Helsinki    |   HS Helsinki

Kannelmäessä ”oudot ovat alkaneet jutella keskenään” – Murroksen takaa löytyy Briitta Koskilehto

Asukastila Kantsun Olohuone sijaitsee kahden baarin välissä, mikä tarkoittaa, että monesti sukankudontaa ja muita tilan aktiviteetteja siivittävät taustalla raikaavat karaokerallit.

Kannelmäen asukastilan Kantsun Olohuoneen pöytälamppujen valo loistaa ikkunasta pimenevään iltaan ja houkuttelee heti jonkun uteliaan koputtamaan oveen. Keinutuolissa istuva Briitta Koskilehto kiepsahtaa ylös ja kiirehtii ovelle.

Kannelmäkeläiset ovat tottuneet siihen, että sisään voi piipahtaa, jos ikkunoista näkyy valoa. Usein heille avaa oven juuri Koskilehto, joka on yksi tilan toiminnasta vastaavista asukasaktiiveista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukastilassa toimii tällä hetkellä muun muassa lukupiiri, käsityö- ja askartelukerho, lautapelikerho ja juttukerho. Lisäksi siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja yksityistilaisuuksia.

Vielä viisi vuotta sitten tällainen tila oli haave vain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajatus asukastilasta syntyi 2010-luvun alussa, kun Kannelmäki otettiin mukaan Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka ry:n Suomessa pyörittämään kansainväliseen Caddies-projektiin. Hankkeen tarkoituksena oli edistää asuinalueen yhteisöllisyyttä.

Ensimmäisiä havaintoja Kannelmäen asukasaktiivien kanssa pidetyissä hankepalavereissa oli se, ettei alueella ole juurikaan tiloja, joissa voisi järjestää toimintaa – tai edes kokouksia sellaisen suunnittelemiseksi.

”Totesimme, että olisihan se kiva, jos voisimme jossakin tavata ja ideoida toimintaa yhdessä”, tapaamisessa mukana ollut Koskilehto muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asukasaktiivit alkoivat katsella sillä silmällä Sitratorin laidalla sijaitsevaa, aiemmin Kelan käytössä ollutta tilaa, joka oli ollut pitkään tyhjillään. Tila ei kuitenkaan hellinnyt asukastoiminnan käyttöön.

Tapahtumien järjestämisestä innostuneet kannelmäkeläisaktiivit eivät antaneet sen hidastaa tahtia. He kehittelivät tapahtumia, jollaisia oli mahdollista järjestää ilman omia tiloja, esimerkiksi yhteistyössä Kanneltalon kanssa.

Sellaisia olivat esimerkiksi Sitratorilla monena vuonna järjestetyt kirpputorit. Toisinaan he taas pistivät pystyyn siivousprojektin tai lähiödiskon. Knitting performancessa alueen käsityöihmiset neuloivat ja virkkasivat Kanneltalon portailla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eivätkä aktiivit ole epäröineet tarttua hullultakaan tuntuneisiin ideoihin. Helsinki oli vuonna 2012 juhlistanut Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -vuotta ja designpääkaupunkivuotta Kallioon Siltasaarenkadulle metroaseman läheisyyteen sijoitetulla Unelma-patsaalla.

Kun väliaikaiseksi tarkoitetulle patsaalle haettiin uutta sijoituspaikkaa, yksi Kannelmäki-liikkeen aktiiveista keksi kysyä kaupungilta, voitaisiinko se saada Kannelmäen Sitratorille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aloitteellisuus kannatti. Marraskuusta 2013 lähtien patsas on seisonut keskellä Sitratoria.

”Aktiivisuus on tuonut alueelle positiivista pöhinää, yhdessä tekemisen tunnetta. Ihmiset ovat avoimempia juttelemaan ihan ventovieraille. Joku sanoi, että täällä ovat oudot alkaneet jutella keskenään”, Koskilehto kertoo.

Kannelmäki-liikkeen tekemällä työllä on varmasti ollut osansa muutoksessa. Hyvä esimerkki siitä on 2010-luvun alussa järjestetty Moi-kampanja.

”Painoimme rintanappeja, joissa luki ’tervehtiminen sallittu’, ’moi’ ja ’hei’, ja jaoimme niitä erilaisissa tempauksissa. Tekipä Yle siitä tempauksesta radioon ajankohtaisohjelmankin”, Koskilehto muistelee.

Haaveissa pitkään olleen asukastilan suhteen tärppäsi viimein elokuussa 2015. Joku asukasaktiiveista bongasi ilmoituksen, jossa Kannelmäen vanhalta ostarilta tarjottiin tilaa pop up -tyyppiseen toimintaan. Ilmoituksessa pyydettiin kertomaan, millaista toimintaa hakija haluaisi tilassa järjestää.

”Saimme tilan. Asian ratkaisi luultavasti se, että halusimme tehdä siitä kaikkien kantsulaisten paikan”, Koskilehto sanoo.

Tilan käyttäjät maksavat sähköt sekä huolehtivat siivouksesta.

Asukastilan ensimmäinen toimintavuosi osoitti, että tilalle todella oli tarve. Sen aikana järjestettiin noin sata tapahtumaa. Sitten tuli muutto isompaan tilaan, jossa vauhti vain kiihtyi: Tapahtumia oli pitkälle toista sataa.

Välillä Kantsun Olohuoneessa oli myös kahvila, mikä mahdollisti sen, että tila oli auki lähes päivittäin. Nyt asukastila on auki lähinnä silloin, kun siellä järjestetään jotakin toimintaa.

Isompi, aiemmin pankkina palvellut tila on vaihtunut jälleen pienempään. Olohuone sijaitsee tilassa, jossa toimi 20 vuoden ajan pesula. Tila on kahden baarin välissä, mikä tarkoittaa, että monesti sukankudontaa tai muita tilan aktiviteetteja siivittävät taustalla raikaavat karaokerallit.

Asukastilassa on haluttu järjestää monenlaista toimintaa, että mahdollisimman moni voisi kokea sen omakseen. Kuka tahansa, joka keksii kerhoidean, voi aloittaa toiminnan pyörittämisen.

Syksyllä 2017 Koskilehto järjesti keskustelu- ja luentosarjan, jonka tavoitteena oli antaa osallistujille vinkkejä paremman arjen rakentamiseen.

”Tilaisuuksissa kävi selväksi, miten yksinäisiä ihmiset ovat. Eivätkä he välttämättä tiedä, miten he voisivat parantaa elämäänsä. Yhteiset keskustelut auttoivat siihen”, Koskilehto kertoo.

Niin syntyi idea alueen omasta juttukerhosta, jossa ihmiset voivat puhua siitä, mistä milloinkin haluavat. Nyt Koskilehdon ja hänen työparinsa vetämä kerho kokoontuu Kantsun Olohuoneessa joka toinen keskiviikko.

Toisinaan Koskilehto nappaa ihmisiä Olohuoneeseen jopa suoraan kadulta.

”Saatan käydä houkuttelemassa ihmisiä tuolta kadulta, että tulehan tänne välillä lämmittelemään ja juttelemaan”, Koskilehto sanoo.


Vuodesta 2015 alkaen neulekerhossa on tehty aina jouluksi villasukkia alueen yksinäisille vanhuksille sekä palvelukeskuksen ja vanhainkodin asukkaille. Se tarkoittaa Koskilehdon mukaan valtavaa kasaa sukkia. Lisäksi vanhuksille on tehtailtu lapasia, hypistelemuhveja ja hartiahuiveja.

”Kerran järjestin myös villasukkatanssit. Oli toukokuu, ja hain metsästä kukkien seuraksi koivun oksia. Ne puhkesivat vihertämään juuri sopivasti tansseja varten”, Koskilehto kertoo.

”Hanuristi oli soittamassa musiikkia. Miehiä ei kieltämättä kauheasti ollut, mutta minä vein naisia.”

Yksi merkittävä asia kansalaistoiminnan herättelemisessä on ollut alueen oma Facebook-ryhmä eli Kannelmäki-liike. Muutama vuosi sitten Kannelmäen asukkaille perustettiin Facebookiin toisenkin ryhmän. Kannelmäki auttaa – Kantsu Helppi -nimisessä ryhmässä avunpyytäjät ja -tarjoajat voivat kohdata toisensa. Myös Olohuoneella on oma sivunsa.

Kun Kannelmäessä tapahtuu jotakin uutta ja kiinnostavaa, Briitta Koskilehdolla on siis varsin usein näppinsä pelissä. Koskilehto itse sanoo, että halu auttaa toisia ja toimia yhteisön parhaaksi on hänellä verissä.

”Äiti oli sellainen ihminen, joka ajatteli ja opetti, että toisia on autettava aina, kun se vain on mahdollista”, Etelä-Lapin Posiolta kotoisin oleva Koskilehto sanoo.

Jos joku naapuritilan väestä vaikka sairastui, tilan töissä autettiin. Koskilehto hääri jo 7–8-vuotiaana navettatöissä tai keittelemässä kahvia kulmakunnan mummojen jokaviikkoisissa ompeluseuroissa.

Kaupungin lähiössä naapuriapu ja yhteisöllisyys on erilaista. Maalla kanssakäyminen naapureiden kanssa oli jokapäiväistä, kaupungissa taas ei.

”Täällä naapurin auttamista voi olla vaikka se, että lainaa puutarhakalusteita juhliin, käydään sairastuneelle ruokakassi kaupasta tai se, että viedään tavaraa yhdessä kierrätykseen”, Koskilehto sanoo.

Vuosien varrella vapaaehtoistyön rooli on Koskilehdon elämässä vain kasvanut. Oli esimerkiksi iso päätös lähteä vastuuseen asukastilasta. Se tarkoittaa liutaa käytännön järjestelyitä, kuten tilavarausten aikatauluttamista ja ovenavauskeikkoja.

Joskus Koskilehto on painanut tempaukseen kuuluvia rintamerkkejä tuntikausia yksin, kun muut eivät ole päässeet talkoisiin. Toisinaan vapaaehtoisia taas on mukana paljonkin. Elämäntilanteet vaikuttavat siihen, miten on mahdollista olla mukana.

Koskilehto on tehnyt omasta tahdostaan viimeiset 16 vuotta keikkatöitä. Tällä hetkellä hän on päivätöissä taloushallinnossa.

”Vapaaehtoistyö vie aika paljon, jos sille antautuu. Pitää osata rajata ja säännöstellä tekemistä. Minulle tämä Kantsun Olohuone on erittäin rakas projekti. Välillä olen antanut sille kaikkeni”, Koskilehto sanoo.

Vapaaehtoistyö kuitenkin myös antaa paljon.

”Tässä työssä on aivan mahtavia kohtaamisia ihmisten kanssa. Yhdessä tekeminen on hauskempaa. Kerran eräs nuori äiti käveli rattaita työntäen Haagasta tänne asti. Hän sanoi, että oli pakko tulla katsomaan, että mikä paikka tämä oikein on”, Koskilehto kertoo.

”Moni on sanonut istahtaessaan, että tämähän on ihan niin kuin tulisi mummolaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää