Espooseen avattiin vaivihkaa näköalapaikka, jota käytännössä kukaan ei ole vielä tajunnut – Tornin päältä näkee yhtä aikaa Helsingin keskustaan ja syvälle saaristoon

Bergön lintutorni on Espoon Suvisaariston huomaamaton helmi: Vankkarakenteisen tornin päältä näkee hyvällä säällä todella kauas.

Espoon ja Kirkkonummen saaret näkyvät kauniisti kirkkaalla säällä Bergön lintutornista.

1.7. 9:56

Kun hetken samoaa päämäärättömästi pöpelikössä, niin kallion takaa pilkistävät puiset rakenteet. Mäntyjen takaa valkenee lopulta yllättävä näky: Valtava järeä puinen torni, joka kohoaa korkeuksiin.

Ollaan Espoon Suvisaaristossa, jonne on ilmestynyt vaivihkaa kiehtova rakennelma. Sen liki 16 metrin korkuiselta laelta paljastuu uskomaton maisema joka suuntaan. Idässä näkyy Helsingin keskusta, lännessä Porkkalanniemi, etelässä kaukana merellä kulkevat rahtialukset.

Torniin kipuaa hellepäivänä vain yksi toinen ohikulkija. Miten tällainen aarre on jäänyt kaikilta huomaamatta?

Bergön lintutorni piilottelee kalliolla männikön keskellä.

Kyseessä on Bergön tuliterä lintutorni, joka on vain muutaman kilometrin päässä Espoon Soukasta etelään. Soukan tornitalot näkyvätkin rykelmänä pohjoisessa horisontissa.

Hanke lähti liikkeelle, kun Espoon kaupunki sai siihen valtiolta 54 500 euron avustuksen. Työ tilattiin rakennusyhtiö GRK:lta.

Urakka kesti neljän kuukauden ajan ja valmistui joulukuussa 2021. Lintutorni saatiin käyttöön tänä keväänä.

Tornin löytäminen ei ole läpihuutojuttu. Esimerkiksi Googlen karttahaku osaa neuvoa paikalle, mutta ei ota huomioon tornille johtavalla yksityistiellä olevaa puomia.

Auton pystyy kuitenkin jättämään noin viitisen autoa imaisevalle pienelle levikkeelle Bergöntien alkuun. Siitä pitää taivaltaa noin 500 metriä jalkapatikalla, ensin soratietä ja sitten metsän läpi kohti tornia.

GRK:n tiedotteen mukaan rakennuspaikan sijainti vaikeutti jopa itse urakkaa. Kulkuyhteyksien puute ja luonnonsuojelualueen lainalaisuudet täytyi ottaa huomioon eri työvaiheissa.

Patikoija löytää tornin melko helposti suunnistamalla kohti kalliolla törröttävää radiomastoa. Puurakennelma löytyy sen takaa.

Tornin tavoittaa myös ilman omaa autoa: Suvisaaristoon kulkee bussilinja 145, ja Bergön pysäkki on aivan soratien alussa.

Helsingin keskustan korkeat rakennukset näkyvät Espoon reunamille asti.

Lue myös: Tämä paikka tiedetään vain pienissä piireissä: Espoossa on kallio, josta avautuvat uskomattomat näkymät, mutta paikalle ei ole edes kunnon polkua

Lue myös: ”Köyhän miehen Koli” lymyilee helsinkiläisessä saaressa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat