Helsinki    |   HS Helsinki

Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

Lastensuojelun tukihenkilönä pääsee näkemään oman kuplansa ulkopuolelle.Taivaalta vihmoo räntää, kun keskenään leppoisasti jutusteleva kaksikko astuu ulos Kampin kauppakeskuksesta.

Ei ehkä ole aivan tavallista, että pankissa strategisen kehittämisen parissa työskentelevän, pikkulapsiarkea elävän kolmikymppisen ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta käyvän teini-ikäisen elämänpiirit kohtaavat.

Tuomas Plattosen, 31, ja Shiarin, 17, elämä kuitenkin toi yhteen muutama vuosi sitten.

”Kyllähän me aika mielenkiintoinen parivaljakko olemme, kun tuolla kadulla tai kauppakeskuksissa käyskentelemme. Olemme sitten Kampissa, Itiksessä tai Forumissa, Shiar näyttää aina tuntevan kaikki. Ihmiset tulevat tervehtimään häntä”, Plattonen sanoo.


Ulkopuolisten lisäksi asia on mietityttänyt Shiarin kavereita. Kerran kun he olivat nähneet Shiarin Plattosen seurassa, he kysyivät, kuka se aikuinen mies oli, jonka kanssa sinä olit liikkeellä.

”Sanoin että Tuomas on mun kaveri, eivätkä he kysyneet sen enempää”, Shiar kertoo.

Virallisesti ottaen Plattonen on Shiarin tukihenkilö, jollaisen voi saada lastensuojelun tai sosiaalihuoltolain mukaisen erityisen tuen palveluiden asiakkaana oleva lapsi tai nuori. Asian arkaluontoisuuden vuoksi Shiar esiintyy jutussa vain etunimellään.

”Tuo määritelmä on kamalan byrokraattisen kuuloinen. Ja tukihenkilö-sana ohjaa ajattelemaan, että kyse on tukemisesta tai auttamisesta”, sanoo Helsingin kaupungin tukihenkilötoiminnan koordinaattori Piia Vanhatalo.

”Kyse on enemmänkin rinnalla kulkevasta aikuiskaverista, ylimääräisestä turvallisesta aikuisesta lapsen elämässä.”

Jotta tukihenkilö olisi oikea ratkaisu, lapsen ja hänen perheensä tilanne pitää olla melko tasainen. Isommassa kriisissä tarvitaan ja tarjotaan Vanhatalon mukaan vapaaehtoisen tukihenkilön sijaan jotakin ihan muuta.

Plattonen vahvistaa parivuotisen kokemuksensa perusteella, ettei kyse ole ollut mistään pelastusoperaatiosta.

”Lähtemällä tukihenkilöksi saat itsellesi uuden ihmissuhteen. Sosiaalityöntekijät ovat erikseen. Minä olen se, joka kysyy, mitä elokuvaa Shiar haluaa mennä katsomaan tai mihin ravintolaan syömään”, Plattonen luonnehtii.

Shiarille sosiaalityöntekijä myi idean aikuisesta tukihenkilöstä kysymällä, haluaisiko tämä tutustua uuteen ihmiseen, jonka kanssa olisi mahdollista päästä tekemään yhdessä kaikenlaista kivaa, kuten käydä leffassa tai pelaamassa koripalloa.

”Olin että ihan sama. Voin mä kokeilla”, Shiar kertoo.

Kaksikon ensimmäinen tapaaminen sovittiin Kisahallille, missä heidän oli määrä pelata koripalloa.

”Jännitti ihan kunnolla. En ollut koskaan ennen ollut kenenkään aikuisen miehen kanssa missään, ja Tuomas oli minulle täysin tuntematon”, Shiar kertoo.

Plattosta jännitti vähintään yhtä paljon. Vaimo oli vinkannut hänelle Helsingin lastensuojelun tukihenkilötoiminnasta. Ottaessaan asioista selvää, hän oli saanut kuulla, että on paljon etenkin nuoria miehenalkuja, jotka kaipaisivat aikuisen seuraa.

”Ajattelin, että olen itsekin ollut nuori mies, ja muistin, että 15-vuotiaana voi mopo vähän karkailla käsistä. Minun elämässäni oli kaikki hyvin, mutta silti tuntuu, ettei turvallisia aikuisia voi olla liikaa”, Plattonen sanoo.

Niinpä hän päätti ryhtyä sellaiseksi jollekin nuorelle.

Kisahallilla selvisi, että koripalloa varten olisi pitänyt varata erikseen harjoitusvuoro. Niinpä pelailu vaihtui lennossa yhteiseen kuntosalitreeniin. Sen jälkeen he menivät läheiseen ravintolaan syömään. Jännitys osoittautui turhaksi. Molemmilla oli hauskaa.

”Silloin sinulla ei vielä parta kasvanut. Nyt meidän ensitapaamisesta on jo kaksi vuotta”, Plattonen toteaa.

”Me olemme pelanneet korista, olleet syömässä, leffoissa, kiipeilemässä seikkailupuistossa ja trampoliinipuistossa”, Shiar luettelee, mitä kaikkea kahteen vuoteen on mahtunut.

Kun Shiar on kasvanut, tekemisaktiviteetit ovat vähän jääneet. Useimmiten kaksikko käy nykyään vain syömässä ja juttelee.

”Me olemme kuin kavereita. Kerron Tuomakselle kuulumisia, ja mitä olen tehnyt”, Shiar sanoo.

Välillä hänelle tulee joistakin asioista kerrottua rehellisemmin ja avoimemmin kuin oman ikäisille kavereille. Aina ei Plattosen mukaan tarvitse keskustella syvällisiä. Monesti puhutaan vaikkapa vain jalkapallosta.

”Tärkeintä on mennä nuoren ehdoilla. Se hyöty tulee, kun ystävyys syvenee”, Plattonen sanoo.

Päivisin Shiar on nykyisin yleensä koulussa. Välillä hän hakee koulun jälkeen hoidosta nelivuotiaan sisarensa ja vuoden ikäisen veljensä, ja silloinkin kun ei, hän suuntaa useimmiten kotiin leikkimään heidän kanssaan.

”Se on kivaa. Tykkään heistä paljon”, Shiar sanoo.

”Ja sitten olen kavereiden kanssa ulkona chillailemassa. Teen heidän kanssaan myös rap-musiikkia studiolla.”

Plattonen kertoo, että Shiar soittaa tekemäänsä musiikkia hänelle usein ravintolassa, ja yleensä vieläpä melko kovalla volyymilla. Joskus aiemmin Plattonen olisi saattanut suhtautua moiseen ryppyotsaisemmin, mutta nyt hänen asenteensa vaikuttaa melko lailla leppoisalta.

”Kohtelias pitää olla, mutta en usko, että ihan kauheasti haittaa, jos me kuuntelemme Chico’sissa vähän tulevien rap-tähtien tekemää musiikkia. Pyydän häntä vain laittamaan musiikin vähän hiljaisemmalle”, Plattonen sanoo.


Hieman suurpiirteisen nuoren miehen seura on muutenkin ollut Plattoselle opettavaista. Varsinkin tukisuhteen alussa Shiar oli jatkuvasti myöhässä kaikkialta. Ei ole myöskään mitenkään tavatonta, että hänen puhelimestaan on saldo lopussa tai se on unohtunut kotiin.

Joskus Plattonen on saanut tapaamisen alla puhelun täysin vieraasta numerosta. Soittaja on ollut Shiar.

”Muistan ulkoa äidin, Tuomaksen ja parin kaverin puhelinnumerot”, Shiar kertoo.

”Olen oppinut, että leffaan voi mennä 15 minuuttia myöhässä, ja ihan hyvin ehtii sisään. Mutta olet sinäkin Shiar oppinut. Olet alkanut olla ajoissa ja soittaa, jos olet myöhässä”, Plattonen sanoo.

”Tämä on rikkonut myös omaa kuplaa. Helposti tulee vietettyä aikaa vain samantyyppisessä elämäntilanteessa olevien kanssa. Ja harvoin elämään ylipäätään tulee uutta ihmistä, jonka kanssa alkaa viettää säännöllisesti aikaa.”

Uusi ihmissuhde on tuonut uudenlaista näkökulmaa asioihin. Plattonen sanoo joskus aiemmin ajatelleensa kaupungilla kulkiessaan, että mitä nuo nuoret täällä mekastavat.

”Sitä ei aina muista, että kaikkien kaupungilla nähtyjen kasvojen takana on tarina. Eikä sitä, miten tärkeää on pysähtyä ja kuunnella, myös niiltä, joilta ei tavallisesti tulisi kysyneeksi, mitä kuuluu”, Plattonen sanoo.

Tukihenkilöä kaipaavien tilanteet vaihtelevat toimintaa Helsingin kaupungilla koordinoivan Vanhatalon mukaan paljon.

”Hakemuksissa toistuu kuitenkin paljon lasten ja nuorten yksinäisyys. Perheiden omat verkostot ovat olemattomat tai hyvin pienet. Siksi tarvitaan perheen ulkopuolista aikuista, joka voi antaa aikaa ja läsnäoloa”, hän sanoo.

Tukihenkilöksi voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö, jonka oma elämäntilanne ja -hallinta on vakaata, sillä tukisuhde vaatii sitoutumista.

Shiar kokee, että viime vuosien aikana hänestä on tullut sosiaalisempi ja energisempi.

”Kavereiden kanssa olen hauska äijä, heitän koko ajan läppää. Kaikki kutsuvat minua läppä-äijäksi. Ennen en ollut hauska. Olin aina hiljaa”, hän sanoo.

Shiar näkee, että muutoksen taustalla on se, että hän pääsi paikallisella nuorisotalolla mukaan mukavan nuoriso-ohjaajan vetämään porukkaan, joka järjestää muille nuorille bileitä. Ehkä osansa on myös rinnalla kulkeneella Plattosella.

Vanhatalon mukaan turvallisilla aikuissuhteilla on iso korjaava vaikutus.

Kun kaksikolta kysyy erityisen mukavaa hetkeä heidän tuntemisensa ajalta, Shiar miettii pitkään. Lopulta hän ei keksi mitään, mikä ansaitsisi erityismaininnan, koska tapaamisissa on hänestä aina kivaa ja hauskaa. Plattoselle sen sijaan tulee heti mieleen kaksi tilannetta.


”Kerran odotin Shiaria rautatieasemalla. Hän oli myöhässä, ja aloin jo hermostua. Lopulta emme ehtineet leffaan, vaan menimme syömään. Silloin puhuimme Shiarin kanssa ensimmäistä kertaa koulu- ja inttijutuista”, Plattonen muistelee.

Toinen Plattosen mieltä erityisesti lämmittänyt muisto on melko tuore.

”Yhtenä päivänä sinä laitoit minulle Whatsappissa sydämen. Niihin aikoihin, kun tuli kaksi vuotta siitä, kun tutustuimme. Vai oliko se vahinko?” Plattonen kysyy.

”Ei ollut”, Shiar vastaa.

Helsingin kaupunki hakee parhaillaan lastensuojeluun uusia tukihenkilöitä. Lisätietoja: tukihenkilotoiminta@hel.fi. Tukihenkilötoimintaa järjestävät myös monet järjestöt: www.lastensuojeluntukihenkiloksi.fi/

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  4. 4

   Trump muutti yhdellä twiitillä Yhdysvaltain linjaa, suututti arabi­maat ja ajoi Turkin mukaan Lähi-idän ”uuden kriisin partaalle”

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  7. 7

   Game of Thrones -tähti Emilia Clarke paljastaa saaneensa vakavan aivo­veren­vuodon sarjan kuvaus­tauoilla: joutui kolmeen aivoleikkaukseen, jotka salattiin

  8. 8

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  9. 9

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  10. 10

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää