Finnoon metroaseman ympäristössä tulvii lähes joka vuosi, mutta kaupunki ei voi tehdä asialle mitään

Tulvat ovat lähes jokavuotinen riesa Finnoon metroaseman alueella. Ongelma on tarkoitus korjata, mutta alueen uuden asemakaavan kaatuminen 2021 on hidastanut suunnitelmien toteuttamista.

Tulvat ovat taas aiheuttaneet ongelmia Finnoon uuden metroaseman edustalla. Meritie jouduttiin sulkemaan sunnuntaina, eikä metron Meritienpuoleiselle sisäänkäynnille päässyt.

18.1. 10:46

HS uutisoi maanantaina Finnoon metroaseman alueen tulvasta. Vesi nousi sunnuntaina kovaa vauhtia metroaseman alueella, ja aseman edestä kulkeva Meritie jouduttiin päivällä sulkemaan.

Runsaasti vettä kertyi muun muassa metroaseman Meritien puoleiselle sisäänkäynnille vievälle suojatielle ja Syvänsalmenkadun ja Meritien risteykseen.

Lue lisää: Finnoossa tulvii: tie suljettu kokonaan

Vielä tiistaina Meritie oli suljettu. Espoon kaupungin tiemestari Ari Aho kommentoi tilannetta tiistai-iltapäivänä.

”Vesi oli tänään jo laskenut tosi paljon. Varmaan päästään keskiviikkona avaamaan tie, jos ei enempää vettä tule. Nythän ennusteet näyttävät lunta tai räntää tai vettä tai mitä tuleekaan. Sitä ei kukaan tiedä”, hän sanoi.

Vaikka kohteessa käydään, tilanteelle ei voida mitään.

”Ei voida merta vastaan taistella. Odotetaan, että vesi laskee. Se menee omalla painollaan.”

Keskiviikkoaamuna vesi oli laskenut niin, että tie oli lähes kokonaan kuiva.

Keskiviikkoaamuna Meritie oli yhä suljettu, mutta vesi oli laskenut merkittävästi.

Tulvat toistuvat alueella lähes joka vuosi. HS uutisoi esimerkiksi helmikuussa 2020 rajuista tulvavahingoista alueella. Uuden metroaseman ympärille on suunniteltu kokonainen kaupunginosa, joka on paikoin jo rakentumassa.

Onko ongelma kaupungilla tiedossa ja onko sille ajateltu tehdä jotain?

”Kyllä on, ja jo kertaalleen oli kaikki suunniteltu toteuttamista varten. Mutta kun Finnoon metroaseman kaava kaatui, tuli hidastuksia matkaan”, kertoo Espoon kaupungin katupäällikkö Esa Rauhala.

Tarkoitus on, että Finnoon metroaseman ympärille nouseva alue rakennetaan niin, että maanpinta nousee 5–9 metriä.

”Silloin tällaisia tulvaongelmia ei enää tällä alueella ole”, Rauhala sanoo.

Kaava kaatui korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) vuonna 2021.

Lue lisää: Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi rakennusaikeet Espoon Finnoon lintukosteikon vieressä – Suunnitelmissa rakentaa asuintaloja tuhansille

Tältä näytti helmikuussa 2020, kun Meritie (entinen Hylkeenpyytäjäntie) suljettiin tulvien takia.

Uusi kaava on nyt laadittu ja se hyväksyttiin joulukuussa Espoon kaupunginvaltuustossa.

”Nyt on valitusaika menossa, joten jänskän päällä ollaan. Jos kaava saa lainvoiman, se helpottaa kokonaisuuden järjestämistä. Silloin päästään tekemään uuden kaavan mukaiset suunnitelmat”, sanoo Rauhala.

Jos valituksia tulee, kaupungilla punnitaan kannattaako tulvaongelmaa lähteä ratkomaan siitä huolimatta. Vanha kaava on vuodelta 1975. Prosessi olisi hankala, koska erilaisia lupia joutuisi Rauhalan mukaan hakemaan monesta eri paikasta.

Liito-oravien ja lintujen pesimärauhat ovat keväästä alkusyksyyn. Lähistöllä olevien taimenien vuoksi veden sameutumista ei saa aiheuttaa 1.9.–31.11. Metroaseman alueella kulkevat myös Fortumin pääkaukolämpöputket, joiden toimintaan ei saa aiheuttaa keskeytyksiä lämmityskauden aikana.

”Jonkun näistä on pakko joustaa”, Rauhala sanoo.

Lupien kanssa menee kuitenkin Rauhalan mukaan pitkään ennen kuin asia saadaan ratkaistua.

Lue lisää: Arvokkaan lintualtaan viereen rakentuu 17 000 asukkaan kaupunginosa – Luontokuvaaja Tuomas Heinonen lobbaa lintujen puolesta valokuvilla

Lue lisää: Finnoon metroaseman ympäristön kaavalle aikalisä Espoossa – ”On esitetty epäilyjä käsittelyprosessista”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat