
”Ethän sä poika tiedä tästä lajista mitään, joten älä tule tänne neuvomaan.”
Tällaiset painavat sanat kuulin korkealta pelaajapenkin takaa isokokoisen juniorivalmentajan kidasta, kun luistelin hapuilevin potkuin kaukalon laidalle kertomaan, ettei sääntökirja salli moista karjumista.
Olin 15-vuotias epävarma jääkiekkotuomarinalku liian isossa raitapaidassani muovipilli kädessäni. Virheitä tuli kuin sieniä sateella.
Huomautukseni jälkeen juniorivalmentajan huuto ehkä laantui hieman, mutta vastaavat tapaukset toistuivat harrastustaipaleeni alkupuolella lähes joka ottelussa.
Yksi syy painostavaan ilmapiiriin oli varmasti se, että vihellykseni eivät olleet kyllin ammattimaisia.
Toinen syy oli se, että junioreiden jääkiekko-otteluissa elää käsittämätön ajatusmaailma, jonka mukaan käytöstavoilla ei ole kiivaan pelin tuoksinnassa merkitystä.
Ongelma on varsin tuttu monille muillekin juniorituomareillehttps://www.hs.fi/urheilu/art-2000005821365.html, jotka ovat tuominneet otteluita, joissa kamppaillaan sarjapisteistä. Vääristä (ja oikeista) tuomioista annetaan kuulua koko sydämestä.
Tämän takia kautta maan on vaikeaa saada uusia tuomareita jatkamaan harrastustaan muutaman ensimmäisen pelin jälkeen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on huutava pula junioripelien tuomareista.
Kun jo parissa ekassa matsissa aikuiset tekevät nuorelle tuomarille selväksi, ettei tämä ole tehtäviensä tasalla, uusi tuomari päättää lopettaa. Eihän sellaista löylytystä kukaan jaksa vapaa-ajallaan, vaikka siitä vähän taskurahaa saakin.
Itse olin kuitenkin sen verran luupäinen, etten ole vieläkään lopettanut. Suurin osa omalta kurssiltani lopetti pillipiiparoinnin jo ensimmäisillä viikoilla.
Onneksi muutama vuosi sitten Jääkiekkoliiton tuomarikoulutuksessa päätettiin tosissaan puuttua junioriotteluiden epäkohtiin. Muuten olisin itsekin viikonloppuisin tekemässä jotain mielekkäämpää.
Nykyisin uusillekin tuomareille annetaan alkeiskursseilla erittäin hyvät työkalut puuttua aikuisten huonoon käytökseen: Ensin pyydetään örisevä valmentaja tuomarin silmien korkeudelle kaukalon laidalle, sitten kerrotaan provosoimatta, että hän saa varoituksen.
Ja jos varoitus ei mene perille, tuomitaan kylmän rauhallisesti kahden minuutin joukkuerangaistus. Jos sekään ei tee viestiä selväksi, lähetetään päävalmentaja pois pelaajapenkiltä.
Useimmiten pelkkä varoitus riittää, jos nuori tuomari vain uskaltaa määrätietoisesti toteuttaa ohjeita suuren valmentaja-auktoriteetin edessä.
Katsojienkin käytös usein paranee, jos valmentajien ei anneta lietsoa kaaosta.
Nykyisin tunnelma junioriotteluissa on jo paljon ymmärtäväisempi kuin muutama vuosi sitten. Kulttuuri on muuttunut, ihmiset ovat viisastuneet ja sekin on ymmärretty, että vanhalla menolla tuomarit loppuvat pian kokonaan.
Mutta tuomareidenkin on tärkeää erottaa huonon käytöksen ja tunteella pelaamisen ero.
Kyllä tuomarille jääkiekko-ottelussa pitää saada huomauttaa virheestä, mutta ei aikuinen voi järjestelmällisesti painostaa nuoria tuomareita toimimaan oman tahtonsa mukaan, se lähentelee pahimmillaan henkistä väkivaltaa.
Lisäksi monien olisi hyvä ymmärtää, että jos aikuiset keskittävät voimansa tuomaroinnin arvosteluun, lapset eivät pysty keskittymään pelaamiseen – silloin pelistä tulee väistämättä päämäärätöntä ja kallista jääajan tuhlaamista.
Tällä hetkellä olen lähinnä salaa tyytyväinen, jos pikkujunioreiden valmentaja luulee, että hänellä on oikeus mesota lasten otteluissa.
Alkuaikoina kokemani huutaminen kasvatti itse asiassa luonnetta aika paljon, kun siitä lopulta pääsi yli.
Parasta työtä pinttyneen huutokulttuurin korjaamiseen on toimia itse niin asiallisesti kuin mahdollista. Moni valmentaja on ihmeissään, kun tuomarin polvet eivät tutisekaan hänen edessään, vaan tuomari pitää kiinni hyvien käytöstapojen noudattamisesta.
Jälkikäteen montaa huutajaa hävettää olla kaukalon ainoa mölyäjä.
Kaikkien olisi hyvä muistaa tässä kevään pelien kynnyksellä, että katsomossa voi olla varma, etteivät nuoret tuomarit löysäile kovan paineen alla.
Ja jos tulokastuomareille jatkuvasti karjuu, heidän suoritustasonsa todennäköisesti laskee entisestään. He kehittyvät erittäin nopeasti, jos saavat alussa työrauhan.
Samalla on oiva mahdollisuus näyttää lapsille, miten vastuulliset aikuiset käsittelevät suuria tunteita.
Mutta jos silti edelleen tuntuu, että tietäisi itse säännöt tuomaria paremmin, kannattaa ilmoittautua tuomarikurssille. Meistä on suuri pula.
Kirjoittaja on toiminut aktiivisesti jääkiekkotuomarina vuodesta 2010 ja tuominnut otteluita pikkujunioreista SM-sarjoihin ja aina aikuisten peleihin saakka.
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24