Eläimen verinen jalka löytyi Kauniaisista

Villieläinten irtonaisia raajoja löytyy luonnosta aika ajoin, kun pienpedot raahaavat saaliitaan lähemmäs pesiään, kertoo riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Fredrik Eklundh.

Eläimen kappaleet polulla saivat Alma-koiran valppaaksi.

21.2. 13:05 | Päivitetty 21.2. 13:18

Maanantaina kauniaislainen Vilhelmina Lindqvist oli lenkillä Kasavuoren seuduilla jackrusselinterrieri Alman kanssa, kun koira yllättäen halusikin pysähtyä.

”Se ihan selkeästi tunsi jonkun vainun, sillä oli häntä koipien välissä ja se yritti viestiä että ei mennä tuonne”

Syy koiran etenemishaluttomuuteen selvisi pian. Edessä hangella lojui eläimen verinen jalka ja karvatupsu.

Lindqvist julkaisi koivesta ja tupsusta kuvan paikallisessa Facebookin puskaradiossa, jos vaikka joku sattuisi tietämään miten jalka olisi voinut päätyä polulle.

Valistuneita arvauksia tuli lukuisia. Kasavuoren alueella tiedetään liikkuvan ainakin ilveksiä, kettuja ja supikoiria.

Loppuja jalkansa menettäneestä eläimestä ei polulla näkynyt, ei myöskään merkkejä suurista verilammikoista tai selkeistä petoeläimen jäljistä.

Seuraavana päivänä Lindqvist vei Alman taas lenkille samalle polulle. Koipi ja tupsu olivat kadonneet, mutta koira oli yhä selkeästi varuillaan.

”Se ihan selkeästi kuunteli ja katseli, että tässä haisee joku vaarallisempi.”

Hangesta löytyi irtonainen jalka, mutta merkkejä ruhosta ei näkynyt.

Irralliset raajat ovat luonnossa normaali näky, kertoo Espoo–Kauniaisten riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Fredrik Eklundh.

Saaliiksi päätynyt eläin on saattanut kuolla esimerkiksi auton tönäisystä saamiinsa vammoihin. Liikenteessä aiheutuneet vammat ovat alueella yleinen kuolinsyy, Eklundh sanoo.

Ja kun vaikka supikoira löytää kuolleen sorkkaeläimen, säntää se apajille kuin valmiiseen pöytään.

”Jos eläin kuolee maastoon, niin ei siinä hirveän kauaa mene niin luonto hoitaa sen pois.”

Raajoja ja muita osia voi löytyä muualtakin kuin ruhon välittömästä läheisyydestä, sillä mäyrät ja supikoirat kantavat saaliinsa syötäväksi lähempänä pesää.

Varsinaista vaaraa kuolleiden eläinten osista ei ihmisille tai lemmikeille ole. Eklundh pitää epätodennäköisenä, että esimerkiksi lemmikkikoira saisi taudin jalkaa järsimällä.

Jos lemmikin omistaja haluaa pelata varman päälle, kannattaa koira silti pitää varmuuden vuoksi kauempana villieläinten osista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat