Helsinki    |   HS Helsinki

Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

Lastensuojelun tukihenkilönä pääsee näkemään oman kuplansa ulkopuolelle.Taivaalta vihmoo räntää, kun keskenään leppoisasti jutusteleva kaksikko astuu ulos Kampin kauppakeskuksesta.

Ei ehkä ole aivan tavallista, että pankissa strategisen kehittämisen parissa työskentelevän, pikkulapsiarkea elävän kolmikymppisen ja ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta käyvän teini-ikäisen elämänpiirit kohtaavat.

Tuomas Plattosen, 31, ja Shiarin, 17, elämä kuitenkin toi yhteen muutama vuosi sitten.

”Kyllähän me aika mielenkiintoinen parivaljakko olemme, kun tuolla kadulla tai kauppakeskuksissa käyskentelemme. Olemme sitten Kampissa, Itiksessä tai Forumissa, Shiar näyttää aina tuntevan kaikki. Ihmiset tulevat tervehtimään häntä”, Plattonen sanoo.


Ulkopuolisten lisäksi asia on mietityttänyt Shiarin kavereita. Kerran kun he olivat nähneet Shiarin Plattosen seurassa, he kysyivät, kuka se aikuinen mies oli, jonka kanssa sinä olit liikkeellä.

”Sanoin että Tuomas on mun kaveri, eivätkä he kysyneet sen enempää”, Shiar kertoo.

Virallisesti ottaen Plattonen on Shiarin tukihenkilö, jollaisen voi saada lastensuojelun tai sosiaalihuoltolain mukaisen erityisen tuen palveluiden asiakkaana oleva lapsi tai nuori. Asian arkaluontoisuuden vuoksi Shiar esiintyy jutussa vain etunimellään.

”Tuo määritelmä on kamalan byrokraattisen kuuloinen. Ja tukihenkilö-sana ohjaa ajattelemaan, että kyse on tukemisesta tai auttamisesta”, sanoo Helsingin kaupungin tukihenkilötoiminnan koordinaattori Piia Vanhatalo.

”Kyse on enemmänkin rinnalla kulkevasta aikuiskaverista, ylimääräisestä turvallisesta aikuisesta lapsen elämässä.”

Jotta tukihenkilö olisi oikea ratkaisu, lapsen ja hänen perheensä tilanne pitää olla melko tasainen. Isommassa kriisissä tarvitaan ja tarjotaan Vanhatalon mukaan vapaaehtoisen tukihenkilön sijaan jotakin ihan muuta.

Plattonen vahvistaa parivuotisen kokemuksensa perusteella, ettei kyse ole ollut mistään pelastusoperaatiosta.

”Lähtemällä tukihenkilöksi saat itsellesi uuden ihmissuhteen. Sosiaalityöntekijät ovat erikseen. Minä olen se, joka kysyy, mitä elokuvaa Shiar haluaa mennä katsomaan tai mihin ravintolaan syömään”, Plattonen luonnehtii.

Shiarille sosiaalityöntekijä myi idean aikuisesta tukihenkilöstä kysymällä, haluaisiko tämä tutustua uuteen ihmiseen, jonka kanssa olisi mahdollista päästä tekemään yhdessä kaikenlaista kivaa, kuten käydä leffassa tai pelaamassa koripalloa.

”Olin että ihan sama. Voin mä kokeilla”, Shiar kertoo.

Kaksikon ensimmäinen tapaaminen sovittiin Kisahallille, missä heidän oli määrä pelata koripalloa.

”Jännitti ihan kunnolla. En ollut koskaan ennen ollut kenenkään aikuisen miehen kanssa missään, ja Tuomas oli minulle täysin tuntematon”, Shiar kertoo.

Plattosta jännitti vähintään yhtä paljon. Vaimo oli vinkannut hänelle Helsingin lastensuojelun tukihenkilötoiminnasta. Ottaessaan asioista selvää, hän oli saanut kuulla, että on paljon etenkin nuoria miehenalkuja, jotka kaipaisivat aikuisen seuraa.

”Ajattelin, että olen itsekin ollut nuori mies, ja muistin, että 15-vuotiaana voi mopo vähän karkailla käsistä. Minun elämässäni oli kaikki hyvin, mutta silti tuntuu, ettei turvallisia aikuisia voi olla liikaa”, Plattonen sanoo.

Niinpä hän päätti ryhtyä sellaiseksi jollekin nuorelle.

Kisahallilla selvisi, että koripalloa varten olisi pitänyt varata erikseen harjoitusvuoro. Niinpä pelailu vaihtui lennossa yhteiseen kuntosalitreeniin. Sen jälkeen he menivät läheiseen ravintolaan syömään. Jännitys osoittautui turhaksi. Molemmilla oli hauskaa.

”Silloin sinulla ei vielä parta kasvanut. Nyt meidän ensitapaamisesta on jo kaksi vuotta”, Plattonen toteaa.

”Me olemme pelanneet korista, olleet syömässä, leffoissa, kiipeilemässä seikkailupuistossa ja trampoliinipuistossa”, Shiar luettelee, mitä kaikkea kahteen vuoteen on mahtunut.

Kun Shiar on kasvanut, tekemisaktiviteetit ovat vähän jääneet. Useimmiten kaksikko käy nykyään vain syömässä ja juttelee.

”Me olemme kuin kavereita. Kerron Tuomakselle kuulumisia, ja mitä olen tehnyt”, Shiar sanoo.

Välillä hänelle tulee joistakin asioista kerrottua rehellisemmin ja avoimemmin kuin oman ikäisille kavereille. Aina ei Plattosen mukaan tarvitse keskustella syvällisiä. Monesti puhutaan vaikkapa vain jalkapallosta.

”Tärkeintä on mennä nuoren ehdoilla. Se hyöty tulee, kun ystävyys syvenee”, Plattonen sanoo.

Päivisin Shiar on nykyisin yleensä koulussa. Välillä hän hakee koulun jälkeen hoidosta nelivuotiaan sisarensa ja vuoden ikäisen veljensä, ja silloinkin kun ei, hän suuntaa useimmiten kotiin leikkimään heidän kanssaan.

”Se on kivaa. Tykkään heistä paljon”, Shiar sanoo.

”Ja sitten olen kavereiden kanssa ulkona chillailemassa. Teen heidän kanssaan myös rap-musiikkia studiolla.”

Plattonen kertoo, että Shiar soittaa tekemäänsä musiikkia hänelle usein ravintolassa, ja yleensä vieläpä melko kovalla volyymilla. Joskus aiemmin Plattonen olisi saattanut suhtautua moiseen ryppyotsaisemmin, mutta nyt hänen asenteensa vaikuttaa melko lailla leppoisalta.

”Kohtelias pitää olla, mutta en usko, että ihan kauheasti haittaa, jos me kuuntelemme Chico’sissa vähän tulevien rap-tähtien tekemää musiikkia. Pyydän häntä vain laittamaan musiikin vähän hiljaisemmalle”, Plattonen sanoo.


Hieman suurpiirteisen nuoren miehen seura on muutenkin ollut Plattoselle opettavaista. Varsinkin tukisuhteen alussa Shiar oli jatkuvasti myöhässä kaikkialta. Ei ole myöskään mitenkään tavatonta, että hänen puhelimestaan on saldo lopussa tai se on unohtunut kotiin.

Joskus Plattonen on saanut tapaamisen alla puhelun täysin vieraasta numerosta. Soittaja on ollut Shiar.

”Muistan ulkoa äidin, Tuomaksen ja parin kaverin puhelinnumerot”, Shiar kertoo.

”Olen oppinut, että leffaan voi mennä 15 minuuttia myöhässä, ja ihan hyvin ehtii sisään. Mutta olet sinäkin Shiar oppinut. Olet alkanut olla ajoissa ja soittaa, jos olet myöhässä”, Plattonen sanoo.

”Tämä on rikkonut myös omaa kuplaa. Helposti tulee vietettyä aikaa vain samantyyppisessä elämäntilanteessa olevien kanssa. Ja harvoin elämään ylipäätään tulee uutta ihmistä, jonka kanssa alkaa viettää säännöllisesti aikaa.”

Uusi ihmissuhde on tuonut uudenlaista näkökulmaa asioihin. Plattonen sanoo joskus aiemmin ajatelleensa kaupungilla kulkiessaan, että mitä nuo nuoret täällä mekastavat.

”Sitä ei aina muista, että kaikkien kaupungilla nähtyjen kasvojen takana on tarina. Eikä sitä, miten tärkeää on pysähtyä ja kuunnella, myös niiltä, joilta ei tavallisesti tulisi kysyneeksi, mitä kuuluu”, Plattonen sanoo.

Tukihenkilöä kaipaavien tilanteet vaihtelevat toimintaa Helsingin kaupungilla koordinoivan Vanhatalon mukaan paljon.

”Hakemuksissa toistuu kuitenkin paljon lasten ja nuorten yksinäisyys. Perheiden omat verkostot ovat olemattomat tai hyvin pienet. Siksi tarvitaan perheen ulkopuolista aikuista, joka voi antaa aikaa ja läsnäoloa”, hän sanoo.

Tukihenkilöksi voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö, jonka oma elämäntilanne ja -hallinta on vakaata, sillä tukisuhde vaatii sitoutumista.

Shiar kokee, että viime vuosien aikana hänestä on tullut sosiaalisempi ja energisempi.

”Kavereiden kanssa olen hauska äijä, heitän koko ajan läppää. Kaikki kutsuvat minua läppä-äijäksi. Ennen en ollut hauska. Olin aina hiljaa”, hän sanoo.

Shiar näkee, että muutoksen taustalla on se, että hän pääsi paikallisella nuorisotalolla mukaan mukavan nuoriso-ohjaajan vetämään porukkaan, joka järjestää muille nuorille bileitä. Ehkä osansa on myös rinnalla kulkeneella Plattosella.

Vanhatalon mukaan turvallisilla aikuissuhteilla on iso korjaava vaikutus.

Kun kaksikolta kysyy erityisen mukavaa hetkeä heidän tuntemisensa ajalta, Shiar miettii pitkään. Lopulta hän ei keksi mitään, mikä ansaitsisi erityismaininnan, koska tapaamisissa on hänestä aina kivaa ja hauskaa. Plattoselle sen sijaan tulee heti mieleen kaksi tilannetta.


”Kerran odotin Shiaria rautatieasemalla. Hän oli myöhässä, ja aloin jo hermostua. Lopulta emme ehtineet leffaan, vaan menimme syömään. Silloin puhuimme Shiarin kanssa ensimmäistä kertaa koulu- ja inttijutuista”, Plattonen muistelee.

Toinen Plattosen mieltä erityisesti lämmittänyt muisto on melko tuore.

”Yhtenä päivänä sinä laitoit minulle Whatsappissa sydämen. Niihin aikoihin, kun tuli kaksi vuotta siitä, kun tutustuimme. Vai oliko se vahinko?” Plattonen kysyy.

”Ei ollut”, Shiar vastaa.

Helsingin kaupunki hakee parhaillaan lastensuojeluun uusia tukihenkilöitä. Lisätietoja: tukihenkilotoiminta@hel.fi. Tukihenkilötoimintaa järjestävät myös monet järjestöt: www.lastensuojeluntukihenkiloksi.fi/

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  3. 3

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  6. 6

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  8. 8

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  9. 9

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää