Helsinki    |   HS Helsinki

Tavallisen kerrostalon kellarissa Vallilassa sijaitsee Tropicario, jossa elävä peto voisi syödä ihmisen tai pienen sarvikuonon

Kerrostalon kellaritiloissa Sturenkadulla on suuri matelijatarha, jonka jokainen myrkky- ja kuristajakäärme on omanlaisensa persoona.Ulkoapäin ei välttämättä arvaisi, että melko vaatimaton, Alepan ja hostellin välissä oleva ovi johtaa Pohjoismaiden suurimpaan käärmetarhaan. Trooppinen eläintalo Tropicario Sturenkadulla kätkee sisäänsä satoja käärmeitä, varaaneja ja liskoja.

Yksityinen matelijatarha muutti Helsinkiin Hämeenlinnasta reilut 12 vuotta sitten, kertoo eläintenhoitaja Risto Räkköläinen. Hän ja eläintenhoitaja Jarmo Lanki perustivat Tropicarion Hämeenlinnaan yli 20 vuotta sitten.

Muutto Helsinkiin tuli eteen, kun tarhan piti löytää isommat tilat. Sturenkadulta löytyi sopiva, noin 1 000 neliömetrin kokoinen paikka.

”Tämä tila on alun perin rakennettu ravintolaksi”, Räkköläinen kertoo.

Räkköläisen ja Langin kiinnostus matelijoihin sai alkunsa harrastuksesta. Nyt käärmekokemusta on kertynyt jo 25 vuoden ajalta.


Tropicarion ovat aukeavat aamukymmeneltä. Terraariot on juuri siivottu, ja vain tarhan ainoan linnun, hopeasarvinokka Harrin kaakatus kaikuu eläintalon käytävillä. Arkipäivisin tarhassa käy koululaisryhmiä ihmettelemässä suuria kuristajakäärmeitä.

Eläintenhoitaja Lanki kulkee esittelemässä Tropicarion vaikuttavan lajikokoelman harvinaisuuksia. Euroopan eläintarhojen ainoat mustavesivaraanit, timorinpytonpariskunta ja egyptinkobra sekä harvinainen keltatäpläinen varaaniteiju, joka on ainoa lajiaan koko maailman eläintarhoissa.

Lanki ja Räkköläinen pysyvät perillä eläinten ruokinnasta ja hoidosta oman kirjanpitonsa avulla. Jokaisella eläimellä on oma reissuvihkonsa.


”No tämä on nätti käärme”, Lanki toteaa saapuessaan aasialaisen luolakäärmeen terraarion eteen.

Luolakäärme sihisee lasin läpi ja kurkottaa uteliaan näköisenä päätään.

”Nämä ovat taitavia kiipeilijöitä.”

Jokainen käärme on persoona, Lanki sanoo. Toinen voisi nuolla hoitajan käden sen jälkeen, kun sille on syöttänyt rotan, kun taas toinen voisi purra käden irti.

”Käärmeiden luonne-ero on kuin pirun ja enkelin välillä.”

Lanki tuntee tarhan asukkien luonteenpiirteet hyvin. Yksi mustavesivaraaneista on ”mukava poika”, kun taas toinen naaraista on luonteeltaan ärhäkkä.

”Ne voivat syödä toisensa, joten ne on pakko pitää erillään”, Lanki kertoo.

Maailman pisimmän käärmelajin verkkopytonin terraarion edessä hän pysähtyy kehumaan käärmettä kivaksi tytöksi.

”Sehän syö tosiaan myös ihmisiä.”


Eläinten terraariot siivotaan jätöksistä ja luoduista nahoista Tropicariossa joka päivä. Käärme luo nahkansa neljästä kymmeneen kertaa vuodessa.

Lanki sanoo, ettei käärmeiden myrkyllisyys pelota häntä, vaikka tarhasta löytyykin useampi tappavan myrkyllinen laji, kuten maailman myrkyllisin käärmelaji aavikkotaipaani.

”Meillä on vastaseerumia jokaiseen myrkylliseen käärmelajiin, joka meiltä löytyy.”


Yksityinen eläintarha tilaa ja maksaa vastaseeruminsa itse. Niitä säilytetään keskussairaalassa. Myrkyt ovat kalliita – esimerkiksi kalkkarokäärmeen myrkyn vastalääkeampulli maksaa noin 1 000 dollaria, ja se säilyy vain pari vuotta.

Seerumille ei kuitenkaan ole kertaakaan ollut vielä tarvetta.

”Käsittely pyritään jättämään mahdollisimman vähäiseksi. Matelija ei ole sylieläin.”

Tropicario on niittänyt mainetta sillä, että poikkeuksellisen moni sen asukeista on saanut poikasia eläintarhaoloissa. Esimerkiksi muutama vuosi sitten mustavesivaraani lisääntyi tiettävästi ensimmäistä kertaa ikinä neitseellisesti eläintarhassa. Poikanen eli lopulta vain muutaman viikon ajan. Sen ruumista tutkitaan nyt Saksassa.

”Kun tulee munia, muut eläintarhat soittelevat, että mitä te teette. Sanotaan, ettei tehdä mitään. Annetaan eläinten olla rauhassa”, Lanki sanoo.


Maine hyvänä matelijakotina on johtanut erikoisiin eläinhankintoihin. Esimerkiksi Norjassa eläinsalakuljettaja jäi kiinni 400 eläimen kanssa vuonna 2013, ja Kristiansandin eläintarha päätyi monen hakijan joukosta Tropicarioon erittäin harvinaisen kirjovaraanin sijoituspaikkana.


Erikoisen tarinan omaa myös Suomen ainoa krokotiili. Niilinkrokotiili Riikka päätyi Tropicarioon Riiasta, josta se löydettiin kaupunginpuiston lammesta vuonna 2008. Joku oli ilmeisesti hankkiutunut eroon salakuljetetusta lemmikkikrokotiilistaan.

Niilinkrokotiilit voivat kasvaa viisimetrisiksi ja elää jopa 100-vuotiaaksi. Joskus niitä kutsutaan ”ihmissyöjäkrokotiileiksi”, sillä joidenkin arvioiden mukaan ne tappavat 200 ihmistä vuodessa. Krokotiilit tappavat jopa pieniä sarvikuonoja ja seeproja hukuttamalla ne ja retuuttamalla ne riekaleiksi ennen syöntiä.

Sturenkadulla elelee monia matelijoita, joiden Euroopan tarhoissa asuvat lajitoverit voi laskea yhden käden sormin. Lanki kuvailee tarhaa geenipankiksi.

Lajien monimuotoisuus on uhattuna sademetsien tuhoutumisen myötä. Esimerkiksi viime vuonna sademetsää tuhoutui Brasiliassa vuoden aikana eniten kymmeneen vuoteen, yhteensä 7 900 neliökilometriä.

”Minne menet, jos ei ole sademetsää? Ei käärme voi ottaa lentoa seuraavaan maahan”, Lanki sanoo.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  2. 2

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  3. 3

   Nuohous vapautuu ja markkinoille on jo tulossa yritys, joka viranomaisten mukaan kaupittelee remontteja lainvastaisesti

  4. 4

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  5. 5

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  6. 6

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  7. 7

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä”

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  9. 9

   Roskiin hukkuva Moskova vie jätteensä satojen kilo­metrien päähän: ”Vaikka olen itse ollut miliisinä, yllätyin, millaista korruptiota tässä on”

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  3. 3

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  6. 6

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  7. 7

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  8. 8

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää