Helsinki    |   HS Helsinki

30 vuotta samassa talossa asunut Anneli Weckman on aivan varma, että hänen osoitteensa on Vilppulantie 2 – Posti oli eri mieltä

Kiinteistöllä voi olla useampi rinnakkainen osoite, jotka löytyvät kaikki sekä postin että kaupungin osoiterekistereistä.Helsinkiläinen Anneli Weckman on asunut viimeiset 30 vuotta samassa pienkerrostaloasunnossa Malmilla. Siksi hän yllättyikin melkoisesti, kun kotiin alkoi jokin aika sitten tulla postia oudolla osoitteella.

”Huomasin osoitteen muuttumisen ensimmäistä kertaa alkuvuodesta tulleista vakuutusyhtiön papereista, ja soitin sinne kysyäkseni asiasta”, Weckman kertoo.

Selvisi, että uuden osoitteen vakuutusyhtiölle oli ilmoittanut posti. Niinpä Weckman soitti seuraavaksi sinne. Sieltä kerrottiin, että tieto uudesta osoitteesta oli toimitettu moneen muuhunkin paikkaan.

”Siihen en saanut vastausta, mihin kaikkialle osoite on ilmoitettu. Enkä siihen, miksi näin on tehty”, Weckman toteaa.

”Postista antoivat ymmärtää, että posti tuodaan kyllä oikeaan paikkaan, mutta ei ole kovin luottavainen olo. Sillä, jos lasku tai muu tärkeä kirje ei löydä perille, voi olla ikäviä seurauksia.”

Weckman on vakaasti sitä mieltä, että hänen osoitteensa on edelleen Vilppulantie 2. Niin lukee myös osassa hänelle saapuvassa postissa. Osassa on kuitenkin toinen osoite, Vanha Helsingintie 17. Sama tilanne on myös muilla samassa taloyhtiössä asuvilla.

”Mistä voi olla varma, että kaikki posti tulee perille, kun ei tiedä mikä osoite on ilmoitettu minnekin”, Weckman kysyy.

Hän kantaa huolta myös samassa kiinteistössä sijaitsevista yrityksistä, kampaamosta, kauneuhoitolasta ja ravintolasta.

Postin järjestelmässä oleva uusi osoite ei ole mitenkään tuulesta temmattu. Taloyhtiö sijaitsee kulmatontilla kahden tien, Vilppulantien ja Vanhan Helsingintien risteyksessä. Tontin toista laitaa sivuaa vielä kolmaskin katu, Pekanraitti.

”Aina kun kiinteistöllä on katuyhteys johonkin katuun, sillä on katuosoite kyseiselle kadulle. Rakennuksella voi siis olla useampi osoite. Tässä tapauksessa virallisia osoitteita on kolme”, kertoo osoitesuunnittelija Valtteri Kettunen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Kiinteistöjä, joilla on useampi kuin yksi osoite, on Suomessa erityisesti Helsingissä ja muissa isoissa kaupungeissa, kertoo postin laatupäällikkö Kimmo Kallio.

Kaikki rinnakkaiset osoitteet löytyvät esimerkiksi postin, kaupungin ja väestörekisterikeskuksen osoiterekistereistä. Jos osoitteita on useita, kiinteistön omistaja eli käytännössä usein taloyhtiö saa Kettusen mukaan päättää, mitä niistä käyttää.

Monet asukkaat eivät tiedä, heidän kotitalollaan on useampi osoite. Ei tiennyt Weckmankaan.

Mutta miksi Weckmanin ja hänen naapureidensa käyttämät osoitteet yhtäkkiä muuttuivat ainakin postin osoiterekisterissä? Siihen ei oikein kukaan tunnu osaavan antaa tyhjentävää vastausta. Ainakaan asukkaat eivät ole sitä pyytäneet.

On mahdollista, että asialla on jotakin tekemistä sen kanssa, että yksi taloyhtiön virallisista katuosoitteista muuttui jokin aika sitten. Vanha Helsingintie 17 oli aiemmin Latokartanontie 6.

Kadun nimi muutettiin viime vuoden puolella voimaan tulleella uudella asemakaavalla. Anneli Weckman kertoo lukeneensa siitä lehdestä.

”Meille ei tullut muutoksesta mitään henkilökohtaista ilmoitusta. Emmekä reagoineet asiaan mitenkään, koska ajattelimme, ettei se koske meitä millään tavalla”, Weckman sanoo.

Kadunpätkän nimen muuttaminen oli viimeinen osa pitkää prosessia, jossa Malmin läpi kulkenut Latokartanontie muutettiin pätkä kerrallaan Vanhaksi Helsingintieksi.

”Nimenmuutosta on tehty pikku hiljaa yli 20 vuoden ajan asemakaava kerrallaan”, kertoo nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen kaupunkiympäristön toimialalta.

Hitaaseen tahtiin on ollut syynä se, ettei kadunnimeä ole voinut muuttaa kuin asemakaavalla. Eikä niin kallista ja raskasta prosessia kuin asemakaavan uusiminen ole ollut mahdollista tehdä pelkän nimenmuutoksen vuoksi, Lehtonen selittää. Vaivaa ja hämmennystä aiheutuu myös kadunvarren asukkaille ja yrityksille.

”Siksi kadun nimen muuttaminen on äärimmäisen harvinaista, eikä sitä tehdä kovin kevein perustein”, Lehtonen sanoo.

Latokartanontien nimen muuttamista perusteltiin Lehtosen mukaan aikanaan sillä, että Latokartano-alkuinen nimistö haluttiin keskittää uudelle rakentuvalle alueelle Viikin Latokartanoon.

”Ihmiset voisivat harhautua, jos katu sijaitsisikin ihan eri kaupunginosassa kuin muut samalta kuulostavat kadunnimet”, Lehtonen sanoo.

Vanha Helsingintie -nimeen päädyttiin, sillä suurin osa tiestä oli ennen vuotta 1952 nimetty Helsingintieksi. Vanha-etuliite lisättiin, ettei se sekoittuisi muihin samantyyppisiin kadunnimiin.

Lehtoselle ei tule viime vuosilta mieleen muuta vastaavaa tapausta, jossa yhtä ison ja merkittävän kadun nimeä olisi vaihdettu. Tällainen harvinaisuus osui kuitenkin Weckmanin ja monen muun malmilaisen kohdalle.

Kadunnimen muuttaminen ei kuitenkaan sinällään selitä osoitteisiin liittyvää sekaannusta. Vilppulantie 2:n asukkaiden käyttämän osoitteen ei olisi pitänyt muuttua vaikka yhden rinnakkaisosoitteen kadunnimi vaihtui.

Kettunen kertoo, että kaupungilla selvitellään parhaillaan tapahtunutta. Kallio taas kommentoi postin puolesta, että asiassa on tapahtunut pieni sekaannus.

”Kaupungilta oli tullut joulukuun alussa sähköpostitse yhteydenotto, jossa kerrottiin uudesta kadunnimestä. Osoitehuoltojärjestelmän väki oli tulkinnut viestin niin, että kiinteistön ensisijainen osoite on jatkossa Vanha Helsingintie 17”, Kallio kertoo.

Pari kuukautta myöhemmin kaupungilta tuli Kallion mukaan yhteydenotto, jossa pyydettiin korjaamaan Vilppulantie 2 kiinteistön ensijaiseksi osoitteeksi.

”Nyt osoitetieto on meidän järjestelmässämme ihan oikein. Asukkaille osoitetieto päivitettiin vasta helmikuussa”, Kallio sanoo.

Korjattu tieto ei ole ilmeisesti vielä tavoittanut kaikkia niitä tahoja, joille tiedon pitäisi postin järjestelmästä päivittyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  3. 3

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  6. 6

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  8. 8

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  9. 9

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää