Netissä luki, että kaliumkloridi voi auttaa väsymykseen – Apteekissa totuus selvisi

Kauniaisten apteekin farmaseutin neuvo esti asiakasta ostamasta itsehoitolääkettä väärin perustein.

Apteekin itsehoitolääkkeisiinkin voidaan tarvita ammattilaisen ohjeistusta.

6.3. 10:04 | Päivitetty 6.3. 11:07

Kauniaisten apteekkiin asteli hiljattain asiakas, joka ei onneksi saanut sitä, mitä tuli hakemaan.

Hän oli aikeissa ostaa kaliumkloridia, jota käytetään esimerkiksi nesteitä poistavien lääkkeiden aiheuttaman kaliumvajeen hoitoon.

Farmaseutin jututtaessa asiakasta kävi ilmi, että tämä oli oikeastaan ostamassa sitä toiselle henkilölle. Lääkettä kaipaava oli lukenut netistä, että kaliumkloridi voisi auttaa väsymykseen.

Farmaseutin opastuksella asiakas päätyi poistumaan apteekista ilman hakemaansa purkkia.

Kaliumkloridia voi ostaa ilman reseptiä. Kyseessä on kuitenkin korkean riskin itsehoitolääke, jota tulisi käyttää vain ammattilaisen ohjeiden mukaan.

”Ne vaativat aina lääkärin ohjeen, mielellään myös reseptin”, sanoo Kauniaisten apteekin apteekkari Tiina Heikkilä.

Kaliumin annostelu on hyvin yksilöllistä, eikä sitä voi tehdä turvallisesti jonkun toisen kokemuksen perusteella.

Käytön aikana on myös tärkeää seurata veren kaliumpitoisuutta, sillä jos kaliumia on elimistössä liikaa, voivat oireet olla vakaviakin. Pahimmillaan kalium voi aiheuttaa sydämen toiminnan häiriöitä, Heikkilä kertoo.

Siitä ei silti tarvitse antaa virallista lisäneuvontaa. Asiakas voi siis periaatteessa napata purkin hyllystä ja suunnata suoraan kassalle.

Kauniaisten apteekissa kaliumkloridi on nyt tiskin takana. Sitä voi siis ostaa ilman reseptiä, mutta purkkia on pyydettävä henkilökunnalta. Näin asiantuntijat saavat mahdollisuuden kysellä asiakkaan syistä ostaa valmisteen.

"Se on kyllä valikoimissa, mutta asiakas joutuu ottamaan vähän kontaktia meihin saadakseen valmisteet”, Heikkilä sanoo.

Myös joitain muita itsehoitolääkkeitä on siirretty tiskin taakse. Muut tiskin takana olevat itsehoitolääkkeet ovat tosin sellaisia, joista on annettava virallista lisäneuvontaa.

Lääkkeiden asettelua muutetaan tarpeen mukaan, Heikkilä kertoo. Esimerkiksi aspiriinin käytössä on sekaannuksen riski, jos asiakas ei ole ihan varma, mikä tuote on tarkoitettu kipulääkkeeksi ja mikä vaikuttaa verenkiertoon. Tällaisia tuotteita voidaan siirtää henkilökunnalta pyydettäväksi.

Vaarojen välttämiseksi apteekin henkilökunnan on oltava perillä myös sosiaalisen median sisällöistä. Heikkilä muistaa lähiajoilta Tiktokissa levinneen trendin, jossa erästä imeskelytablettia kehuttiin maukkaaksi.

”Mutta se ei ole karkkia, jota imeskellään siksi, että se on hyvänmakuista, vaan se on lääke.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat