Suuret visiot espoolais­rannalla: Tulossa uusi puuverhoiltu ravintola saunoineen

Soukan rannan vanha kahvilarakennus purettiin, ja nyt rannalle aiotaan rakentaa ”Klobbenin loisto”.

Vanha kahvilarakennus Soukan uimarannalla on nyt purettu. Sen tilalle ei ole tulossa muuta. Uutta ravintolaa suunnitellaan rannan vasempaan reunaan.

17.11. 12:24

Soukassa sijaitsevan Klobbenin uimarannan yhteydessä on pitkään toiminut pieni rantakahvila. Syyskuun lopussa rakennus kuitenkin hävisi kaikessa hiljaisuudessa.

Espoon kaupunki on jo kauan toivonut uusia palveluita kyseiselle uimarannalle.

Kaupunki järjesti viime vuonna kahvila- ja ravintolatoimijahaun ja valitsi hakemusten joukosta työnimellä ”Klobbenin loisto” kulkevan Kassiopeian hankkeen. Kassiopeialla on useita ravintoloita ja hotelleja eri eri puolilla Suomea.

Liittyykö vanhan kahvilan purku tulevaan ravintolaan?

Kyllä ja ei, vastaa Espoon kaupungin va. tonttipäällikkö Katja Hakala. Vanhan kahvilan vuokrasopimusta ei jatkettu, koska uusi ravintola on tulossa.

”Meillä on ollut ajatuksena, että kun tämä Kassiopeian hanke toteutuu, niin siinä ei ole kahdelle hankkeelle mahdollista olla. Mutta vaikka Kassiopeian hanketta ei olisi ollut tulossa, edellytyksiä vanhan kahvilan toiminnanjatkamiselle ei olisi ollut. Purettu kohde oli tullut käyttöikänsä päähän ja olisi vaatinut merkittäviä korjauksia”, kertoo Hakala.

Uuden ravintolan rakennustöiden alkamista saadaan vielä odottaa. Kassiopeian toimitusjohtaja Reija Taiha kertoo, että hankkeen yksityiskohtia on hiottu eteenpäin hyvässä yhteishengessä Espoon kaupungin kanssa.

Mitään odottamattomia esteitä ei hänen mukaan ole tullut matkan varrella.

”Normaalit lupaprosessit ottavat aina aikansa. Meidän oma toive olisi mahdollisimman pian päästä hanketta edistämään. Toivotaan, että mahdollisesti jo ensi keväänä. Mutta se ei tässä kohtaa ole pelkästään meidän käsissä.”

Espoon kaupungilta arvioidaan, että rakennustyöt voisivat alkaa aikaisintaan syksyllä 2023. Rakennusluvan hakeminen vaatii ensin poikkeamispäätöksen.

Poikkeamispäätös tarvitaan, koska uusi ravintola halutaan rakentaa hieman eri paikkaan, kuin mihin rakennusala ravintolatoiminnalle on osoitettu kaavassa. Kaavassa merkitty rakennusala sijaitsee hieman kauempana rannasta. Toiveena kun olisi saada palvelut juuri sinne, missä ihmiset ovat, eli rannan tuntumaan.

Kaavassa merkitty paikka ravintolatoiminnalle sijaitsee myös sellaisessa kohdassa, jossa on paljon liito-oraville sopivaa puustoa.

”Kaupungin sisällä tehtiin siksi tietoinen valinta, ettei haluta ravintolaa sinne, missä se on kaavassa osoitettu. Muutos on kuitenkin niin pieni, ettei kaavamuutokselle nähty tarvetta, vaan voidaan edetä poikkeamispäätöksellä”, kertoo Hakala.

Kevättalvella kaupunki tulee kartoittamaan liito-oravatilannetta kyseisellä paikalla.

Uusi ravintola on nyt suunniteltu rannan vasempaan reunaan parkkipaikalta katsottuna. Puuverhoiltu rakennus on suunniteltu kaksikerroksiseksi ja sen toiminta olisi ympärivuotista.

”Tarkoitus on tehdä beach house -tyyppinen rantaravintola, joka on kuitenkin tasokas ja laadukas niin puitteiltaan kuin tuotteiltaankin”, kuvailee Taiha.

Ravintolan lisäksi rakennuksessa olisi myös sauna sekä uimarannan yleiset vessat ja uimavalvojien tilat.

Vanha kahvilarakennus on poissa, eikä uutta ravintolaa ole tulossa ainakaan ensi kesään mennessä.

Onko pohdittu jotain väliaikaista kahvilaa kesäksi 2023?

”Tämä on kaupungin sisällä selvityksessä, tarjotaanko Klobbenin alueelta paikkaa ensi kesäksi esimerkiksi jäätelökioskille tai vastaavalle kevyelle toiminnalle”, kertoo Hakala.

Tulevasta uudesta ravintolasta toivotaan tasokasta kohtaamispaikkaa. Se on suunniteltu rannan vasempaan reunaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat