Espoolaiseen golf­kenttään ilmestyi valtava lisko­kuvio

Espoolaiselle golfkentälle ilmestyi 180-metrinen lumiliskoteos. Kahta jättiliskoa esittävä teos on syntynyt kymmenen lumikenkäilijän jalanjäljistä lumessa.

28.2. 8:54 | Päivitetty 28.2. 9:00

Upeista luontoon tehdyistä teoksistaan tunnettu espoolainen Janne Pyykkö ilahduttaa jälleen uudella teoksella. Espoon Löfkullan golfkentälle ilmestyi lauantaina 180-metrinen jättiteos, joka esittää kahta sudenkorentoa pyydystävää jättiliskoa.

Valtava teos on syntynyt kymmenen lumikenkäilijän jalanjäljistä lumessa.

Idea syntyi tammikuussa.

”Menen teoksissa geometrian kautta ja joka vuosi haluan jotain uutta. Tänä vuonna mietin spiraaleja ja mitkä eläimet ovat spiraalilla. Totesin, että nisäkkäistä ei löydy sellaisia, mutta matelijoista löytyy. Käärme olisi liian yksinkertainen, mutta lisko sopisi”, Pyykkö kuvailee.

Siitä alkoi pitkä suunnitteluprosessi.

”Kulutin monta iltaa, niin että mittailin ja tarkensin mittauksia. Siitä tiesin, että tämä on mahdollista. Käytän apuun Power Pointia. Sitten piti vielä löytää tarpeeksi pitkiä köysiä. Pisin köysi, jota käytettiin oli 60 metriä.”

Köydet auttavat valtavan teoksen toteutuksessa. Niiden avulla saadaan jäljet oikeille paikoille ja teoksen mittasuhteet menevät oikein.

Toteutukseen Pyykkö kysyi muita lumikenkäilijöitä Haihtuvat jäljet -Facebook-ryhmästä. Lumikenkäilijöitä oli Pyykön lisäksi yhdeksän tallaamassa kuvioita lauantaina.

Kuinka kauan teillä meni yhteensä?

”Ensimmäisen liskon tekeminen oli aika hidasta, mutta etukäteen suunnittelemastani aikataulusta ei lopulta myöhästytty kuin noin puolisen tuntia. Muut käyttivät noin 4,5 tuntia, jos ruokatauko lasketaan pois ja minä 7 tuntia.”

Kahden jättiliskon tekemiseen tarvittiin kymmenen lumikenkäilijää. Teos saatiin valmiiksi yhden päivän aikana.

Teoksesta saa onnistuneita kuvia vain auringonvalolla, sillä kuviot erottuvat paremmin varjojen avulla. Siksi Pyykkö palasi kuvaamaan liskoja dronekameran avulla sunnuntaina, kun aurinko paistoi. Silloin tuuli oli jo ehtinyt tuiskuttaa jonkin verran lunta käytäviin ja Pyykkö joutui hieman siistimään niitä ennen dronen lennättämistä.

Teos on paikallaan niin kauan kuin sää sallii. Se voi olla vain yhden päivän, jos tuuli puhaltaa lumikenkien kuopat täyteen tai plussakelit muuttavat ympäröivän lumen epätasaiseksi. Työtä ei kuitenkaan ole ihan helppo ihailla, ainakaan jos sen haluaa nähdä kokonaisuudessaan.

”Jotta teoksen näkee, on päästävä sen yläpuolelle”, Pyykkö tiivistää.

Pelkästään tämän talven aikana Pyykkö on tehnyt kahdeksan lumiteosta. Niistä tosin muut ovat olleet pieniä. Teoksia on kuitenkin syntynyt jo monen vuoden ajan.

”Kaiken kaikkiaan, jos mukaan lasketaan sekä isot että pienet lumiteokset eri tekniikalla, niin niitä on noin 35. Jos otetaan mukaan myös kesähommat, eli teokset, joita teen havunneulasista, lehdistä ja sellaisista materiaaleista niin päästään ehkä noin 60:een.”

Lumiteoksesta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Lue lisää: Golfkentälle ilmestyi valtavia geometrisiä kuvioita Espoossa – Asialla oli IT-konsultti ja joukko lumikenkäilijöitä

Lue lisää: Janne Pyykkö tamppasi yksin hämmästyttävät lumipiirrokset keskelle Nuuksion järviä – pystyt siihen myös itse: tarvitset vain pätkän narua ja kengät

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat