Espoolais­koulun nimi on sekaisin kartoilla, sillä opiskelijat tekevät ilkeää pilkkaa

Kuka tahansa voi ehdottaa Google Mapsille muokkausta esimerkiksi koulujen tai muiden julkisten paikkojen nimiin. Nöykkiön koulun kohdalla tätä ominaisuutta on hyödynnetty ilkeällä tavalla.

Google Maps tarjoaa espoolaiselle Nöykkiön koululle erikoista nimeä. Taustalla näkymää Nöykkiön koulun käytävälle.

25.10. 7:00 | Päivitetty 25.10. 14:04

Espoolaisella yläkoululla on ikävä ongelma.

Nöykkiön koulun nimeä vaihdetaan Google Mapsissa jatkuvasti mitä omituisempiin muotoihin, jotka yleensä pilkkaavat koulun rehtori Sari Hakolaa.

Viimeisin versio koulun nimestä on ”Espoon isoin ja sari safkaa ruoat muidenki puolesta”. Hakolan mukaan Googleen ilmestyy vastaavia variaatioita ”jatkuvalla syötöllä”.

”Luulen, että taustalla on joku harmistunut oppilas, jonka epäasialliseen toimintaan olen joutunut puuttumaan. On kuitenkin mahdotonta selvittää, kuka tätä tekee”, hän kertoo.

Hakolan mukaan koululla ei ole juuri muuta mahdollisuutta puuttua asiaan kuin ilmoittaa Googlelle aina uuden nimen havaitessaan, jolloin nimi vaihtuu parin päivän kuluessa takaisin alkuperäiseksi. Monesti myös oppilaiden huoltajat vinkkailevat koululle päin omituisista nimistä.

Nöykkiössä on harkittu rikosilmoituksen tekemistä asiasta, mutta tähän ei ole toistaiseksi ryhdytty.

”Tämä on Googlelta typerää toimintaa, että kuka tahansa voi ehdottaa karttapalvelussa uutta nimeä. Kiusaaminen voi siis kohdistua keneen hyvänsä”, Hakola sanoo.

Google Maps tarjoaa espoolaiselle Nöykkiön koululle erikoista hakutulosta. Viereinen Nöykkiönlaakson koulu taas näkyy oikealla nimellään.

Google Maps hyödyntää joukkoälyä, eli käyttäjät voivat ehdottaa muutoksia esimerkiksi paikannimiin, aukioloaikoihin tai verkkosivustojen osoitteisiin, kertoo Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkija, tietojenkäsittelytieteen tohtori Matti Nelimarkka.

Hänen mukaansa taustalla on yksinkertaisesti se, että tietojen päivittäminen ja ylläpito käsin tai koneellisesti olisi hyvin vaikeaa.

”Idea on, että ihmiset auttavat Googlea ilmaiseksi ymmärtämään maailmaa paremmin. Google ei halua lähteä siihen tuskaan ja epämukavuuteen, että karttaa täytyisi ylläpitää itse”, Nelimarkka sanoo.

Yleensä tällaisessa prosessissa on tarkistusmekanismeja, eli esimerkiksi nimimuutos hyväksytään vain, jos tarpeeksi moni ihminen tekee saman ehdotuksen. Nelimarkka uskookin, että Nöykkiön ongelman taustalla saattaa olla useampi oppilas.

Hän ei kuitenkaan tarkemmin tiedä, miten Googlen tarkistusmekanismi toimii.

”En osaa sanoa, onko Googlella oikeasti jossain joku ihminen, joka tsekkaa näitä läpi ja osaa suomen kieltä tarpeeksi hyvin.”

Tiistaina jutun julkaisun jälkeen Googlelta oltiin yhteydessä HS:ään ja kerrottiin, että yritys selvittää parhaillaan Nöykkiön koulun paikkamerkkiin Google Mapsissa tehtyjä muokkauksia.

Lue lisää: Google puuttuu espoolais­koulun oppilaiden tekemään pilkkaan

Joukkoälyn heikkouksiin lukeutuu Nelimarkan mukaan se, ettei esimerkiksi kiusaamistapauksia tai muita väärinkäytöksiä välttämättä huomata ajoissa.

”Jos olisin oikein häijy liiketoiminnassa, voisin ehdotella kilpailijoille vaikkapa vääriä aukioloaikoja”, hän kuvaa.

Toisaalta Nelimarkka uskoo, että esimerkiksi espoolaiskoulun kohdalla Google tulee jossain kohtaa huomaamaan, että nimeä on vaihdettu edestakaisin monta kertaa.

”Voi olla, että koulun nimen muuttaminen vaikeutuu jossain kohtaa, kun Google huomaa, että yhteydenotoista syntyy heille paljon työtä.”

Täydennetty Googlen kommenteilla tiistaina 25.10. kello 14.04.

Lue lisää: Venäjän suurlähetystö nimettiin HSL:n reittioppaassa uudelleen

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat