Helsinki    |   HS Helsinki

30 vuotta samassa talossa asunut Anneli Weckman on aivan varma, että hänen osoitteensa on Vilppulantie 2 – Posti oli eri mieltä

Kiinteistöllä voi olla useampi rinnakkainen osoite, jotka löytyvät kaikki sekä postin että kaupungin osoiterekistereistä.



Helsinkiläinen Anneli Weckman on asunut viimeiset 30 vuotta samassa pienkerrostaloasunnossa Malmilla. Siksi hän yllättyikin melkoisesti, kun kotiin alkoi jokin aika sitten tulla postia oudolla osoitteella.

”Huomasin osoitteen muuttumisen ensimmäistä kertaa alkuvuodesta tulleista vakuutusyhtiön papereista, ja soitin sinne kysyäkseni asiasta”, Weckman kertoo.

Selvisi, että uuden osoitteen vakuutusyhtiölle oli ilmoittanut posti. Niinpä Weckman soitti seuraavaksi sinne. Sieltä kerrottiin, että tieto uudesta osoitteesta oli toimitettu moneen muuhunkin paikkaan.

”Siihen en saanut vastausta, mihin kaikkialle osoite on ilmoitettu. Enkä siihen, miksi näin on tehty”, Weckman toteaa.

”Postista antoivat ymmärtää, että posti tuodaan kyllä oikeaan paikkaan, mutta ei ole kovin luottavainen olo. Sillä, jos lasku tai muu tärkeä kirje ei löydä perille, voi olla ikäviä seurauksia.”

Weckman on vakaasti sitä mieltä, että hänen osoitteensa on edelleen Vilppulantie 2. Niin lukee myös osassa hänelle saapuvassa postissa. Osassa on kuitenkin toinen osoite, Vanha Helsingintie 17. Sama tilanne on myös muilla samassa taloyhtiössä asuvilla.

”Mistä voi olla varma, että kaikki posti tulee perille, kun ei tiedä mikä osoite on ilmoitettu minnekin”, Weckman kysyy.

Hän kantaa huolta myös samassa kiinteistössä sijaitsevista yrityksistä, kampaamosta, kauneuhoitolasta ja ravintolasta.

Postin järjestelmässä oleva uusi osoite ei ole mitenkään tuulesta temmattu. Taloyhtiö sijaitsee kulmatontilla kahden tien, Vilppulantien ja Vanhan Helsingintien risteyksessä. Tontin toista laitaa sivuaa vielä kolmaskin katu, Pekanraitti.

”Aina kun kiinteistöllä on katuyhteys johonkin katuun, sillä on katuosoite kyseiselle kadulle. Rakennuksella voi siis olla useampi osoite. Tässä tapauksessa virallisia osoitteita on kolme”, kertoo osoitesuunnittelija Valtteri Kettunen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Kiinteistöjä, joilla on useampi kuin yksi osoite, on Suomessa erityisesti Helsingissä ja muissa isoissa kaupungeissa, kertoo postin laatupäällikkö Kimmo Kallio.

Kaikki rinnakkaiset osoitteet löytyvät esimerkiksi postin, kaupungin ja väestörekisterikeskuksen osoiterekistereistä. Jos osoitteita on useita, kiinteistön omistaja eli käytännössä usein taloyhtiö saa Kettusen mukaan päättää, mitä niistä käyttää.

Monet asukkaat eivät tiedä, heidän kotitalollaan on useampi osoite. Ei tiennyt Weckmankaan.

Mutta miksi Weckmanin ja hänen naapureidensa käyttämät osoitteet yhtäkkiä muuttuivat ainakin postin osoiterekisterissä? Siihen ei oikein kukaan tunnu osaavan antaa tyhjentävää vastausta. Ainakaan asukkaat eivät ole sitä pyytäneet.

On mahdollista, että asialla on jotakin tekemistä sen kanssa, että yksi taloyhtiön virallisista katuosoitteista muuttui jokin aika sitten. Vanha Helsingintie 17 oli aiemmin Latokartanontie 6.

Kadun nimi muutettiin viime vuoden puolella voimaan tulleella uudella asemakaavalla. Anneli Weckman kertoo lukeneensa siitä lehdestä.

”Meille ei tullut muutoksesta mitään henkilökohtaista ilmoitusta. Emmekä reagoineet asiaan mitenkään, koska ajattelimme, ettei se koske meitä millään tavalla”, Weckman sanoo.

Kadunpätkän nimen muuttaminen oli viimeinen osa pitkää prosessia, jossa Malmin läpi kulkenut Latokartanontie muutettiin pätkä kerrallaan Vanhaksi Helsingintieksi.

”Nimenmuutosta on tehty pikku hiljaa yli 20 vuoden ajan asemakaava kerrallaan”, kertoo nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen kaupunkiympäristön toimialalta.

Hitaaseen tahtiin on ollut syynä se, ettei kadunnimeä ole voinut muuttaa kuin asemakaavalla. Eikä niin kallista ja raskasta prosessia kuin asemakaavan uusiminen ole ollut mahdollista tehdä pelkän nimenmuutoksen vuoksi, Lehtonen selittää. Vaivaa ja hämmennystä aiheutuu myös kadunvarren asukkaille ja yrityksille.

”Siksi kadun nimen muuttaminen on äärimmäisen harvinaista, eikä sitä tehdä kovin kevein perustein”, Lehtonen sanoo.

Latokartanontien nimen muuttamista perusteltiin Lehtosen mukaan aikanaan sillä, että Latokartano-alkuinen nimistö haluttiin keskittää uudelle rakentuvalle alueelle Viikin Latokartanoon.

”Ihmiset voisivat harhautua, jos katu sijaitsisikin ihan eri kaupunginosassa kuin muut samalta kuulostavat kadunnimet”, Lehtonen sanoo.

Vanha Helsingintie -nimeen päädyttiin, sillä suurin osa tiestä oli ennen vuotta 1952 nimetty Helsingintieksi. Vanha-etuliite lisättiin, ettei se sekoittuisi muihin samantyyppisiin kadunnimiin.

Lehtoselle ei tule viime vuosilta mieleen muuta vastaavaa tapausta, jossa yhtä ison ja merkittävän kadun nimeä olisi vaihdettu. Tällainen harvinaisuus osui kuitenkin Weckmanin ja monen muun malmilaisen kohdalle.

Kadunnimen muuttaminen ei kuitenkaan sinällään selitä osoitteisiin liittyvää sekaannusta. Vilppulantie 2:n asukkaiden käyttämän osoitteen ei olisi pitänyt muuttua vaikka yhden rinnakkaisosoitteen kadunnimi vaihtui.

Kettunen kertoo, että kaupungilla selvitellään parhaillaan tapahtunutta. Kallio taas kommentoi postin puolesta, että asiassa on tapahtunut pieni sekaannus.

”Kaupungilta oli tullut joulukuun alussa sähköpostitse yhteydenotto, jossa kerrottiin uudesta kadunnimestä. Osoitehuoltojärjestelmän väki oli tulkinnut viestin niin, että kiinteistön ensisijainen osoite on jatkossa Vanha Helsingintie 17”, Kallio kertoo.

Pari kuukautta myöhemmin kaupungilta tuli Kallion mukaan yhteydenotto, jossa pyydettiin korjaamaan Vilppulantie 2 kiinteistön ensijaiseksi osoitteeksi.

”Nyt osoitetieto on meidän järjestelmässämme ihan oikein. Asukkaille osoitetieto päivitettiin vasta helmikuussa”, Kallio sanoo.

Korjattu tieto ei ole ilmeisesti vielä tavoittanut kaikkia niitä tahoja, joille tiedon pitäisi postin järjestelmästä päivittyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää