Helsinki    |   HS Helsinki

”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

Helsingin hiippakunta julkaisi videon, jossa miespapit lukevat naispappien saamaa palautetta.”En oo koskaan pannut naispappia mutta mieli tekis.”

”En minä muuten vastusta, mutta näyttäähän se aika irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla.”

”Sinulla on pieniä lapsia. Miten ajattelit selviytyä kirkkoherran työstä?”

Muun muassa tällaisia kommentteja naispuoliset papit ovat saaneet työtehtäviä hoitaessaan työtovereiltaan ja seurakuntalaisilta. Kommentit ovat peräisin Helsingin hiippakunnan julkaisemalta videolta, jonka tarkoituksena on puuttua naispappien kohtaamaan häirintään ja epäasialliseen käytökseen. Videolla naisten saamia kommentteja lukevat ääneen miespuoliset papit, muun muassa Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Kommentit on kerätty naispappien suljetussa Facebook-ryhmässä viime vuoden marraskuussa. Niiden kerääminen aloitettiin, kun lokakuussa julkaistu yhdysvaltalaisen luterilaisen yhteisön vastaava video keräsi huomiota.

Kyselyyn tuli lähes 200 kommenttia, joista noin kymmenen päätyi lopulliselle videolle. Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin viestintäasiantuntija Satu Huttunen kertoo, että kommentit valikoituivat videolle teemojen mukaan. Esimerkiksi perhe-elämän ja työn yhdistämisestä oli tullut keskusteluun useita esimerkkejä.

”Meidän kokemus on, että tällainen kommentointi on niin yleistä, että se pitää tehdä näkyväksi”, Huttunen sanoo.

Kallion kirkkoherra Riikka Reina seurasi marras­kuussa kommenttien keräämistä Facebook-ryhmässä. Kun hän kuuli videon tekemisestä ensimmäisen kerran, hän tiesi sen käsittelevän kipeitä asioita.

Pahinta on hänen mielestään se, että naispapit joutuvat kohtaamaan näitä kommentteja vuodesta toiseen.

”Pappeus on ammattina poikkeuksellisen henkilökohtainen. Se liittyy identiteettiin ja siihen kuka minä olen. Siksi nämä kommentit ovat niin loukkaavia”, Reina sanoo.

Ikävimpiä kommentteja eivät ole olleet ne kaikista törkyisimmät, vaan ne, jotka ovat tulleet työyhteisön sisältä. Ja vielä pahempaa on, jos kommentti on tullut korkeammalta taholta, hän jatkaa.

Reinan mukaan metoo-liike ja tasa-arvokeskustelu ovat nostaneet piiloseksismin esiin myös kirkon sisäisessä keskustelussa.

”Kirkko on patriarkaalinen järjestelmä, joka on rakentunut miehisen kulttuurin ympärille. Vasta jälkikäteen miehisyydelle on keksitty teologisia perusteita.”

Tämän kulttuurin vaikutus näkyy videolle poimituissa kommenteissa, joissa yhä kyseenalaistetaan naisten työskentely pappeina. Vaikka keskustelu naispappeudesta on osassa seurakuntia muuttunut jo täysin epäolennaiseksi, on Suomessa silti alueita, joissa keskustelua ei edelleenkään ole edes aloitettu.

Kommentit osuvat hyvin henkilökohtaisiin asioihin, kuten esimerkiksi pappien raskausaikaan ja työskentelyyn. Myös Reina sai raskaana ollessaan kollegalta kehotuksen pitää vatsa piilossa alttarilla. Raskautta ei kommentoijan mukaan ollut sopivaa näyttää.

”Muistan että se satutti. Koska kommentti tuli työyhteisön sisältä, koin etten ollut tarpeeksi hyvä siihen mitä tein.”

Teologisesti tämä on Reinan mielestä todella ristiriitaista, sillä kirkollisesti lapsen ajatellaan olevan aina Jumalan lahja.

”Sukupuoli ja siihen liittyvät asiat on kirkolle ollut kautta aikain vaikeita kysymyksiä. Kirkko on aina arvostanut lapsia ja perhettä, mutta se mikä liittyy lapsen saamiseen ja raskauteen on ollut kirkolle vaikeaa käsitellä.”

Videolla esitettävät kommentit jakautuvat karkeasti kahteen kategoriaan: toisilla vähätellään naisen asemaa kirkon työntekijänä ja toiset ovat avoimen seksistisiä.

Molemmilla voi olla pitkäkantoisia seurauksia. Kertomansa mukaan Reina on itse välttynyt pahimmilta naispappeihin kohdistuneilta kommenteilta. Myöskään videolla ei näy niitä pahimpia kommentteja, joita oli Facebook-ryhmässä jaettu.

”Pappeina työskentelemme vahvasti omana itsenämme. Pahimmassa tapauksessa ihminen päätyy piilottamaan joitain puolia itsestään, jos hän kokee ettei kelpaa”, Reina sanoo.

Tämä voi esimerkiksi estää ihmistä hakeutumasta tiettyihin työtehtäviin tilanteessa, jossa hän ei koe olevansa sukupuolensa takia edes hakukelpoinen. Kirkossa tämä koskettaa useimmin naisia.

Siksi Reina toivookin, että videon avulla häirinnästä ja syrjinnästä pystytään kirkon sisällä puhumaan aiempaan avoimemmin. Videolla mieskollegat vaikuttavat olevan aidon yllättyneitä ja pöyristyneitä naisten saamista kommenteista. Osa heistä ei halunnut edes lukea kommentteja ääneen niiden sisällön vuoksi.

”Seurakunnissa kannetaan monen ihmisen taakkoja, mutta tätä ei tarvitse kenenkään kantaa yksin”, Reina sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää