Vanhemmat jättävät autonsa miten sattuu espoolaisen päiväkodin ympäristöön

Kevyen liikenteen tukkeeksi pysäköidyt autot aiheuttavat toistuvasti ongelmia jalankulkijoille ja pyöräilijöille Kivenlahdessa.

Jalankulkija väistää kevyen liikenteen reittiä tukkivaa autoa Kivenlahdessa.

11.11. 15:28

Espoon Kivenlahdessa sijaitsevan päiväkodin eteen ajetaan ja pysäköidään jatkuvasti liikennesääntöjen vastaisesti. Näin kertoo kyseiseen päiväkotiin säännöllisesti lastaan vievä HS:n lukija.

Hän otti yhteyttä HS:n toimitukseen, sillä hän on huolissaan jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuudesta.

”Alueella liikkuu paljon koululaisia ja päiväkotilaisia. Mielestäni on hurjaa, että autot ajelevat siinä seassa”, hän kuvailee.

Liikennesääntöjä rikkovien vanhempien lapset käyvät HS:n lukijan lapsen kanssa samassa päiväkodissa. Tästä syystä hän ei esiinny artikkelissa omalla nimellään.

Autot pysäköidään säännöllisesti kevyen liikenteen väylälle. Kyseinen tie on heti Merivirralta käännyttäessä nimeltään Seitsenmerenreitti, mutta nimi muuttuu suojatien jälkeen Aallonpohjanpoluksi.

Reitti on kapea. Sinne pysäköity auto tukkii käytännössä koko reitin jalankulkijoilta ja pyöräilijöiltä.

Kyseistä kohtaa edeltää vielä melko jyrkkä alamäki. Vauhdilla mäkeä alaspäin tuleva pyöräilijä on hankalassa tilanteessa, jos mutkan takaa paljastuukin tien kokonaan tukkiva auto.

Reitti on suosittu. HS:n vieraillessa kohteessa, siitä kulkee jatkuvasti pyöräilijöitä ja jalankulkijoita sekä yksi iäkäs nainen rollaattorillakin.

Espoon kaupungilla ei olla tietoisia tilanteesta, kun HS ottaa yhteyttä. Kaupunki haluaa kuitenkin tarkastaa tilanteen ja lähettää pysäköinnintarkastajan kohteeseen.

Kaupunkitekniikan keskuksen lakimies Petteri Aumala kertoo, että kohteessa käytiin kahdesti – torstai-iltana sekä perjantaiaamuna.

”Eilen (torstaina) siellä oli ollut härdelli”, hän sanoo.

Useita autoja hätisteltiin pois päiväkodin edustalta. Myös läheisestä maastosta löytyi väärin pysäköityjä autoja, ja vieressä kulkevan Merivirran jalkakäytävälle oli pysäköity.

”Päiväkodin noutoajat selkeästi vaikuttavat ympäristöön. Joko paikat eivät välttämättä ihan riitä, tai sitten ne ovat niin kaukana, ettei koeta järkeväksi niin kaukaa hakea lasta. Samalla siinä kuitenkin vaarannetaan kaikki muut”, Aumala sanoo.

Alle sadan metrin päässä päiväkodista löytyy puolen tunnin pysäköintipaikkoja Merivirralta.

Aumala muistuttaa, että Seitsenmerenreitillä on kielletty ajaa moottoriajoneuvolla. Tielle käännyttäessä on kieltokyltti.

Kyltin lisäkilvessä sallitaan huoltoajo. Lain mukaan lasten kuljettaminen lasketaan huoltoajoksi, mikäli on useampi kuin yksi alle kouluikäinen lapsi valvottavana. Se ei kuitenkaan oikeuta pysäköimään autoa miten vain.

Esimerkiksi tämän artikkelin yhteydessä olevan kuvan kaltainen pysäköinti ei ole Aumalan mukaan millään tavalla hyväksyttävää.

”Aika tökeröä. Sinne ei ole kenellekään mitään syytä laittaa autoa. Tuon ajoneuvon siirtoon olisi ollut aihetta, jos se olisi havaittu.”

Espoon kaupunki tulee nyt lisäämään kohteen valvontaa.

”Otetaan tämä kohteeksi ja katsotaan saadaanko jotain rotia tuohon. Tarkoitus ei ole lähteä laput edellä liikkeelle, vaan tarkoitus olisi saada tilanne neuvonnan kautta kuntoon.”

Lue lisää: Perhe käytti digikelloa parkki­kiekkonaan – valvoja sakotti kesäajasta

Lue lisää: Mies jätti auton ”kaupunkilais­­järjellä” taktiseen paikkaan ja sai parkkisakon – Espoon pysäköinnin­valvonta selittää, miksi se ei joustanut

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat