Helsinki    |   HS Helsinki

Fedja Kamari kerää joukkorahoituksella rahaa perustaakseen ”Etu-Töölön Sipsimuseon” – Eli ostaakseen kotiinsa ison kasan sipsiä

Sipsimuseo on internetperfomanssi ajastamme ja kulttuuristamme, Kamari sanoo.Helmikuun toisena päivänä joukkorahoituspalveluun Mesenaatti.me ilmestyi suolaisten perunaherkkujen ystäviä kihelmöivä projekti: Etu-Töölön Sipsimuseo.

”Etu-Töölön Sipsimuseon kokoelma takaa että valikoimista joskus poistuvat sipsit pysyvät arkistoituna myös fyysisessä muodossaan, yhteisissä muistoissamme”, palvelun esittelytekstissä kirjoitetaan.

Projekti on herättänyt huomiota, ja siitä on kirjoitettu ikään kuin Helsinkiin oltaisiin oikeasti perustamassa uutta museota. Mistä projektissa on oikeasti kyse?

Projektin takaa löytyy hiphop-yhtye Töölön Ketterästä tunnettu artisti Fedja Kamari. Hän on innoissaan ja syystäkin, sillä joukkorahoituskampanja on tällä viikolla ylittänyt 1 000 euron minimitavoitteensa.

”Olen ollut aika häkeltynyt tällä viikolla, kun tukea alkoi varsinkin alkuviikosta ropista. Että aika hyvillä fiiliksillä”, Kamari kertoo HS:lle.

Mitä tapahtuu nyt kun minimitavoite on kasassa?

”Pyrin maaliskuun aikana keräämään tonnin päälle niin paljon kuin suinkaan onnistun. Tällainen vipuvarsi mahdollistaa sellaisten brändien ja tahojen lähestymisen, jotka ei ole aikaisemmin tarttuneet tiedusteluihini.”

Mikä näiden tiedustelujen tarkoitus on?

”Porukkaa on lähtenyt hyvin mukaan ja siksi tässä on tietty vastuu tukijoille. Sen sijaan, että menisin lähikauppaan ja ostaisin ne kaikki sipsit, niin asia pitää viedä askelta pidemmälle. Tarkoituksenani on hankkia sipseistä kaksi pussia, joista toinen arkistoidaan avaamattomana. Toisesta teen seikkaperäisen arvion, jossa kuvaillaan makua ja koostumusta. Tarkoitus on myös valokuvata sekä sipsi että sen pakkaus.”

Missä säilytät arkistosipsejä?

”Tämä on vielä vähän kysymysmerkkinä, että mikä olisi turvallisin tapa. Realismia on, etteivät ne tule maailman tappiin säilymään. Koitan varmaan hyödyntää koti ja työolosuhteita säilytyksessä. Pimeä ja viileä olisi paras.”

Selvä. Mihin suuntaan projekti tulee nyt jatkumaan?

”Henkilökohtainen tavoitteeni on, että lähden tekemään sisäänostomatkan Italiaan tällä kertyneellä potilla. Italiassa sipsit on räätälöity tiettyyn hetkeen tai jopa tiettyyn juomaan. Maan sipsimarkkinat on ihan eldorado. Siellä on eräs valmistaja, jota olen lähestynyt aktiivisesti muutaman viikon ajan. Toivon, että pääsisin vierailemaan yrityksessä tai sipsitehtaalla ja tuottaa sillä tavalla lisäarvoa rahoittajille.”

Mikä Etu-Töölön Sipsimuseo oikeastaan on?

”Kyseessä on enemmän abstrakti ja meidän ajasta sekä kulttuurista kertova asia. Tämä on internetperformanssi. Omanlaista nykyaikaista pop-taidetta.”

Millä tavalla museo tulee toimimaan?

”Tuskin ikinä tilanne tulee muuttumaan niin, että hankkisin tilan ja avaisin sinne näyttelyn. Enkä haluaisi mitään sipsimediaa, jossa olisi sipsiarvosteluja. Kevään aikana kerätty kokoelma dokumentoidaan ja siitä tehdään vuoden 2019 sipsikatalogi. Sitä on tarkoitus painaa sekä rahoittajille, että jonkun verran lisää mahdolliseksi tulevaisuuden historiikiksi.”

Miksi sipsit?

”Sipsit on globaali elintarvike ja niiden syönti on aika kivaa. Sipsit on sellainen vähäinen, intiiminä pidetty asia, jota kaikki kuitenkin kuluttaa. Tarkoituksena on positiivisella tavalla juhlistaa tässä ajassa elämistä ja olemista.”

Syötkö itse sipsejä?

”Saatan syödä arkipäivänä pikkusipsipussin ihan huvikseni ja sitten viikonloppuaamujen ja -iltapäivien itsesurkutteluna myös. Minulla on aika vaativa maku, en ole esimerkiksi juustonaksujen ystävä. Ehkä eniten olen tykästynyt etikkasipseihin eri muodossa. San Carlolla on myös sellainen hyvä tomaattisipsi, joka maistuu tismalleen samalta kuin ketsuppiin dipatut ranskalaiset.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää