Ruokaa kotiin kuljettavat robotit katosivat Espoon kaduilta

Liikenteen seassa kulkevat robotit herättivät keväällä ja kesällä huomiota Espoossa. Nyt ne poistettiin vaivihkaa, mutta HOK-Elanto on tyytyväinen kokeiluun.

Virolaisen Starshipin kuljetusrobottiin mahtuu kaksi tai kauppakassillista tavaraa. Asiakas saa lukitun robotin auki kännykän sovelluksella.

7.11. 11:21

Espoolaiset ehtivät jo tottua kevään ja kesän aikana liikenteen seassa kulkeviin pieniin valkoisiin laatikoihin. HOK-Elanto kokeili yhdessä virolaisen Starship-yhtiön kanssa ostoksia kotiin kuljettavia robotteja.

Yhteen robottiin mahtui kaksi tai kolme kassillista ruokaa. Asiakas sai lukitun laatikon auki sovelluksella.

Nyt robotit yhtäkkiä poistuivat.

HOK-Elannon mukaan puolivuotinen kokeilu on päättänyt.

Huhtikuussa alkaneessa pilotissa oli mukana kaikkiaan seitsemän kauppaa, joissa kussakin kotiinkuljetuksia hoiti kymmenkunta robottia.

Kokeiluun osallistui pääasiassa HOK-Elannon espoolaisliikkeitä, mutta robotteja nähtiin myös Helsingin puolella Munkkiniemessä.

Lue lisää: Munkkiniemessä valkeni yllättävä näky – Alkaako kuljetus­robottien ralli nyt Helsingissäkin?

Mutta nähdäänkö kuljetusrobotteja enää Espoon tai Helsingin kaduilla?

HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua ei sano asiasta vielä juuta tai jaata.

”Tutkimme erilaisia kuljetusmenetelmiä, ja tämä oli yksi kokeilu. Sen olikin tarkoitus kestää puolisen vuotta”, Ranua kertoo.

”Eri asiakkailla on erilaisia tarpeita, ja pyrimme vastaamaan niihin. Kehitystyö on siltä osin vielä kesken. Voimme kertoa tuloksista vasta myöhemmin, kun kerrottavaa on.”

Ranua on kuitenkin tyytyväinen nyt päättyneeseen robottikokeiluun, sillä sen tulokset ylittivät odotukset.

”Saimme paljon julkisuutta, positiivista palautetta ja uusia asiakkaita. Myös tilausmäärät ylittivät odotukset. Kiirettä oli etenkin keväällä, kesällä ja syksyllä kysyntä tasaantui.”

Robottien tekniikka kesti myös kokeilun Ranuan mukaan hyvin. Suuremmilta ongelmilta vältyttiin.

Aluksi robotit tosin jäivät seisomaan liikennevaloihin, mutta Starshipin ja Espoon kaupungin yhteistyöllä robotit saatiin kommunikoimaan liikennevalojärjestelmän kanssa ja tilaamaan itselleen vihreä valo.

Lue lisää: Ruokaa kaupasta toimittavat robotit jäivät jumiin risteykseen Espoossa, sillä kukaan ei ollut painamassa liikennevalojen nappia

Robotit on kehittänyt Starship Technologies, joka on vuonna 2014 perustettu virolaislähtöinen yritys. Sen kuljetusrobotit ovat toimittaneet aikaisemmin ruoka- ja pakettitilauksia muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa, Tanskassa, Saksassa ja Virossa.

Yksi yhtiön kuljetusrobotti painaa noin 35 kiloa. Robotti toimii sähköllä ja tarkkailee ympäristöä 12 kameran avulla.

Lue lisää: Espooseen rantautuneet futuristiset kuljetusrobotit joutuivat heti pilkan kohteeksi – Video näyttää kulkijan päättäväisen matkan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat