
Opiskelijoita 60 vuoden ajan ruokkinut Rafla sulkee ovensa torstaina 14. helmikuuta, sen jälkeen kun on saanut viimeisen päivän asiakkaat palveltua.
Ravintolaa jää kaipaamaan lukuisia sukupolvia kauppislaisia. Nuorimmatkin ottivat paikan omakseen.
”Aina kun Raflaan meni, Esa-Pekka istui siellä.”
Näin tiedettiin Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan sisältä kertoa. Mainittu Esa-Pekka Mattila https://www.hs.fi/haku/?query=esa-pekka+mattilaoli lähteiden tietojen mukaan istunut Raflassa havaintojen mukaan suurin piirtein koko vuosikymmenen.
Suoraan asiasta kuultuna hän ei kiistä tietoa.
”Se johtuu osittain pitkästä opiskeluajastani”, Mattila toteaa HS:lle.
”En nyt ole ollut aivan mallioppilas, pitkälti urheilu-uran vuoksi.”
Mattila on edustanut Suomea pyörätuolikelauksessa Rio de Janeiron ja Lontoon paralympialaisissa sekä Lontoon maailmanmestaruuskilpailuissa.
Raflan lisäksi Mattilaa mietityttää koko vanhasta päärakennuksesta luopuminen. Nykyään Aalto-yliopistoon kuuluvan Kauppakorkeakoulun opiskelijat siirtyvät kokonaan Espoon Otaniemeen maanantaina 18. helmikuuta.
Kauppakorkeakoulu alkoi siirtyä Otaniemeen vuonna 2015, jolloin kandidaattiopinnot siirtyivät sinne. Maisteriopinnot on suoritettu tähän asti vanhassa rakennuksessa. Oleskelu Raflassa on Mattilan mukaan vähentynyt senkin vuoksi, että ”tukikohta” eli KY ry:n toimisto on Otaniemessä.
KY on entinen Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta, joka Aalto-yliopistoon liittymisen jälkeen muutettiin yhdistykseksi. Kauppislaiset kuuluvat nykyään Aalto-yliopiston ylioppilaskuntaan.
Edeltävää sukupolvea edustava Jukka Lappi https://www.hs.fi/haku/?query=jukka+lappisoitti vanhan ylioppilaskunnan perinteikkäässä Boston Promenade Big Bandissa pasuunaa vielä pitkään opintojensa jälkeen. Opinnoissaan Lappi viihtyi Mattilan tapaan liki kymmenen vuotta.
”Onhan tämä aikakauden loppu”, Lappi sanoo.
Hänen mukaansa kyse on laajemmasta asiasta kuin vanhojen tilojen sulkemisesta.
”Näkisin asian liittyvän siihen, että kauppakorkeakoulu muuttaa nyt kaupungista maalle. Rafla on ollut viimeinen linnake, joka sekin nyt lähtee.”
Joka tapauksessa monen opiskelijan olo on haikea.
”On oudot tuntemukset sekä Raflan että koko päärakennuksen sulkemisesta. Olen kuitenkin aloittanut opintoni siellä ja assosioin ne vahvasti siihen rakennukseen.”
Mattila on viettänyt historiallisessa, vuonna 1950 valmistuneessa ja suojellussa päärakennuksessa aikaa vuosikymmenen alusta lähtien.
”Monessa oppilaitoksessa on fiilis, että kun pitkänkin ajan kuluttua palaa takaisin, samat rakennukset ovat vielä jäljellä.”
Ilmapiiri sekä Raflassa että päärakennuksessa on ollut Mattilalle, hänen ikätovereilleen ja vanhemmille sukupolville vähintään yhtä merkittävä syy viihtyä Raflassa. Erityisesti yhden työntekijän, Harri Selinin https://www.hs.fi/haku/?query=harri+selininvälitön ja iloinen olemus on ilahduttanut asiakkaita viime vuodet niin, että hänestä on tehty juttua Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaiden ylioppilaslehti Kylteriin.
Mattila huomauttaa, että hyvään ilmapiiriin on ansionsa kaikilla työntekijöillä.
”Harrissa se tiivistyy.”
- Helsinki Seuraa
- Aalto-yliopisto Seuraa
- Opiskelu Seuraa
- Otaniemi Seuraa
- Paralympialaiset Seuraa
- Ravintolat Seuraa
- Vesa Mäkinen Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24