Espoossa seisoo tuliterä kerrostalo, jota osa asukkaista ryöpyttää surutta: ”En todellakaan ala pitämään naapureille mitään huumevalistusta”

Olarin Noste -nimisestä talosta on kantautunut useita juttuvinkkejä HS:n toimitukseen. Talon ennen omistaneen Nrepin mukaan joitain kehityskohteita on tunnistettu.

Tien reunassa kohoava vinokattoinen kerrostalo tunnetaan nimellä Olarin Noste. Kuva on otettu lokakuussa 2021.

6.7. 14:18

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi toukokuussa, että yksi ihminen kuoli kerrostalopalossa Espoon Olarissa yöaikaan.

Palo tapahtui osoitteessa Ylismäentie 12, jossa seisoo pitkä, noin 150-metrinen, vinokattoinen rakennus.

Lue lisää: Tämä talo riehaannutti somen irvileuat – ”Joskus on tarpeen erottua joukosta”

Tulipalon jälkeen HS:n toimitukseen on tullut vinkkejä Olarin Noste -nimisen talon erikoisesta elämästä. Viestien mukaan talossa muun muassa metelöidään, sotketaan ja eletään muutenkin kuin pellossa.

Myös anonyymin viestipalvelu Jodelin Suurpelto- ja Olari-kanavilla talosta maalataan ongelmaista kuvaa. On kuitenkin huomattava, että Jodelissa esiintyvät väitteet eivät ole lähtökohtaisesti erityisen luotettavia.

HS haastatteli kahta talon asukasta. Vaikuttaa siltä, että yli 400 asunnon vuokratalossa tosiaan on aavistuksen levoton tunnelma. Talon vuokralaisilta ei vaadita takuuvuokraa, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa asiaan. Mitään täysin vuokrataloille poikkeavaa talossa ei HS:n selvityksen perusteella tapahdu.

Kaksi talon asukasta – heitä kutsutaan tässä jutussa Annaksi ja Veeraksi – kertovat pitkän listan asioita, jotka ovat heidän mielestään talossa pielessä. He eivät halua esiintyä jutussa oikeilla nimillään, sillä se saattaisi asettaa heidät outoon valoon naapureidensa silmissä. He puhuivat HS:lle tietämättä toisistaan.

”Aloin heti alusta asti vihaamaan tätä taloa. Olen asunut yhteensä yhdessätoista eri paikassa ja tämä on niistä kamalin”, Veera kertoo

Anna on erityisesti huolissaan siitä, että eräässä asunnossa poltetaan hajun perusteella kannabista.

Anna pelkää sisällä polttamisen lisäävän talossa tulipalovaaraa. Tulipalon jälkeen Anna laittoi taloa silloin ylläpitäneelle Juli Livingille sähköpostia, jossa toi esille paloturvallisuushuolensa.

Talon tapahtuma-aikaan talon omistaneen Nrepin viestintäpäällikkö Jannica Aalto kommentoi Annan huolia HS:lle.

”On täysin selvää, että asunnoissa ei ole sallittua polttaa sisällä kannabista, ja kaikista epäilystä tai suorista havainnoista tulisi ottaa yhteyttä poliisiin. Toukokuussa tapahtunut tulipalo oli kamala onnettomuus. Itse talon paloturvallisuudesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.”

Toukokuinen tulipalo rajautui vain yhteen asuntoon.

Mutta miten Nrep kommentoi muita väitteitä?

Anna on esimerkiksi valittanut jatkuvasta koirien haukunnasta hiljaisuuden aikana sekä yleisten tilojen, kuten hissin epäsiisteydestä. Veera puhuu jopa hissistä löytyneistä ulosteista.

”Sieltä vastattiin, että käy itse sanomassa asiasta naapurille. En todellakaan ala pitämään naapureille mitään huumevalistusta”, Anna kertoo.

Nrepin Aallon mukaan on tyypillistä, että naapurit laitetaan ratkomaan ongelmatilanteita keskenään.

”Meillä mahdollisen häiriön käsittely lähtee naapurisovittelun periaatteiden mukaisesti. Asuinviihtyvyys syntyy paikallisessa yhteisössä ja naapurustossa, jonka vuoksi kannustamme olemaan naapuriin suoraan yhteydessä”, Aalto vastaa.

Viestintäpäällikkö kertoo ulosteen löytymisen olleen yksittäinen tapaus.

”Niin sanotussa ulostetapauksessa, asukkaan koira oli karannut rappukäytävään ja teki sitten paniikissa toimet sinne. Paikan päälle tilattiin siivous heti, kun asia selvisi.”

Ylismäentie 12 ei kata pelkästään ongelmista syytettyä viiden rapun kerrostaloa. Samassa osoitteessa nököttää myös kolme muuta kerrostaloa, joiden asunnot ovat yksityisesti omistettuja.

Yhtä näistä omistuskerrostaloista edustaa Olli Laine. Hän haluaa huomauttaa, että Olarin Nosteessa on paljon asukkaita.

”Näinkin isosta otoksesta varmasti suurella todennäköisyydellä löytyy häiritsevästi käyttäytyviä. Huoltoyhtiö ei ole varmaan tajunnut, että täällä asuu niin paljon porukkaa. Jos yksi sadasta jättää roskat kerran viikossa ulos, piha näyttää sotkuiselta.”

Laine ymmärtää, ettei alue ole täysin ongelmaton eikä halua kaunistella asiaa. Hän kuitenkin nostaa esille myös toisen puolen, sillä alue vetää puoleensa ihmisiä, jotka haluavat asua luonnonhelmassa rauhallisen metsän vieressä.

Nrep myi Olarin Nosteen Kojamolle tänä kesänä.

Asukkaiden mukaan myyntitilanteessa heidän huoliaan on sivuutettu. He eivät ole myöskään tyytyväisiä omistajanvaihdoksen viestintään.

Nrepin viestintäpäällikön mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tämänkaltaisia kohteita siirtyi uudelle omistajalle.

”Olemme tunnistaneet kehityskohteita tulevaisuutta varten. Olemme pahoillamme asukkaille syntyneestä huolesta omistajanvaihdoksen yhteydessä”, Jannica Aalto päättää.

Ylismäentie 12 koostuu tien vieressä kohoavasta viiden rapun ”Olarin Nosteesta” sekä kolmesta muusta kerrostalosta. Kuvan on ottanut alueella asuva Olli Laine 30. toukokuuta.

Lue lisää: Tämä talo riehaannutti somen irvileuat – ”Joskus on tarpeen erottua joukosta”

Lue lisää: Minna Tuoma muutti pahaa-aavistamatta ”leppoisaan taloyhtiöön” – Siitä alkoi ennen­näkemätön heippa­laputtamisen sarja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat