Helsinki    |   HS Helsinki

Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

Reijolan mökki piharakennuksineen sijaitsee Helsingin omistamalla tontilla. Kaupunki ilmoitti kesken edellisen huutokaupan, ettei aio jatkaa tontin vuokrasopimusta.Helsingin Kivihaassa Hakamäentien ja Hämeenlinnanväylän risteyksessä sijaitseva, Reijolan mökiksi kutsuttu vanha punainen puutalo joudutaan huutokauppaamaan uudelleen.

Tammikuun 23. päivä päättyneessä aiemmassa huutokaupassa annettu korkein tarjous oli 90 500 euroa. Ulosmitatun kiinteistön myyntiä hoitaa Helsingin ulosottovirasto.

Kihlakunnanvouti Eija Rosendahl olisi ollut valmis hyväksymään tarjouksen ja myymään talon piharakennuksineen ja tontin vuokraoikeuksineen korkeimman tarjouksen tehneelle henkilölle. Voittavan huudon tehnyt tarjoaja ei kuitenkaan lunastanut tarjoustaan.

Talo piharakennuksineen sijaitsee Helsingin omistamalla tontilla, ja tiedossa oli jo huutokaupan käynnistyessä, että tontin vuokrasopimus on päättymässä vuoden 2019 lopussa.

”Ellei tietoa jatkosta ole, ostajan on aina varauduttava siihen, että joko jatkoa tulee tai sitten ei. Lisäajan saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys, vaikka sopimusta onkin aiemmin jatkettu”, Rosendahl sanoo.

Tammikuussa kesken avoinna olleen huutokaupan kaupunki kuitenkin ilmoitti suoraan, ettei vuokrasopimusta tulla enää uusimaan.

”Tarjoaja ei ollut yksinkertaisesti ymmärtänyt tilannetta. Hän ei ollut perehtynyt riittävästi kohteen tietoihin”, Rosendahl kertoo.

Tammikuussa antamassaan haastattelussa Rosendahl totesi, ettei myynti-ilmoitukseen laitettu sisäkuvia, jotta kaikki oikeasti kiinnostuneet kävisivät paikan päällä katsomassa kohdetta. Toisin kävi. Vaikka näytöllä oli paljon katsojia, korkeimman tarjouksen tehnyt ei ollut käynyt näytöllä.

”Hän oli katsonut näytön jälkeen tulleiden sisäkuvien perusteella, että talo näyttää olevan ihan hyvässä kunnossa. Hän sanoi ajatelleensa, että jos talo on siinä kerran sata vuotta ollut, mikä siinä voisi olla vikana”, Rosendahl sanoo.

”Monesti asia onkin näin, mutta siitä ei voi olla varma. Talo on niin kallis ostos, että aina kannattaa käydä huolella tutkimassa kaikki paikat. Katsomatta ostaminen on todellista arpapeliä.”


Ilmeisesti myöskään rahoitus ei ollut ostajalla kunnossa. Huutajalla oli Rosendahlin mukaan tapaaminen pankin kanssa vasta sen päivän iltana, jolloin käsiraha olisi pitänyt olla maksettuna.

Rosendahl kertoo, että toiseksi korkeimman tarjouksen tehneeltä tiedusteltiin kiinnostusta ostaa kohde, ja tämä mietti asiaa pitkään.

”Hänellä ei kuitenkaan ole mitään velvollisuutta ostaa kohdetta tarjottuun hintaan. Nyt kun järjestetään uusi myynti, arvaisin, että myös hän osallistuu huutokauppaan”, Rosendahl sanoo.

Ennen ensimmäistä huutokauppaa kiinteistö vuokraoikeuksineen oli myynnissä kiinteistövälittäjällä. Silloin kaupunki harkitsi ostamista, kertoi tiimipäällikkö Peter Haaparinne Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalta tammikuussa.

Haaparinteen mukaan 200 000 euron hintatasoa pidettiin kuitenkin ylimitoitettuna, eikä edellytyksiä tarjouksen jättämiseen katsottu olevan. Tammikuiseen huutokauppaan kaupungilla ei Haaparinteen mukaan ollut aikeita tai edes mahdollisuutta osallistua.

Kihlakunnanvoudin mukaan kaupunki kuitenkin jätti kohteesta huutokaupan kuluessa kirjallisen tarjouksen, joka ei ylittänyt huutokaupassa huudettua korkeinta tarjousta.

Nyt käynnissä oleva uusi huutokauppa päättyy 25. helmikuuta. Haaparinne toteaa, ettei edellisen huutokaupan yhteydessä tehty tarjous enää ole voimassa. Kaupunki ei vielä ole päättänyt esittääkö se uutta tarjousta.

”Joka tapauksessa jos joku tarjoaa enemmän, emme lähde kilpasille”, Haaparinne sanoo.

Kaupungin tekemä tarjous on tällaisessa tapauksessa lisäksi ehdollinen.

”Tarjous on ehdollinen, sillä ostopäätös on hyväksyttävä ensin päättävissä elimissä. Päätöksen tekisi tonttiyksikön päällikkö. Kaupunkiympäristölautakunnalla on kuitenkin otto-oikeus hänen tekemiinsä päätöksiin, joten asia saattaa mennä lautakunnan päätettäväksi”, Haaparinne sanoo.

Ennakolta tehty julkinen päätös asiasta olisi ongelmallinen.

”Se kertoisi, että olemme valmiita maksamaan kohteesta tietyn summan, mikä puolestaan voisi vaikuttaa kaupan kulkuun”, Haaparinne toteaa.

Kiinteistön rasitustodistuksesta käy ilmi, että kaupungilla on myös saatavia myyjältä.

Rosendahl pitää tilannetta surullisena.

”Tässä ei näytä tulevan kuin paljon häviäjiä”, Rosendahl sanoo.

Hän viittaa siihen, että lain mukaan ensimmäisessä huutokaupassa lunastamatta jääneen korkeimman tarjouksen tekijän on korvattava erotus, jos uudesta huutokaupasta tulee alempi hinta kuin ensimmäisestä myynnistä.

”Kun kohde menee uudelleen myyntiin, voi olla vaikea saada parempaa parempaa tarjousta”, Rosendahl sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää