Eläkeläis­pariskunnan elämä mullistui, kun heistä maalattiin valtava muraali espoolais­lähiöön – Nyt maalaus poistetaan ja sen tilalle halutaan jotakin erilaista

Eläkeläis­pariskunnan suukkoa esittävä muraali väistyy Karakalliossa. Tilalle tulee jotakin aivan uutta.

Esko ja Ritva Ketolaa esittävä seinämaalaus poistetaan kerrostalon kyljestä.

11.8. 13:08 | Päivitetty 11.8. 15:13

Karakallio on viime vuosina tullut tunnetuksi näyttävistä muraaleistaan. Nyt ehkä niistä kaikista ikonisin joutuu väistymään, kun Espoon Asunnot oy peruskorjaa omistamansa asuinkerrostalon.

Tamperelaisen taiteilijan Teemu Mäenpään tekemä seinämaalaus esittää eläkeläisparin välistä hellyydenosoitusta. Teoksen hahmoilla on esikuvat todellisesta elämästä. Karakalliolaisten Esko ja Ritva Ketolan elämä mullistui vuonna 2018, kun he pääsivät malleiksi valtavaan taideteokseen.

Lue lisää: Esko, 85, ja Ritva Ketola, 83, eivät tienneet, mihin he ryhtyivät – Nyt he ovat olleet paikallisia julkkiksia Espoossa jo vuoden

Karakallion muraalien taustalla olevan Karakallio Creativen taidekoordinaattori Jorgos Fanaris kertoo, että Espoon Asunnot tutki pitkään mahdollisuutta säilyttää vanha muraali paikoillaan. Keinoa siihen ei kuitenkaan löytynyt.

Julkisivuun tehdään uusi lämpörappaus, jonka päälle rakennetaan levytyspinta. Levytys ei sovellu perinteiseen seinämaalaustekniikkaan, mutta koska talossa halutaan jatkossakin olevan taidetta, haetaan nyt jotakin erilaista koristamaan julkisivua.

Espoon Asunnot tilaa julkisivuun uuden taideteoksen. Muraaleihin erikoistunut yritys Upeart järjesti yhteistyössä Espoon Asuntojen ja Karakallio Creativen kanssa teoshaun, jossa valittu taiteilija tai taiteilijaryhmä toteuttaa kerrostalon kylkeen uuden teoksen. Teoshaku sulkeutui sunnuntaina.

”Saimme mahtavat 91 osallistujaa, joihin lukeutuu useita julkisen taiteen kärkinimiä”, Fanaris kiittelee.

Osoitteessa Karakalliontie 1 sijaitsevan kerrostalon kylkeen ilmestyy tulevaisuudessa uusi taideteos.

Raati päättää hakijoiden joukosta teoksen, joka lopulta toteutetaan. Raatiin kuuluu Fanariksen ja taideasiantuntijoiden lisäksi edellisen taideteoksen toteuttanut Mäenpää.

”Hienoa, että Teemu Mäenpää on itse mukana vaikuttamassa siihen, millainen teos valitaan”, Fanaris sanoo.

Kolme taiteilijaa kutsutaan luonnosvaiheeseen, jonka jälkeen tilattava teos valitaan lokakuun loppupuolella. Fanaris ei vielä osaa sanoa, millainen lopullisesta teoksesta tulee. Taiteilijoille annetaan täysin vapaat kädet ideoida heille ja asuinalueeseen sopivin aihe ja teos.

”Materiaali on jo valittu peruskorjaussuunnitelman ollessa näin pitkällä. Siksi emme halua rajoittaa taiteellista ulottuvuutta sen enempää.”

Teossuunnitelmaan annetaan mahdollisuus lisätä ääntä. Koska kyseessä on asuinrakennus ja julkinen tila, ääni ei voi olla häiritsevää tai aina kuultavissa. Äänitaide voisi olla esimerkiksi verkossa ja kuulokkeilla kuunneltavaa.

”Karakalliosta voisi pitkällä aikavälillä profiloitua laajemminkin äänitaidetta esittelevä asuinalue”, Fanaris sanoo.

Lue lisää: Asukkaiden kiittelemät ja arkkitehdin kyseenalaistamat muraalit täyttivät Karakallion talojen päädyt – äänestä, mikä on suosikkisi ja inhokkisi

Oikaisu 11.8.2022 klo 15.14: Korjattu Karakallio Creativen taidekoordinaattori Jorgos Fanariksen etunimen kirjoitusasu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat