Espoo perui arvo­huvilan vuokralaisten häädön: ”Tuli iloisena yllätyksenä”

Sinebrychoffin huvilassa työskentelevien luovan alan yrittäjien vuokrasopimukset irtisanottiin. Nyt tapahtui käänne.

Sinebrychoffin huvila Karhusaaressa valmistui vuonna 1892. Tyyliltään se edustaa uusrenessanssia.

30.11.2022 15:48 | Päivitetty 30.11.2022 18:01

Espoo perui Karhusaaressa sijaitsevan Sinebrychoffin huvilan taiteilijoille ja yrittäjille annetut häädöt.

Taidekeskuksen edustajat neuvottelivat Espoon Tilapalvelun -liikelaitoksen kanssa tiistaina iltapäivällä. Kokouksen tulos oli, että vuokrasopimusten irtisanomiset perutaan.

Helsingin Sanomat uutisoi häädöistä viime viikolla.

Huvilassa työskenteleville luovan alan yrittäjille luvattiin kokouksessa myös, että he pääsevät mukaan kehittämään Karhusaaren toimintaa. Samalla sovittiin, että taidekeskuksen väki voi siirtyä väistötiloihin 1. maaliskuuta alkaen, mikäli talon remontti alkaa.

Karhusaaren taidekeskuksen yrittäjä Ulla Kuusimäki on iloinen häädön perumisesta ja mahdollisuudesta päästä kehittämään aluetta.

”Kyllä se meille tuli iloisena yllätyksenä, kun Tilapalveluiden toimitusjohtaja Maija Lehtinen totesi kokouksen edetessä, että mitäs jos irtisanomiset perutaan ja suunnitellaan väistötila-asiaa yhdessä”, sanoo Kuusimäki.

Kuusimäki arvelee, että häädön taustalla saattoi olla väärinkäsitys.

”Tilapalveluilla oli ehkä sellainen käsitys, että emme suostu väistymään remontin alta vaan yritämme jumittua tänne ja alamme rettelöimään”, Kuusimäki sanoo.

”Mutta me olemme katsoneet tämän rakennuksen huonoa kuntoa vuosia ja haluamme, että se korjataan. Lähdemme ilomielin pois remontin ajaksi.”

Karhusaaren taidekeskuksessa työskentelevät kahdeksan taiteilijaa ja luovan alan yrittäjää saivat häätöilmoituksen pari viikkoa sitten. Ilmoituksen mukaan vuokrasopimukset olisivat päättyneet 28. helmikuuta 2023.

Espoon tilapalveluiden perusteluna häädöille oli huvilassa alkava remontti, joka tekee työskentelyn rakennuksen yläkerrassa mahdottomaksi.

Remontin aikataulusta ei ole vielä varmuutta, sillä Espoon kaupungilla ei ole vielä urakoitsijaa taloa korjaamaan. Mikäli remonttifirmaa ei ole löydetty vielä maaliskuun alkuun mennessä, myös taidekeskuksen väen siirtymisestä väestötiloihin käydään neuvottelu.

Vuonna 1892 valmistunut Sinebrychoffin huvila on kulttuurihistoriallisesti arvokas uusrenessanssihuvila, ja se on Museoviraston suojelema.

Huvilan ja sitä ympäröivän maatilan sivurakennuksineen rakennutti Kauppaneuvos Nicolas Sinebrychoff. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Karl August Wrede, joka otti taloon vaikutteita italialaisista renessanssihuviloista.

Espoon kaupunki osti Karhusaaren kiinteistöineen vuonna 1980, ja se on vuokrannut huvilan alakertaa tilaisuuksiin ja juhliin. Talo on ollut suosittu etenkin häiden pitopaikkana.

HS:n yritti tavoitella Tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtistä keskiviikkona tuloksetta.

Oikaisu 30.11. 18.01: Artikkelin pääkuva vaihdettu. Aiemmassa pääkuvassa ei ollut huvila, vaan huvila-alueen piharakennus.

Lue lisää: Arvohuvilan vuokra­laiset saivat tylyt lähtö­passit – Päätös tuli päättäjillekin puskan takaa

Vanha Karhusaaren huvila kunnostetaan Espoossa – Korjausten hinta 2,8 miljoonaa

Espooseen suunniteltu hulppea Lastenmaailma-hanke on yhä hämärän peitossa: rahoituksesta koossa yksi promille

Muinaismuistojen ja suojeltujen rakennusten keskelle Espoon Karhusaareen aletaan suunnitella Lastenmaailma-teemapuistoa – Kuntapoliitikoilla pitkä lista vaatimuksia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat