”Hävikki oli jotain ihan uskomatonta” – Espoo luopui halleissaan uima-asujen vuokraamisesta, sillä pukuja vain pihistettiin

Espoon kaupungin uimahalleissa ei ole enää pariin vuoteen voinut vuokrata uima-asuja. Ex tempore -uimareille tarjotaan ostettavia asuja. Niiden suosio yllätti työntekijät.

Espoon kaupunki on yllättynyt myytävien uima-asujen suosiosta. Kuvassa lapsia uimassa Espoonlahden uimahallissa. Kuvan ihmiset eivät liity juttuun.

14.9. 11:21 | Päivitetty 15.9. 9:03

Kun Juha Ervola opiskeli aikanaan Leppävaaran kauppaoppilaitoksessa, hänellä oli tapana piipahtaa hetken mielijohteesta uimahalliin. Ex tempore -reissut onnistuivat, koska Leppävaaran uimahallista sai vuokrata uimahousut edulliseen kolmen euron hintaan.

Nyt tämä ei enää onnistu, sillä pari vuotta sitten Espoo päätti lopettaa uima-asujen vuokrauksen kaikissa uimahalleissaan. Pyyhkeitä voi vielä vuokrata muutamissa halleissa, mutta tulevaisuudessa niidenkin vuokraus saattaa loppua.

”Harmittaa, että Espoossa ei voi enää tehdä yllätysvierailuja uimahalleihin”, sanoo Ervola.

Vuokraamisen lopettaminen Espoossa kummastuttaa Ervolaa, sillä esimerkiksi Vantaan puolella uima-asuja vuokrataan yhä.

Espoon kaupungin uimahalliasiantuntija Ari Jaakkola kertoo, että syy vuokrauksen lopettamiseen löytyy vuokraajista.

”Hävikki oli jotain ihan uskomatonta. Uima-asut eivät tahtoneet edes kahta kerta kiertää, kun ne jo varastettiin.”

Espoon kaupunki päätti ottaa tilalle ostettavat uima-asut. Uima-asuksi valittiin mahdollisimman edullinen vaihtoehto. Sekä miesten että naisten asuja myydään omakustannushintaan kymmenellä eurolla.

Korkeammasta hinnasta huolimatta uima-asuja ostetaan nyt tuplasti enemmän kuin niitä koskaan vuokrattiin.

”Jos uima-asuja vuokrattiin ennen 150–200 kappaletta vuodessa, nyt niitä ostetaan 400–500 kappaletta.”

Myytävien uima-asujen suosio yllätti työntekijät, ja he ovat pohtineet syytä ilmiölle. Ari Jaakkola arvelee, että yksi mahdollinen selitys asialle on likaisuuden pelko.

”Ehkä ihmisillä on ollut jonkinlainen hygieniapelko vuokrahousujen suhteen, vaikka tietenkin ne aina pestiin hyvin käytön jälkeen.

Korona-aika tuskin ainakaan vähensi bakteerikammoa. Päinvastoin.

”Mieluummin otetaan paketista uudet kuin vuokrataan toisen käyttämät.”

Koska myytävät uima-asut ovat suositumpia kuin vuokrattavat, ei Espoo edes harkitse paluuta vuokra-aikoihin.

Sen sijaan pyyhkeiden kohtalo on vielä vähän auki. Pyyhkeitä kysellään Jaakkolan mukaan vähän, vain muutamia kymmeniä kertoja vuodessa.

Tällä hetkellä uusia pyyhkeitä ei enää osteta uimahalleihin, mutta joissakin halleissa tarjolla on vielä vanhoja pyyhkeitä.

”Seuraamme tilannetta, ja katsomme pärjäisimmekö tulevaisuudessa ilman pyyhkeitä”, sanoo Jaakkola.

Oikaisu 15.9. kello 09.02: Espoo päätti pari vuotta sitten lopettaa uima-asujen vuokrauksen, ei myynnin, kuten jutun yhdessä virkkeessä aiemmin väitettiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat