”Siitä saa lisäpisteitä” – Yhdestä puhelimesta tuli ylivoimainen statussymboli nuorison parissa

Iphone on noussut nuorten keskuudessa statussymboliksi ja uusin malli kerää koulun käytävillä katseita. Huippukalliit puhelinostokset rahoitetaan joko töitä tekemällä tai vanhempien kukkarosta.

Espoolainen Rasmus Laakso, 16, aikoo ostaa seuraavaksi puhelimekseen Iphone 13 Pron, sillä hän ennakoi sen hinnan laskevan uusimman Iphone 14:n julkaisun myötä.

16.9. 16:48 | Päivitetty 16.9. 17:19

Pääkaupunkiseudun nuorten keskuudessa ollaan hyvin tietoisia siitä, mikä puhelin on muita halutumpi. Tällä hetkellä vastaus vaikuttaa olevan varsin selvä: uusin Iphone kääntää takuulla katseet.

Tämä käy ilmi HS:n tekemästä kyselystä, jossa kysyttiin nuorten lukijoiden suosikki­puhelimia. Näin arvioi myös kyselyyn vastannut 16-vuotias Rasmus Laakso, joka käy parhaillaan lukion toista luokkaa Espoon yhteislyseossa.

”Jos on käytössä uusin ja paras Iphone-malli, saa siitä kieltämättä hieman lisäpisteitä kavereilta koulussa”, Laakso sanoo.

Perjantaina hän on tullut Espoon Laajalahden Power-myymälään katsomaan Iphone 14 -puhelimia, jotka tulivat myyntiin perjantaina.

Kalleimmillaan 2 000 euron kieppeillä pyöriviä malleja ei kuitenkaan lähetyksen viivästymisen takia ollut kyseisessä myymälässä vielä saatavilla. Monesta muusta Helsingin teknologia­myymälästä puhelimet taas myytiin heti perjantaina loppuun.

Laakso tunnustautuu itse teknologiafaniksi. Hän arvioi, että uudessa mallissa on parannettu ominaisuuksia esimerkiksi kameraan, näyttöön ja ilmoitusten näyttämiseen liittyen.

”Suurin osa nuorista kuitenkin vain ajattelee, että Iphone on paras merkki ja mitä suurempi numero, sen parempi.”

Lue lisää: Apple julkisti uudet Iphonet, puhelimien ulko­asuun muutoksia

Uusinta teknologiaa tärkeämpi syy tuoreen Iphonen janoamiselle nuorten keskuudessa vaikuttaakin olevan sen asema statussymbolina.

Laakso myöntää, että 14 Pro -malli olisi ”törkeän siisti”, mutta hinta on hänelle vähän turhan suolainen. Hän aikoo itse yrittää löytää alennuksesta edellisen Iphone-mallin hieman halvemmalla.

”Jos joku hankkii uusimman mallin, aika usein siitä tulee koulussakin iso juttu, että ’tää äijä käytti just 1 500 euroa puhelimeen’”, Laakso naurahtaa.

Mistä lukiolaiset sitten saavat tuollaisia rahoja kännykkäostoksia varten?

Ensinnäkin suurimmalla osalla ei Laakson mukaan ole uusinta mallia käytössä vaan moni käyttää yhä muutaman vuoden takaisia Iphone 11, XR tai XS -malleja. Myös hänellä itsellään on Iphone 11.

Uudempia malleja ostaakseen osa nuorista on alkanut käymään töissä. Laakso kertoo kaveristaan, joka hankki viime vuonna Iphone 13:n tekemällä isänsä kanssa diilin, että nämä maksavat puhelimen puoliksi.

”Uskon, että suurin osa menee pappa betalar -tyyliin.”

Vaikka Iphonesta on jo uudempikin malli saatavilla, pyörii 13-mallin hinta yhä reilussa tuhannessa eurossa. Keskellä Laakson himoitsema Iphone 13 Pro.

Applen ylivalta vaikuttaa Laakson puheiden ja HS:n kyselyn perusteella selvältä.

Laakso itse oli pitkään ollut vannoutuneesti Androidin leirissä, kunnes päätti pari vuotta sitten hypätä Iphone-kelkkaan. Nyt takaisin vaihtaminen alkaa olla jo hankalaa, kun esimerkiksi Apple Watch -kello ei toimi Android-puhelimien kanssa ollenkaan yhteen.

Android on esimerkiksi Samsungin suosima käyttöjärjestelmä, kun taas Apple tarjoaa laitteissaan omaa Ios-järjestelmäänsä.

Kiinalaisyhtiöiden valmistamia puhelinmallejakin olisi tarjolla lukuisia, mutta ne eivät vaikuta teknisistä ominaisuuksistaan huolimatta saavuttavan samanlaista hypeä kuin Iphone.

”Oneplus on ehkä jotenkin vielä hyväksyttävä merkki”, Laakso kertoo.

Hänen mukaansa kavereiden kesken saatetaan myös hyväntahtoisesti vinoilla siitä, jos jollakulla on Androidin käyttöjärjestelmä puhelimessaan.

”Jos tulee kränää kavereiden kanssa, aika nopeasti yleensä tulee argumentti, että sulla on Android, ei sun mielipiteellä ole väliä.”

”Iphone on paras merkki ja mitä suurempi numero, sen parempi”, arvioi Rasmus Laakso.

Lue lisää: Apple julkisti nopeamman M2-suorittimen ja uusia kannettavia tietokoneita – Iphone-puhelimia voi käyttää tulevaisuudessa tietokoneen kamerana

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat