Helsinki    |   HS Helsinki

Musiikkimaailma on miesten hallitsema, ja siksi näiden nuorten leirille pääsevät vain naiset ja transhenkilöt

Jenny Lahtinen ja Ida Boucht haluavat korjata musiikkiteollisuuden sukupuolivinouman kannustamalla muusikon urasta haaveilevia nuoria naisia.Teini-ikäisenä Jenny Lahtinen soitti klassista pianoa, mutta harrastus ei jaksanut inspiroida pitkään. Kun Lahtinen myöhemmin vaihtoi häntä kiehtoneeseen jazzpianon soittoon, hän sai yhtäkkiä huomata kuuluvansa todelliseen vähemmistöön.

”Jazzpianoa soittavana tyttönä olin outolintu”, Lahtinen sanoo nyt, reilu 10 vuotta myöhemmin.

Silloin hän ei vielä tullut kyseenalaistaneeksi asiaa. Niin ei tehnyt myöskään tahollaan bändissä laulanut Ida Boucht, joka tunsi itsensä bänditouhuissa usein yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi.

”Bändin pojat tai opettaja päättivät, mitä soitamme. Minä en saanut olla mukana päättämässä, mitä laulan”, Boucht muistelee.

Boucht ihaili esimerkiksi Janis Joplinia, Billie Holidaytä ja Eva Dahlgrenia, mutta omat esikuvat nolottivat.

Nyt sekä Lahtinen että Boucht ovat molemmat ehtineet tehdä jo 15 vuoden uran musiikin ja musiikkikasvatuksen parissa. Se on avannut silmät musiikkimaailman todellisuudelle: Musiikkiteollisuus on yksi maailman miesvaltaisimmista aloista. Muusikoista, tuottajista ja muista taustavoimista valtaosa on miehiä.

”Musiikkihistoriassakin opimme vain miehistä. Miehet ovat tehneet musiikkia, naiset lauloivat”, Boucht sanoo.

Silloinkin kun naiset pääsevät musiikin saralla esille, se tapahtuu useimmiten miehisen musiikkiteollisuuden määrittelemillä ehdoilla.

Tämän vinouman kaksikko haluaa korjata. Musiikkimaailmaan on saatavaa tilaa paitsi naisille, myös muunsukupuolisille ja transihmisille.


Vallankumous on tarkoitus polkaista käytiin järjestämällä viiden leirin sarja muusikon urasta haaveileville nuorille. Leirit ovat avoinna kaikille kiinnostuneille teini-ikäisille yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: sinne eivät ole tervetulleita cis-miehet eli pojat, jotka kokevat syntyneensä pojiksi.

”Mielestämme tämä ei ole poissulkevaa. Haluamme tilan, jossa annetaan tilaa tytöille ja muille, jotka eivät musiikkimaailmassa aina normaalisti saa tarvitsemaansa huomiota ja tukea”, Lahtinen sanoo.

”Turvallisessa tilassa kyseinen kohderyhmä saa tehdä musiikkia persoonaansa kautta, ilman minkäänlaista normatiivista lähestymistä asiaan.”

Tytöille suunnatut bändileirit eivät ole uusi asia. Toinen leirisarjan tavoitteista sen sijaan tekee hankkeesta uraauurtavan: tarkoitus on saada suomen- ja ruotsinkieliset musiikkipiirit kohtaamaan, tai ylipäätään suomen- ja ruotsinkieliset nuoret.

Boucht tietää kokemuksesta, etteivät näitä kahta kieliryhmää edustavat lapset ja nuoret yleensä juuri ole tekemisissä toistensa kanssa, sillä he käyvät eri kouluja ja päiväkoteja.

”Minä kävin musakoulunikin ruotsiksi. Olin varmaan 20-vuotias, kun sain ensimmäiset suomenkieliset kaverit”, Boucht kertoo.

Aiemmin vastaavantyyppisiä leirejä on järjestänyt suomeksi Girls rock! Finland ja ruotsiksi Rock Donna. Laura Haarala Girls rockista ja Sofia Fri-Xavier Rock Donnasta ovat mukana myös tässä hankkeessa.

Lahtisen ja Bouchtin mukaan on tavoitteena, että leireistä lähtisi liikkeelle jotakin pysyvämpää. Että mukana olevat nuoret jatkaisivat soittamista ja perustaisivat bändejä.

”Haluamme osoittaa heille, ettei muusikon ura ole utopiaa”, Lahtinen sanoo.

”Ja toivottavasti he saavat ystäviä yli kielirajojen”, Boucht lisää.

Yksi leirisarjan tavoitteista tosiaan on myös lisätä muiden kuin musiikkia tekevien miesten keskinäistä yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista. Miehiltä kun keskinäinen selkääntaputtelu sujuu jo luontevasti.

Käytännössä leirien arjessa on tarkoitus, että kaikki saavat puhua omaa äidinkieltään. Jos on tarve, sitten tulkataan. Englannin puhumista on pyritään välttämään. Paitsi ehkä silloin, jos leirille saapuu englanninkielinen vieras.

”Ei ole järkeä tulkata puhetta sekä ruotsiksi että suomeksi”, Boucht sanoo.

Leiriläisille on tulossa puhumaan menestyneitä muusikoita ja tuottajia muun muassa Ruotsista ja Britanniasta.

”Heitä on, mutta heitä ei näy missään. Haluamme tuoda nuorille näytille esikuvia. Ajatus on, että he kertovat nuorille urastaan”, Lahtinen sanoo.

Lahtisen ja Bouchtin pystyyn pistämä Sound Collective of Finland sai Koneen Säätiöltä apurahan leirihankkeeseen. Ensimmäinen viidestä Arabian nuorisotalolla järjestettävästä leiriviikonlopusta on maaliskuun lopulla.

Leireille ei ole esitaitovaatimuksia. Kiinnostus musiikin tekemiseen riittää.

”Monesti musiikin tekeminen on hyvin tavoite- ja suorituskeskeistä. Täällä lähdetään siitä, että nuori saa olla oma itsensä. Ei ole mitään mikä on oikein tai väärin”, Lahtinen sanoo.

Kaksikon esikuva on Ruotsissa jo 15 vuoden ajan toiminut musiikkikollektiivi Popkollo, jolla on omia studioita naisille, muunsukupuolisille ja transsukupuolisille. Samalle kohderyhmälle on tarjolla myös tuottajakoulutusta.

”Voi olla, että olemme menossa saamaan suuntaan tällä projektillamme”, Lahtinen sanoo.

”Utopia on se, ettei tällaisia tulevaisuudessa tarvita”, huomauttaa Boucht.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää