Helsinki    |   HS Helsinki

Kannelmäessä ”oudot ovat alkaneet jutella keskenään” – Murroksen takaa löytyy Briitta Koskilehto

Asukastila Kantsun Olohuone sijaitsee kahden baarin välissä, mikä tarkoittaa, että monesti sukankudontaa ja muita tilan aktiviteetteja siivittävät taustalla raikaavat karaokerallit.

Kannelmäen asukastilan Kantsun Olohuoneen pöytälamppujen valo loistaa ikkunasta pimenevään iltaan ja houkuttelee heti jonkun uteliaan koputtamaan oveen. Keinutuolissa istuva Briitta Koskilehto kiepsahtaa ylös ja kiirehtii ovelle.

Kannelmäkeläiset ovat tottuneet siihen, että sisään voi piipahtaa, jos ikkunoista näkyy valoa. Usein heille avaa oven juuri Koskilehto, joka on yksi tilan toiminnasta vastaavista asukasaktiiveista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukastilassa toimii tällä hetkellä muun muassa lukupiiri, käsityö- ja askartelukerho, lautapelikerho ja juttukerho. Lisäksi siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja yksityistilaisuuksia.

Vielä viisi vuotta sitten tällainen tila oli haave vain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajatus asukastilasta syntyi 2010-luvun alussa, kun Kannelmäki otettiin mukaan Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka ry:n Suomessa pyörittämään kansainväliseen Caddies-projektiin. Hankkeen tarkoituksena oli edistää asuinalueen yhteisöllisyyttä.

Ensimmäisiä havaintoja Kannelmäen asukasaktiivien kanssa pidetyissä hankepalavereissa oli se, ettei alueella ole juurikaan tiloja, joissa voisi järjestää toimintaa – tai edes kokouksia sellaisen suunnittelemiseksi.

”Totesimme, että olisihan se kiva, jos voisimme jossakin tavata ja ideoida toimintaa yhdessä”, tapaamisessa mukana ollut Koskilehto muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukasaktiivit alkoivat katsella sillä silmällä Sitratorin laidalla sijaitsevaa, aiemmin Kelan käytössä ollutta tilaa, joka oli ollut pitkään tyhjillään. Tila ei kuitenkaan hellinnyt asukastoiminnan käyttöön.

Tapahtumien järjestämisestä innostuneet kannelmäkeläisaktiivit eivät antaneet sen hidastaa tahtia. He kehittelivät tapahtumia, jollaisia oli mahdollista järjestää ilman omia tiloja, esimerkiksi yhteistyössä Kanneltalon kanssa.

Sellaisia olivat esimerkiksi Sitratorilla monena vuonna järjestetyt kirpputorit. Toisinaan he taas pistivät pystyyn siivousprojektin tai lähiödiskon. Knitting performancessa alueen käsityöihmiset neuloivat ja virkkasivat Kanneltalon portailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eivätkä aktiivit ole epäröineet tarttua hullultakaan tuntuneisiin ideoihin. Helsinki oli vuonna 2012 juhlistanut Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -vuotta ja designpääkaupunkivuotta Kallioon Siltasaarenkadulle metroaseman läheisyyteen sijoitetulla Unelma-patsaalla.

Kun väliaikaiseksi tarkoitetulle patsaalle haettiin uutta sijoituspaikkaa, yksi Kannelmäki-liikkeen aktiiveista keksi kysyä kaupungilta, voitaisiinko se saada Kannelmäen Sitratorille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aloitteellisuus kannatti. Marraskuusta 2013 lähtien patsas on seisonut keskellä Sitratoria.

”Aktiivisuus on tuonut alueelle positiivista pöhinää, yhdessä tekemisen tunnetta. Ihmiset ovat avoimempia juttelemaan ihan ventovieraille. Joku sanoi, että täällä ovat oudot alkaneet jutella keskenään”, Koskilehto kertoo.

Kannelmäki-liikkeen tekemällä työllä on varmasti ollut osansa muutoksessa. Hyvä esimerkki siitä on 2010-luvun alussa järjestetty Moi-kampanja.

”Painoimme rintanappeja, joissa luki ’tervehtiminen sallittu’, ’moi’ ja ’hei’, ja jaoimme niitä erilaisissa tempauksissa. Tekipä Yle siitä tempauksesta radioon ajankohtaisohjelmankin”, Koskilehto muistelee.

Haaveissa pitkään olleen asukastilan suhteen tärppäsi viimein elokuussa 2015. Joku asukasaktiiveista bongasi ilmoituksen, jossa Kannelmäen vanhalta ostarilta tarjottiin tilaa pop up -tyyppiseen toimintaan. Ilmoituksessa pyydettiin kertomaan, millaista toimintaa hakija haluaisi tilassa järjestää.

”Saimme tilan. Asian ratkaisi luultavasti se, että halusimme tehdä siitä kaikkien kantsulaisten paikan”, Koskilehto sanoo.

Tilan käyttäjät maksavat sähköt sekä huolehtivat siivouksesta.

Asukastilan ensimmäinen toimintavuosi osoitti, että tilalle todella oli tarve. Sen aikana järjestettiin noin sata tapahtumaa. Sitten tuli muutto isompaan tilaan, jossa vauhti vain kiihtyi: Tapahtumia oli pitkälle toista sataa.

Välillä Kantsun Olohuoneessa oli myös kahvila, mikä mahdollisti sen, että tila oli auki lähes päivittäin. Nyt asukastila on auki lähinnä silloin, kun siellä järjestetään jotakin toimintaa.

Isompi, aiemmin pankkina palvellut tila on vaihtunut jälleen pienempään. Olohuone sijaitsee tilassa, jossa toimi 20 vuoden ajan pesula. Tila on kahden baarin välissä, mikä tarkoittaa, että monesti sukankudontaa tai muita tilan aktiviteetteja siivittävät taustalla raikaavat karaokerallit.

Asukastilassa on haluttu järjestää monenlaista toimintaa, että mahdollisimman moni voisi kokea sen omakseen. Kuka tahansa, joka keksii kerhoidean, voi aloittaa toiminnan pyörittämisen.

Syksyllä 2017 Koskilehto järjesti keskustelu- ja luentosarjan, jonka tavoitteena oli antaa osallistujille vinkkejä paremman arjen rakentamiseen.

”Tilaisuuksissa kävi selväksi, miten yksinäisiä ihmiset ovat. Eivätkä he välttämättä tiedä, miten he voisivat parantaa elämäänsä. Yhteiset keskustelut auttoivat siihen”, Koskilehto kertoo.

Niin syntyi idea alueen omasta juttukerhosta, jossa ihmiset voivat puhua siitä, mistä milloinkin haluavat. Nyt Koskilehdon ja hänen työparinsa vetämä kerho kokoontuu Kantsun Olohuoneessa joka toinen keskiviikko.

Toisinaan Koskilehto nappaa ihmisiä Olohuoneeseen jopa suoraan kadulta.

”Saatan käydä houkuttelemassa ihmisiä tuolta kadulta, että tulehan tänne välillä lämmittelemään ja juttelemaan”, Koskilehto sanoo.


Vuodesta 2015 alkaen neulekerhossa on tehty aina jouluksi villasukkia alueen yksinäisille vanhuksille sekä palvelukeskuksen ja vanhainkodin asukkaille. Se tarkoittaa Koskilehdon mukaan valtavaa kasaa sukkia. Lisäksi vanhuksille on tehtailtu lapasia, hypistelemuhveja ja hartiahuiveja.

”Kerran järjestin myös villasukkatanssit. Oli toukokuu, ja hain metsästä kukkien seuraksi koivun oksia. Ne puhkesivat vihertämään juuri sopivasti tansseja varten”, Koskilehto kertoo.

”Hanuristi oli soittamassa musiikkia. Miehiä ei kieltämättä kauheasti ollut, mutta minä vein naisia.”

Yksi merkittävä asia kansalaistoiminnan herättelemisessä on ollut alueen oma Facebook-ryhmä eli Kannelmäki-liike. Muutama vuosi sitten Kannelmäen asukkaille perustettiin Facebookiin toisenkin ryhmän. Kannelmäki auttaa – Kantsu Helppi -nimisessä ryhmässä avunpyytäjät ja -tarjoajat voivat kohdata toisensa. Myös Olohuoneella on oma sivunsa.

Kun Kannelmäessä tapahtuu jotakin uutta ja kiinnostavaa, Briitta Koskilehdolla on siis varsin usein näppinsä pelissä. Koskilehto itse sanoo, että halu auttaa toisia ja toimia yhteisön parhaaksi on hänellä verissä.

”Äiti oli sellainen ihminen, joka ajatteli ja opetti, että toisia on autettava aina, kun se vain on mahdollista”, Etelä-Lapin Posiolta kotoisin oleva Koskilehto sanoo.

Jos joku naapuritilan väestä vaikka sairastui, tilan töissä autettiin. Koskilehto hääri jo 7–8-vuotiaana navettatöissä tai keittelemässä kahvia kulmakunnan mummojen jokaviikkoisissa ompeluseuroissa.

Kaupungin lähiössä naapuriapu ja yhteisöllisyys on erilaista. Maalla kanssakäyminen naapureiden kanssa oli jokapäiväistä, kaupungissa taas ei.

”Täällä naapurin auttamista voi olla vaikka se, että lainaa puutarhakalusteita juhliin, käydään sairastuneelle ruokakassi kaupasta tai se, että viedään tavaraa yhdessä kierrätykseen”, Koskilehto sanoo.

Vuosien varrella vapaaehtoistyön rooli on Koskilehdon elämässä vain kasvanut. Oli esimerkiksi iso päätös lähteä vastuuseen asukastilasta. Se tarkoittaa liutaa käytännön järjestelyitä, kuten tilavarausten aikatauluttamista ja ovenavauskeikkoja.

Joskus Koskilehto on painanut tempaukseen kuuluvia rintamerkkejä tuntikausia yksin, kun muut eivät ole päässeet talkoisiin. Toisinaan vapaaehtoisia taas on mukana paljonkin. Elämäntilanteet vaikuttavat siihen, miten on mahdollista olla mukana.

Koskilehto on tehnyt omasta tahdostaan viimeiset 16 vuotta keikkatöitä. Tällä hetkellä hän on päivätöissä taloushallinnossa.

”Vapaaehtoistyö vie aika paljon, jos sille antautuu. Pitää osata rajata ja säännöstellä tekemistä. Minulle tämä Kantsun Olohuone on erittäin rakas projekti. Välillä olen antanut sille kaikkeni”, Koskilehto sanoo.

Vapaaehtoistyö kuitenkin myös antaa paljon.

”Tässä työssä on aivan mahtavia kohtaamisia ihmisten kanssa. Yhdessä tekeminen on hauskempaa. Kerran eräs nuori äiti käveli rattaita työntäen Haagasta tänne asti. Hän sanoi, että oli pakko tulla katsomaan, että mikä paikka tämä oikein on”, Koskilehto kertoo.

”Moni on sanonut istahtaessaan, että tämähän on ihan niin kuin tulisi mummolaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Kivikauden Euroopassa eivät naapurit paljon häirinneet: Asukkaita oli kaikkiaan ehkä 1 500

  6. 6

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  7. 7

   Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  8. 8

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Ministeri Anne Berner on nousemassa Ruotsin toiseksi suurimman pankin hallitukseen – ”En pyri toiselle kaudelle eduskuntaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  5. 5

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää