Helsinki

Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

Aiemmin kirpputorin yhteydessä oli myös kahvila, mutta sitten lelumäärä riistäytyi käsistä.Kun helsinkiläinen Georg Porokara oli lapsi, hänellä oli yksi harras toive. Hän halusi Lego-palikoita. Serkkupojalla niitä onneksi oli.

Talonmies kävi joka aamu kello kahdeksan avaamassa Kannelmäessä sijaitsevan taloyhtiön kaikkien rappujen ovet. Sunnuntaiaamuisin aina vähän sen jälkeen kello 8.05 ovikello soi, ja Juhani-serkku saapui salkullinen Legoja mukanaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ne aamupäivät ovat jääneet Porokaralle elävästi mieleen, samoin kuin kesäinen päivä vuonna 1981. Hän vietti sen sisarensa kanssa myyden käytettyä tavaraa Hietaniemen torin mukulakivillä.

”Se oli ihanaa. Vanha tavara on kiehtonut minua aina. Eka likkakaverini sanoi minulle, että olen syntynyt väärälle vuosisadalle”, Porokara kertoo.

”Runsaus, se että tavaraa pitää olla paljon ja liikaa, se on tullut äidin suvusta. Isäni ei voinut sietää tavarapaljoutta.”


Alkuun elämä kuljetteli Porokaraa toiseen suuntaan. Armeijan jälkeen kutsui kirjapainomaailma. Niissä ympyröissä kestää 4–7 vuotta ennen kuin tekijästä tulee ammattiosaava, eikä sekään tarkoita kuin että työtä osaa vähäisesti, Porokara kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun omaksuin kirjanpainamisen kunnolla, leipäännyin siihen nopeasti. En enää kokenut saavani siitä mitään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinpä Porokara suuntasi yrittäjyyskurssille ja päätyi mainos- ja markkinointihommiin tekemään lentolehtisiä ja lehti-ilmoituksia. Sittemmin aika on ajanut rytinällä ohi Porokaran osaamisesta ja kiinnostuksista.

”En ymmärrä nettimarkkinoinnista mitään”, Porokara sanoo.

Eipä sillä, ei häntä nettimaailma kiinnostaisikaan. Uskonnollisessa ortodoksisuvussa kasvanut Porokara sanoo uskovansa vain luontoon ja muuhun, mitä voi nähdä omin silmin. Hänelle on tärkeää konkretia, ei hahmottomalta tuntuva bittiavaruus.

Kirjoissa, lehdissä ja mainoksissa paras käyttöliittymä on hänestä paperi, asiakaspalvelussa taas aidot kohtaamiset. Siksi onkin onnekasta, että uusi ura löytyi jo ennen kuin edellisestä oli pakko luopua. Se tapahtui vuonna 2000.

Tilaa Malmin teollisuusalueella sijaitsevassa peltihallissa oli 800 neliötä, ja tiloissa kaksi yrittäjää. Toinen yrittäjäperhe pyöritti huonekalukirpputoria, Porokara itsepalvelukirppistä. Alusta asti myynnissä oli kaiken muun ohella leluja.


Se oli aikaa, jolloin myös osto- ja myyntiliikkeet olivat vielä voimissaan. Käytetystä tavarasta ilmoitettiin lehtien myyntipalstoilla, kauppojen ilmoitustauluilla ja myynti-ilmoituksia julkaisseessa Keltaisessa pörssi -lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sitten itsepalvelupuolen vakiomyyjät alkoivat yksi toisensa perään lopettaa, kun käytetyn tavaran kauppa siirtyi nettiin”, Porokara muistelee.

Myös käytettyjen huonekalujen kauppa alkoi sakata samasta syystä. Muutamien vuosien kuluttua toinen yrittäjä lopetti, ja Porokara jatkoi heidän työtään alkamalla myydä muiden kirppistuotteiden ohella huonekaluja.

Vuosien varrella huonekalukauppa kuitenkin hiljeni entisestään. Niinpä Porokara päätti panostaa leluihin. Ei siksi, että niiden myyminen olisi erityisen kannattava bisnes, vaan siksi, että hän halusi.

Nyt liiketila on lattiasta kattoon asti täynnä leluja.

”Aluksi valikoimasta 10 prosenttia oli leluja, 90 prosenttia huonekaluja. Vuosien saatossa prosentit ovat keikahtaneet päinvastoin”, Porokara kertoo.

Lapsenmielisyys on Porokaran mukaan perusolemuksena hänessä. Hän on aina viihtynyt lasten kanssa.

”Leikki on lasten työtä, ja voisi olla sitä vähän aikuisellekin. Se on terapeuttista tekemistä, jos vain sallii leikkimisen itselleen. Legojen kanssa nuppi saa tekemistä, ja samalla Legoilla leikkiminen on väriterapiaa”, Porokara sanoo.

”Elän Legojen kanssa ihan omassa mielikuvitusmaailmassani. Monet tulevat tänne mukanaan sarjanumerot niistä Legoista, jotka he haluavat ostaa. Sellainen järjestelmällisyys on minulle vierasta.”


Nukkemaailman Porokara taas näkee mahdollisuutena setviä ihmissuhteisiin liittyviä hankauksia.

”Jos perhesuhteet ovat solmussa, nuket voivat puhua toisilleen.”

Kirppisyrittäjän omat lapset ovat syntyneet vuosina 1992, 1998 ja 2002. Kun Porokara alkoi rakentaa lelumaailmaansa, hän käytti parasta mahdollista käytettävissä olevaa konsulttia.

Porokara katseli, millaisiin paikkoihin hänen nuorin lapsensa pysähtyi, mihin hän kiinnitti huomionsa ja mistä kiinnostui. Niin myymälän esillepano pikku hiljaa muovautui vuosien saatossa.

”Vain hulluus on rajana tässä projektissa. Ostarilla miljöö olisi erilainen. Tänne oli tilaa rakentaa kokonainen maailma”, Porokara sanoo.

Hän on sitä mieltä, että lelukirppiksellä pitää olla sokkeloita, jotta voi leikkiä piilosta. Sitä ovatkin intoutuneet leikkimään paitsi hänen omat lapsensa aikoinaan, myös asiakkaana olleet lapset.

”Aikuiset eksyvät täällä monesti ihan tahtomattaankin”, Porokara mainitsee.

Kirpputorin vanhimmat lelut ovat 1940-luvulta. Siltä ajalta ovat esimerkiksi maalatut tinasotilaat. Porokarasta on ollut mielenkiintoista nähdä, miten vähän lelut oikeastaan muuttuvat. Vaikka on muutostakin tapahtunut.


”Ei ollut autoilla silmiä silloin, kun minä olin pieni”, Porokara sanoo.

”Aloin katsella, että yllättävän monella lelulla täällä on silmät. Siitä keksin nimen Figurilandia.”

Aiemmin kirpputorin yhteydessä oli myös kahvila, mutta sitten lelumäärä riistäytyi käsistä. Suurin osa myynnissä olevasta valtavasta lelumäärästä on Porokaran itsensä huolella valitsemia.

”Kaikki kulut pitää saada ensin maksettua. Jos jotakin jää yli, ostan lisää leluja. Yritän valita myytävät lelut niin, että voin myydä ne eteenpäin hyvällä mielellä”, hän sanoo.

Porokara metsästää leluja lähinnä itsepalvelukirpputoreilta. Hänellä on tietyt paikat, jotka hän kiertää aina. Joskus harvoin joku tulee tarjoamaan lelujaan.

”Lähden liikkeelle, kun autoni sallii minun lähteä liikkeelle”, Porokara sanoo viitaten viimeisiä vetelevään vanhaan pakuunsa.

Netistä hän ei osta ikinä, koska haluaa koskea ja nähdä tuotteen.

”Lelujen pitää jutella, kertoa että ne ovat samaa heimoa kuin ne, joita täällä jo valmiiksi on. Ja jos ne ovat kokonaan uusia, niiden pitää jollakin tavalla puhutella”, Porokara sanoo.

”Joskus viereeni nousee ajatuskupla, jossa kysytään, miksi jokin asia on edes pitänyt tehdä.”

Myöskään liian rikkinäiset lelut eivät kelpaa, koska niistä ei ole kenellekään mitään hyötyä.

”Vaikka on täällä myös varaosamaailma. Varaosia löytyy esimerkiksi He-Maneihin, Action Maneihin, Legoihin, Barbeihin ja Playmobileihin.”

Moni toivoisi myyntiin Brion junia, mutta niitä Porokara ei toistaiseksi ole ottanut valikoimiin. Ongelma on se, että Ikea alkoi valmistaa omaa versiotaan klassikkolelusta. Aitoja ja kopioita ei ole aina helppo erottaa toisistaan.

Myynnissä ei ole myöskään Märklinin junaratoja. Eikä autoratoja, eikä kauko-ohjattavia tai muita sähköllä toimivia vimpaimia.

”En ole lähtenyt niihin. Liikkeen on lähdettävä sinusta itsestäsi”, Porokara tuumaa.

Porokara pyörittää lelubisnestään yksin. Sisäänostamisen ja asiakaspalvelun lisäksi hänen toimenkuvaansa kuuluu kaikki kirjanpidosta, tuotteiden käsittelystä ja esillepanosta siivoamiseen.

Esimerkiksi Legot kirpputoriyrittäjä lajittelee väri- ja osakohtaisesti, jotta tietynlaisen osan etsiminen on tarvittaessa helpompaa.

”Pölyn yritän napata hyllyiltä ennen kuin sitä alkaa kertyä liikaa. Joskus joku villakoira yrittää juosta karkuun”, Porokara sanoo.

Kierrättämiseen liittyvän työn yhtenä pontimena on halu toimia ympäristön hyväksi.

”Kyllä minä haluan pelastaa maailman. Halusin huonekalukirpputoria pitäessäkin edistää tavaran kiertoa, mutta nykymaailmassa ihmiset kykenevät tekemään sen itse netin välityksellä”, Porokara sanoo.

Myös leluja myydään paljon netin käytettyjen tavaroiden kauppasivustoilla ja Facebookin kirppisryhmissä. Lapset kuitenkin haluavat usein päästä hypistelemään tuotteita.

Leluja eri vuosikymmeniltä kokoava kirpputori tosin on elämys myös aikuisille. Sen sokkeloissa kun törmää helposti omasta lapsuudesta tuttuihin leluihin.

”Tässä työssä tapaa mielenkiintoisia ihmisiä, joista monet alkavat kertoa elämästään. Vanhat lelut saavat heidät avautumaan”, Porokara kertoo.

Ajatus lelumuistoista saa Porokaran mietteliääksi.

”Olisikohan tämä jonkinlainen kosto siitä, ettei minulla ollut lapsena legoja?”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Bussit ohittavat pikkukaupungit kovan hintakilpailun takia – ”Nyt ajetaan omalla autolla ja kärsitään”

  4. 4

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä rakentaa nyt kovaa vauhtia sotilastukikohtia Suomen naapuriin – HS:n videot näyttävät, millaista sotilaallista toimintaa arktisella alueella on

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläinen kolmen lapsen perhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  7. 7

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  8. 8

   Tässä ovat uudet Muumit – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  9. 9

   Onko valkokankaalla koskaan nähty näin rujoa ja epäonnista naispoliisia? Lähes tunnistamaton Nicole Kidman hätkähdyttää synkässä rikosdraamassa

  10. 10

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  10. 10

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää