Bussilinjojen lakkautus ei ilahduta Espoossa: ”Siirryin kokonaan oman auton käyttöön”

HSL lakkauttaa suuren määrän bussilinjoja Espoossa. Helsingin Sanomat kysyi espoolaisilta, vaikeuttaako bussilinjojen muuttuminen heidän arkeaan.

Bussi numero 146 kuuluu linjoihin, jotka lopettavat liikennöinnin. Kuvassa matkustajia menossa bussiin Matinkylässä vuonna 2018.

29.1. 13:39

”Saunalahdessa asuvien pikkukoululaisten kävelymatkat kouluihin pitenevät kilometrin verran, kun linja 124K lakkautetaan ja 124 ei enää aja vanhaa reittiä”, sanoo Espoossa asuva koulunkäyntiavustaja Elina Vuotila.

”Tiedän, että tämä on herättänyt huolta alueen koulujen opettajissa ja henkilökunnassa”, hän jatkaa.

Vuotila oli yksi niistä yli 70 ihmisestä, jotka vastasivat Helsingin Sanomien kyselyyn siitä, vaikeuttaako Espoon bussilinjojen muuttuminen arkea.

HSL kertoi tällä viikolla tiedotteessaan, että monet espoolaisille tutut bussilinjat lakkautetaan 6. helmikuuta. Muutokset koskevat läntistä Espoota ja johtuvat länsimetrosta.

Lue lisää: Espoossa lopetetaan suuri määrä bussilinjoja

Valtaosa aiemmin Matinkylään ajaneista liityntäbusseista siirtyy ajamaan uuteen Espoonlahden bussiterminaaliin. Samalla myös suorat linjat Espoonlahdesta, Kivenlahdesta ja Soukasta Kamppiin lakkaavat liikennöimästä.

Vaikka moni osasi varautua metron tuomiin bussiliikenteen muutoksiin, tuli lakkautettavien linjojen määrä monelle yllätyksenä.

Niin myös Vuotilalle. ”Yllätyin, kun näin tiedotteen. En usko, että monikaan Saunalahdessa asuvan lapsen vanhempi edes tietää, että suorat reitit kouluille lakkautetaan kokonaan.”

Muutos koskee lapsia, jotka matkustavat Saunalahdesta Laurinlahden kouluun, Espoonlahden yläkouluun ja lukioon, Martinkallion kouluun ja Storängenin kouluun.

Esimerkiksi Laurinlahden kouluun matkustavat oppilaat joutuisivat vastaisuudessa vaihtamaan toiseen bussiin Kivenlahdessa tai kävelemään Espoonlahden metroasemalta kilometrin verran.

Bussilinjojen muutokset kiivastuttavat HS:n kyselyn perusteella muitakin. Monet kyselyyn vastanneet kertoivat, että liikkumisesta on tullut niin hankalaa, että he ovat vaihtaneet tai aikovat vaihtaa joukkoliikenteen käytön omaan autoon.

”Metro teki elämisen niin hankalaksi, että siirryin kokonaan oman auton käyttöön.” (Nainen, Espoo)

”Kävelymatka pitenee 100 metristä kilometriin. Matka-aika pitenee reilusti. Autonkäyttö lisääntyy siis reilusti.” (Mies, Soukka)

”Kuljen Helsingistä Länsiväylän varteen töihin, joten työmatkani pitenee noin 35 minuutista vähintään 45 minuuttiin, eikä työtäni voi tehdä etänä. Autolla pääsen töihin 20 minuutissa, joten varmasti osittain vaihdan joukkoliikenteen autoon.” (Nainen, Helsinki)

Vastaajien suurin huolenaihe oli matka-aikojen pidentyminen. Monilla suoran bussiyhteyden tilalle tulee vaihtoja.

”Ennen bussimatka Matinkylään kesti kuusi minuuttia, nyt bussit tulevat erittäin harvoin ja matka-aika on 33 minuuttia.” (Nainen, Matinkylä)

”1980-luvulla matka Iirislahdesta Helsingin keskustaan kesti bussilla 11–15 minuuttia. Nyt on käytettävä bussia ja metroa ja minimimatka-aika on 58 minuuttia.” (Nainen, Iirislahti)

”Matka julkisilla Matinkylästä lentoasemalle kestää melkein yhtä kauan kuin juna Helsingistä Tampereelle.” (Mies, Espoo)

”Metron tulo huononsi radikaalisti. Ennen pääsi Kurttilasta Kamppiin jopa 35 minuutissa. Nyt parhaimmillaan matka vie tunnin ja 10 minuuttia.” (Nainen, Kurttila)

Kaikki eivät kuitenkaan suhtaudu muutoksiin kielteisesti. Muutama vastaaja kertoi, että bussilinjojen muutokset lyhentävät matka-aikoja.

”Kurttila kartalle; vaikuttaa että muutos tuo selkeän parannuksen aikaisempaan! Ruuhka-aikana suora yhteys Länsiväylää pitkin keskustan suuntaan auttaa paljon, mahdollistaa julkisilla käymisen töissä ajankäytännöllisistä syistä arvioituna.” (Nainen, Kurttila)

”Bussilinja 530 on tervetullut. Matka Matinkylästä isän luo Myyrmäkeen tulee helpottamaan isosti.” (Nainen, Matinkylä)

”Vaikuttaa positiivisesti. Muutoksen myötä pääsen suoralla bussilla Kamppiin/Kampista ruuhka-aikana.” (Nainen, Espoo)

Monia vastaajia huoletti poikittaisliikenteen huononeminen ja se, ettei lakkauttamisissa ollut huomioitu sitä, etteivät kaikki espoolaiset suinkaan ole matkalla suoraan Helsingin keskustaan.

”Poikittaisliikenne Espoossa on aivan olematonta. Vuorotyöläisenä en käytä kolme kertaa enemmän aikaa muutaman kilometrin työmatkaan, vaan todellakin kuljen omalla autolla.” (Nainen, Kukkumäki)

”Linjan 136 poistuminen jättää Sunan alueen kokonaan metron liityntäliikenteen ulkopuolelle. HSL ei todellakaan tajua, että liikennetarpeet ovat muuallekin kuin Helsingin keskustaan junalla. Merkittävä osa työpaikka-alueista on Espoossa ja Ruoholahdessa nimenomaan metron varrella junan ollessa kelvoton vaihtoehto. (Mies, Suna)

Joillekin linjojen lopettaminen ei vaikuta ainoastaan työmatkoihin, vaan koko elämään.

”Liikkuminen työpaikalleni, harrastuksiini ja kauppaan tulee niin vaikeaksi 50 % invalidina, että minun pitää lopettaa harrastuksia ja siirtyä mahdollisesti kokonaan eläkkeelle. Tämä tulee lisäämään sairauksien taakkaa ja yksinäisyyttä ja mahdollisesti dementoimaan minut.” (Nainen, Espoo)

Länsimetron ruuhkista on uutisoitu paljon, ja useat vastaajat olivat varmoja, että bussilinjojen lakkautukset tulevat ruuhkauttamaan niitä lisää.

”Metrot ovat jo nyt ruuhka-aikaan täynnä. Aamuisin sillipurkkeja. Metron kapasiteetti ja vaihtoaika ei riitä tälle väkimäärälle, mikä sinne tungetaan, kun Espoonlahdesta tulee paljon uusien bussien syöttöliikennettä kyytiin.” (Nainen, Nöykkiö)

”Aamumetrot ovat niin täynnä, etten ole voinut niitä käyttää, koska siellä tulee ahdistava olo ja tuntuu, että happi loppuu. Mihin nämä kaikki ihmiset mahtuvat, kun nytkin jo Matinkylästä saattaa olla vaikea mahtua metron kyytiin, Niittykummusta ja Urheilupuistosta puhumattakaan.” (Nainen, Espoo)

”Aivan käsittämätöntä, että vain joka toinen metro menee Kivenlahteen. Metrot ovat niin täynnä, ettei istumapaikkaa saa. Nyt vielä bussit lopetetaan ja ruuhkat vaan lisääntyy, metrovuoroja perutaan ja liikkuminen vaan hidastuu. Bussilla pääsen Niittykumpuun Kampista 10 minuutissa ja metrolla 25 minuutissa.” (Mies, Niittykumpu)

Elina Vuotila toivoo, että linja-autovuorojen lakkauttamista mietittäisiin vielä.

”Toivon, että nämä pienet oppilaat huomioidaan, heitä ei voi jättää heitteille tässä asiassa.”

Lue lisää: Pääkaupunkiseudun metroliikenne on vaikeuksissa

Lue lisää: Helsingissä tehtiin kunnian­himoinen kokeilu taka­vuosina: bussit eivät ajaneetkaan keskustaan

Lue lisää: Länsimetron jatke avattiin matkustajille: ”Hieno lähtö ja hyvät tunnelmat”, kehuu Espoon kaupungin­johtaja

Lue lisää: Länsimetro on täällä – HS:n kuvissa ja videoilla näkyvät vuosikymmenen ehkä suurimman jättihankkeen vaiheet

Lue lisää: Espoolaiselle Lari Kunnakselle länsi­metron avautuminen on ”unelma­juttu”

Lue lisää: Metrolla on yleensä taianomainen vaikutus asuntojen hintoihin –  Espoon Soukka onkin mysteeri

Lue lisää: Nouseeko asuntosi arvo? HS Visio selvitti, mitkä kuusi ominaisuutta tekevät asuin­alueesta himoitun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat