Leppä­vaarassa ajetaan toistuvasti vastaan­tulevien kaistalla – ”En halua ajatella, että jonkun pitää kuolla ennen kuin asialle tehdään jotain”

Espoon Leppävaarassa ajetaan toistuvasti vastaantulijoiden kaistalla.

Rummunlyöjänkadulla liikenteenjakaja hämmentää autoilijoita. Pohjoisesta tultaessa kaksisuuntainen katu jatkuu kahdeksi ajoradaksi, jotka on erotettu toisistaan keskikaistalla. Kuva otettu etelän suunnasta.

2.8. 9:04

Leppävaaran Rummunlyöjänkadulla ajetaan toistuvasti vastaantulijoiden kaistalla, eikä Espoon kaupunki tee asialle mitään, kertoo alueella asustava Ralf Lietzen.

Lietzen on seurannut tilannetta jo 10 vuoden ajan keittiönsä ikkunasta. Kadun varrella on kerrostaloja ja parkkipaikkoja. Lisäksi kadulla liikkuu paljon kävelijöitä ja pyöräilijöitä.

Pohjoisesta tultaessa Rummunlyöjänkatu alkaa kaksisuuntaisena, ja liikenteenjakajan jälkeen tie näyttää hämäävästi jatkuvan kaksisuuntaisena. Todellisuudessa suoraan jatkuva osuus on yksisuuntainen vastaantulevien kaista.

”Se on autoilijan hämäystä”, Lietzen kertoo puhelimessa.

”Suoraan ajaminen tuntuu loogiselta, ja urapaikkauksien takia näyttää siltä, että pitäisi jatkaa suoraan yksisuuntaiselle kadulle.”

Alueen asukkaat ovat oppineet toimimaan oikein. Väärin ajajat ovatkin Lietzenin mukaan useimmiten ammattiajajia, takseja ja jakeluautoja.

”Olen itsekin ollut taksin kyydissä, joka ajoi väärällä kaistalla. Kerran näin ison jäteautonkin kulkevan siinä."

Lietzen näkee tilanteessa riskejä: yksisuuntaisen kadun ylittävälle suojatielle tulija tai tielle parkkiin ajanut ei välttämättä huomaa katsoa toiseen suuntaan.

”En halua ajatella, että jonkun pitää kuolla ennen, kun asialle tehdään jotain.”

Pohjoisesta tultaessa näyttää siltä, että Rummunlyöjänkatu jatkuu suoraan kaksisuuntaisena. Alueen asukkaan mielestä ratkaisu asiaan on yksinkertainen: liikennemerkki.

Lietzen on ollut yhteydessä asiasta poliisiin sekä muutaman kerran myös Espoon kaupunkiin.

”He ovat pitäneet asiaa vähäisenä. Poliisilla ei ole muita keinoja puuttua kuin sakottaminen. Ja kaupungin mielestä tilanteessa ei ole suurta ongelmaa.”

Lietzenin mukaan Espoon kaupungilta on sanottu, että koko katu pitäisi rakentaa uudelleen, jos tilanteeseen haluttaisiin puuttua.

”Ratkaisu olisi mielestäni yksinkertainen. Ilmaistaan selvästi oikea suunta ja lisätään kaistalle kielletyn ajosuunnan merkit. Kaupungin mielestä tätä ei tarvitse tehdä, sillä paikalla on jo pakollisen suunnan nuoli.”

Espoon kaupunkitekniikan johtaja Harri Tanska ymmärtää Rummunlyöjänkadulla piilevän riskin. Hän kuitenkin kertoo, että tänä vuonna kaupungille ei ole tullut palautetta kadusta palautekanavia pitkin.

”Paikalla on nuolimerkki osoittamassa oikeaa ajosuuntaa. Tietenkin nyt palautteen kuultuamme voidaan miettiä kielletyn ajosuunnan merkkiä.”

Tanskan mukaan uuden merkin saamisessa kestää muutama kuukausi, mikäli liikennemerkkejä suunnitteleva yksikkö näkee sen tarpeellisena.

”Syksyn aikana merkki voitaisiin saada paikalleen.”

Lue lisää: Espoolaisessa korttelissa on kirjoitettu vuodessa hulppeat 2 160 parkkisakkoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat