaan vaihtoehtoja, joilla vaaralliset keulimiset saataisiin loppumaan.

Hylkeenpyytäjäntien pääty on monen nuoren mopoilijan ja autoilijan suosiossa. Tiellä tehdään erilaisia temppuja, kaahaillaan ja keulitaan. Kesäkuun loppupuolella tien pintaa koristivat erilaiset jäljet.

2.7. 7:00 | Päivitetty 2.7. 11:32

On kesäinen perjantai-ilta, ja tuttu meteli alkaa.

Välillä jopa kymmeniä nuoria kerääntyy mopoillaan Hylkeenpyytäjäntien päätyyn, Suomenojan venesataman ja voimalaitoksen välissä kulkevalle osuudelle.

Tienpätkällä käynnistyy – ainakin näin kesäaikaan – lähes jokailtainen show. Pitkällä suoralla tehdään erilaisia akrobaattisia liikkeitä mopon selässä, keulitaan, ajetaan kilpaa ja poltetaan kumia. Välillä kaahailijat levittäytyvät myös lähellä sijaitsevien asuinalueiden teille.

Finnoon ”moposuora” on ollut poliisin tiedossa jo pitkään.

”Tämä on yksi pitkäaikaisista ongelmapaikoista Espoon alueella. Se on ollut tiedossa niin kauan kuin olen itse ollut poliisina Espoossa, ja aloitin noin 20 vuotta sitten”, kertoo komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikenneyksiköstä.

Mopolla keuliminen on suosittua puuhaa kesäiltaisin Hylkeenpyytäjäntiellä. Kuvassa kaksi nuorta keulii rinnakkain kesäkuun lopussa 2022.

Lähialueen asukkaat soittavat tiuhaan hätäkeskukseen häiritsevästä mopomelusta ja vaarallisen näköisistä keulimisista ja kaahailuista, ja valvontapyyntöjä tulee poliisille usein.

”Tämä saattaa jopa olla se alue Espoossa, josta tulee aiheesta eniten soittoja. Ainakin se on top kolmen joukossa”, Kontola sanoo.

Poliisi pyrkii Kontolan mukaan vastaamaan näihin ilmoituksiin parhaansa mukaan.

”Liian vähän ehdimme kuitenkin käydä. Ei saisi aina vedota resurssipulaan, mutta olisihan se kiva, jos saisimme enemmän porukkaa töihin ja pystyisimme paremmin reagoimaan.”

Paikan päällä käydään säännöllisesti, mutta toistaiseksi poliisilla ei ole hirveästi keinoja, joilla puuttua häiritsevään ajeluun.

”Kun ihmiset soittavat hätäkeskukseen ja mennään paikan päälle, niin harvoin joku juuri silloin keulii. Tyhjennetään paikka, mutta kun lähdetään, niin puolen tunnin päästä mopoilijat ovat taas siellä. Se on sellainen kissa ja hiiri -leikki, joka käydään näiden kanssa.”

Hylkeenpyytäjäntien päätyosuudella liikkuvien kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä joskus nuorten jäljiltä löytyy erilaisten noutoruokaroskien ja energiajuomatölkkien lisäksi myös lasinsirpaleita ja muita teräviä roskia. Kuvassa näkyy Hylkeenpyytäjäntien kanssa rinnakkain kulkevan Rantaraitin suojatie voimalaitoksen edessä.

Nyt poliisi toivookin saavansa ongelman kontrolliin uusilla ratkaisuilla. Espoon kaupungin kanssa on käyty keskusteluja erilaisista vaihtoehdoista, jotka voisivat parantaa tilannetta.

”Olemme keskustelleet esimerkiksi siitä, voisiko tielle saada hidastetöyssyjä tai šikaaneja, jotka estäisivät kaahailun ja keulimisen. Meidän työtämme voisivat helpottaa myös liikennemerkit, joiden mukaan tiettyyn kellonaikaan olisi kiellettyä ajaa mopolla.”

Kontola on huolissaan varsinkin siitä, että tilanne on muuttunut yhä vakavammaksi.

”Temppuilu ja kaahailu sekä niiden ihannointi ovat lisääntyneet viime aikoina. Ja nyt puhun nimenomaan nuorista. Toki suurin osa käyttäytyy, mutta osalla tällainen piittaamattomuus liikenteessä on lisääntynyt ja se on huolestuttavaa.”

Hylkeenpyytäjäntie houkuttelee enimmäkseen mopoilijoita, mutta joskus paikalle kerääntyy myös autoilijoita ajamaan kilpaa. Kuva tien jäljistä kesältä 2021.

Tilanne häiritsee myös muita kuin lähialueen asukkaita. Kyseisen tieosuuden rinnalla kulkee Rantaraitti, jota pitkin kulkee päivittäin runsaasti pyöräilijöitä, lapsiperheitä ja koiranulkoiluttajia. Varsinkin eläimille viritetyistä ja huonokuntoisista mopoista lähtevä ääni on todella voimakas.

”Jos mopoissa olisi oikeanmalliset pakoputket, häiriö ei olisi lainkaan samanlainen kuin nyt. Nyt revittelyääni kuuluu parinkin kilometrin päähän. Varsinkin jos mopoilijoita on useita, meteli on ihan järkyttävä, enkä yhtään ihmettele, että ihmiset valittavat siitä”, kertoo Kontola.

Vaikka tiellä voi usein nähdä vaarallisia tilanteita ja kaatumisia, varsinaisia onnettomuuksia tapahtuu Kontolan mukaan vähän. Pienemmistä kaatumisista ei yleensä ilmoiteta poliisille.

”Kokoontua saa ja nuoret saavat tavata toisiaan. Mutta olisi hyvä saada nuorille tietoon, että keuliminen ja kaahailu on ehdottomasti kiellettyä ja vaarallista.”

Lue myös: Asuinalueen nimeä aletaan tietoisesti häivyttää Espoossa: Hämmennystä herättänyt Suomenoja katoaa, koska ruotsinkielinen vaihtoehto on ollut käytössä keskiajalta asti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat