Helsinki    |   HS Helsinki

Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

Helsingin kaupunginmuseolla ei ole tarkempaa tietoa Reijolan mökin suojelun perusteista. Valmistuttuaan vuonna 1919 talo on sijainnut maaseudulla kaukana Helsingin keskustasta.Pieni vanha punainen mökki seisoo orvon näköisenä Kivihaassa Hakamäentien ja Hämeenlinnanväylän risteyksessä. Vaikutelmaa vahvistaa toisella puolella Hakamäentietä tönöttävä päivittäistavarakauppaketju Keskon massiivinen, uudehko konttorirakennus.

Talo on ehtinyt olla jo jonkin aikaa tyhjillään, sillä sen viimeisin asukas on muuttanut pois myynnin alta. Tammikuussa paikka oli vähällä saada uuden omistajan, kun ulosottoviraston kauppaamasta kohteesta käytiin huutokauppa.

Korkeimman, 90 500 euron, huudon tehnyt tarjoaja jätti kuitenkin huutonsa lunastamatta. Myyntiä hoitavan kihlakunnanvoudin Eija Rosendahlin mukaan huutokaupan voittaja ei ollut käynyt lainkaan katsomassa kohdetta, vaan teki ostopäätöksen myynti-ilmoituksessa olleiden kuvien perusteella.

Ostajalta oli mennyt ohi myös se seikka, ettei tontin vuokrasopimus ole jatkumassa. Nyt kohteesta on käynnissä uusi huutokauppa, joka päättyy 25. helmikuuta.

Tilanne on kimurantti, koska mökki piharakennuksineen sijaitsee Helsingin omistamalla tontilla. Tammikuussa kaupunki ilmoitti, ettei se tulee uusimaan vuokrasopimusta sen jälkeen, kun nykyinen sopimus tämän vuoden lopussa päättyy.

Kaupungin suunnitelmissa on saada tontille ja sitä ympäröivälle, pääosin puistona olevalle maa-alueelle entistä tehokkaampaa maankäyttöä. Matkassa on kuitenkin pieni mutka, sillä vuonna 1919 rakennettu asuinrakennus on asemakaavalla suojeltu.


Tammikuisessa haastattelussa tiimipäällikkö Peter Haaparinne kaupunkiympäristön toimialalta kyseenalaisti rakennuksen suojelulliset arvot.

Hänen käsityksensä mukaan rakennuksen sisätiloissa ei olisi juurikaan jäljellä suojelullisia arvoja, eikä rakennus ylipäätään ole kovin merkittävä.

”Kyse on vanhasta mäkituvasta eli rakennus on varsin yksinkertainen”, Haaparinne sanoi.

Kaksikerroksisen rakennuksen alakerrassa on olohuone, keittiö, eteinen ja wc, jossa on suihku. Yläkerrassa on makuuhuone, työhuone ja wc. Olohuoneesta löytyy takka ja keittiöstä puuhella.


Rakennuksen myynti-ilmoituksen yhteydessä olevista sisäkuvista voi tosiaan päätellä, ettei sisätiloissa voi enää juurikaan aistia vuonna 1919 rakennetun talon alkuperäistä henkeä. Kerrosalaltaan 75-neliöistä taloa on vuosikymmenien aikana remontoitu kullekin aikakaudelle tyypillisellä tyylillä.


Suojelun näkökulmasta sisätiloilla ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä suojelumääräys koskee talon julkisivua. Rakennuksella on kaavamerkintä sr-2-merkintä, joka tarkoittaa kaupunkikuvallisesti arvokasta rakennusta.

Rakennusta ei saa purkaa, eikä siinä saa suorittaa sellaisia korjaus-, lisärakentamis- tai muutostöitä, jotka tärvelevät julkisivujen tyyliä tai vesikaton perusmuotoa.

Voimassa oleva asemakaavamääräys sr-2 on vuonna 1999 vahvistetussa asemakaavassa.

Rakennuskonservaattori Jaana Perttilä Helsingin kaupunginmuseosta pahoittelee, ettei osaa kertoa tarkemmin rakennuksen suojeluperusteista. Asemakaavan selostuksessakin lukee ainoastaan, että ”Kivihaanpuistossa olevat kaksi mökkiä suositellaan suojeltaviksi”.

”Valitettavasti kaupunginmuseollakaan ei ole tarkempaa tietoa rakennuksen historiasta”, Perttilä sanoo.

”Kaavoituksen yhteydessä kohteet arvotetaan ja kirjataan ylös asemakaavaselostukseen. Harmillisesti tähän kaavaan liittyvässä selostuksessa ei asiaa ole juurikaan avattu.”

Valmistuttuaan mökki on Perttilän mukaan sijainnut maaseudulla kaukana Helsingin keskustasta. Reijolan mökkinä tunnetun talon paikalla oli jo 1700-luvulla Grejuksen eli Huopalahden kartanon muonamiehen talo.

Perttilä sanoo, ettei kaupunginmuseo tässä vaiheessa ota kantaa rakennuksen kohtaloon.

”Nämä asiat ratkaistaan siinä vaiheessa, kun aluetta kaavoitetaan uudelleen”, hän toteaa.

Asuinrakennuksen lisäksi kauppaan kuuluu huonokuntoinen talousrakennus, ulkovarasto ja vanha maakellari, josta on tehty sauna – ja tietysti vuokraoikeus noin 1 760 neliömetrin suuruiseen vuokra-alueeseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  2. 2

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  7. 7

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  8. 8

   Eduskunnan apulais­oikeusasiamies: Business Finlandin hallinto­malli on perustuslain vastainen

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää