Helsinki

Helsinki neuvottelee vielä Lapinlahden vuokralaisten kanssa, vaikka irtisanoi jo sopimukset – Video kertoo, mitä vanhassa mielisairaalassa tapahtuu

Helsinki on käynnistänyt kiinteistön tulevaisuudesta ideakilpailun. Videolla nykyiset vuokralaiset sanovat, että heidän ideansa on jo todellisuutta.

rac
Lapinlahden sairaalan vuokralaiset taltioivat videolle, mitä kaikkea talossa tehdään. Videon tarkoituksena on vaikuttaa Helsingin poliittisiin päättäjiin, videon ohjaaja Klaus Welp sanoo:

”Lapinlahden nykyisen arvokkaan toiminnan jatkumisen puolesta.”

Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta on meneillään ideakilpailu. Nykyiset vuokralaiset kertovat videolla, että heillä on idea jo olemassa.

Lapinlahden sairaalan kiinteistön tulevaisuus on päätöksenteossa esillä seuraavan kerran ensi tiistaina. Helsingin kaupunkiympäristö­lautakunnan on määrä silloin käsitellä vuokralaisten tekemää tarjousta, jonka mukaan he olisivat valmiit 40 prosentin korotukseen vuokriin.

Tähän asti vuokra on ollut 3,61 euroa neliöltä. Kaupungin julkisuuteen saattama vuokrapyyntö olisi noin yhdeksän euroa neliöltä.

Kaupungin ja vuokralaisten neuvottelut ovat kuitenkin yhä koko ajan käynnissä. Seuraava kokoontuminen on perjantaina.

Lapinlahden sairaalan päävuokralaiset ovat Suomen mielenterveysseuran hallinnoima Lapinlahden Lähde sekä Lapinlahden Tilajakamo -osuuskunta. Niiden alivuokralaisia ja osuuskunnan jäseniä on talossa on 170.

Kaupunkiympäristön toimiala on jo irtisanonut vuokralaiset viime vuoden lopulla, kun osapuolet eivät päässeet sopimukseen vuokrankorotuksen tasosta. Irtisanomisaika päättyy kesäkuun lopussa.

Mikäli lautakunnan poliitikot sinetöivät virkamiesten esityksen, talon tulee olla tyhjä heinäkuuhun mennessä.

Helsingin käynnistämä ideakilpailu Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta jatkuu toukokuun loppuun. Esitetyn mukaisesti sairaala joko myydään tai vuokrataan ideakilpailun voittajalle tai voittajille. Nykyiset vuokralaiset ovat ilmoittaneet osallistuvansa kilpailuun.

Lapinlahden sairaala-alueen nykyiset toiminnot saivat vastikään tukea myös kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostralta. Järjestön suomalainen paikallisyhdistys valitsi Lapinlahden sairaalan alueen yhtenä neljästä kohteesta ehdolle Euroopan kulttuuriperintöpalkinnon saajaksi.

Lapinlahden mielisairaalan historiallisen miljöön muokkaaminen henkisen hyvinvoinnin keskukseksi eli Lapinlahden lähteeksi valittiin Suomen ehdokkaaksi koulutus- ja tietoisuuden lisääminen -kategoriassa.

Toinen ehdolle asetettu helsinkiläinen kohde on Eduskuntatalon peruskorjaus.

Helsinki irtisanoi Lapinlahden entisen mielisairaalan kansalaistoimijoiden kanssa tehdyt vuokrasopimukset joulukuun 2018 lopussa. Kuitenkin neuvottelut vuokralaisten ja kaupungin välillä jatkuvat.

Samanaikaisesti käynnissä on myös vuoden alussa alkanut kaksivaiheinen ideakilpailu, jonka päätteeksi Helsinki voi joko myydä tai vuokrata entisen sairaalakiinteistön alueineen.

”Helsinki on niin iso organisaatio, että tällainen [prosessien päällekkäisyys] on päässyt tapahtumaan”, tilapalveluiden päällikkö Irmeli Grundström Helsingin kaupungilta totesi HS:lle.

Kaikkien Lapinlahti -video esittelee nykyisten vuokralaisten toimintaa. Videolla esiintyvät muun muassa saksofonisti Max Zenger, Tuure Kilpeläinen, Kimmo Pohjonen ja räppäri Mc Koo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää