Helsinki    |   HS Helsinki

Tavallisen kerrostalon kellarissa Vallilassa sijaitsee Tropicario, jossa elävä peto voisi syödä ihmisen tai pienen sarvikuonon

Kerrostalon kellaritiloissa Sturenkadulla on suuri matelijatarha, jonka jokainen myrkky- ja kuristajakäärme on omanlaisensa persoona.Ulkoapäin ei välttämättä arvaisi, että melko vaatimaton, Alepan ja hostellin välissä oleva ovi johtaa Pohjoismaiden suurimpaan käärmetarhaan. Trooppinen eläintalo Tropicario Sturenkadulla kätkee sisäänsä satoja käärmeitä, varaaneja ja liskoja.

Yksityinen matelijatarha muutti Helsinkiin Hämeenlinnasta reilut 12 vuotta sitten, kertoo eläintenhoitaja Risto Räkköläinen. Hän ja eläintenhoitaja Jarmo Lanki perustivat Tropicarion Hämeenlinnaan yli 20 vuotta sitten.

Muutto Helsinkiin tuli eteen, kun tarhan piti löytää isommat tilat. Sturenkadulta löytyi sopiva, noin 1 000 neliömetrin kokoinen paikka.

”Tämä tila on alun perin rakennettu ravintolaksi”, Räkköläinen kertoo.

Räkköläisen ja Langin kiinnostus matelijoihin sai alkunsa harrastuksesta. Nyt käärmekokemusta on kertynyt jo 25 vuoden ajalta.


Tropicarion ovat aukeavat aamukymmeneltä. Terraariot on juuri siivottu, ja vain tarhan ainoan linnun, hopeasarvinokka Harrin kaakatus kaikuu eläintalon käytävillä. Arkipäivisin tarhassa käy koululaisryhmiä ihmettelemässä suuria kuristajakäärmeitä.

Eläintenhoitaja Lanki kulkee esittelemässä Tropicarion vaikuttavan lajikokoelman harvinaisuuksia. Euroopan eläintarhojen ainoat mustavesivaraanit, timorinpytonpariskunta ja egyptinkobra sekä harvinainen keltatäpläinen varaaniteiju, joka on ainoa lajiaan koko maailman eläintarhoissa.

Lanki ja Räkköläinen pysyvät perillä eläinten ruokinnasta ja hoidosta oman kirjanpitonsa avulla. Jokaisella eläimellä on oma reissuvihkonsa.


”No tämä on nätti käärme”, Lanki toteaa saapuessaan aasialaisen luolakäärmeen terraarion eteen.

Luolakäärme sihisee lasin läpi ja kurkottaa uteliaan näköisenä päätään.

”Nämä ovat taitavia kiipeilijöitä.”

Jokainen käärme on persoona, Lanki sanoo. Toinen voisi nuolla hoitajan käden sen jälkeen, kun sille on syöttänyt rotan, kun taas toinen voisi purra käden irti.

”Käärmeiden luonne-ero on kuin pirun ja enkelin välillä.”

Lanki tuntee tarhan asukkien luonteenpiirteet hyvin. Yksi mustavesivaraaneista on ”mukava poika”, kun taas toinen naaraista on luonteeltaan ärhäkkä.

”Ne voivat syödä toisensa, joten ne on pakko pitää erillään”, Lanki kertoo.

Maailman pisimmän käärmelajin verkkopytonin terraarion edessä hän pysähtyy kehumaan käärmettä kivaksi tytöksi.

”Sehän syö tosiaan myös ihmisiä.”


Eläinten terraariot siivotaan jätöksistä ja luoduista nahoista Tropicariossa joka päivä. Käärme luo nahkansa neljästä kymmeneen kertaa vuodessa.

Lanki sanoo, ettei käärmeiden myrkyllisyys pelota häntä, vaikka tarhasta löytyykin useampi tappavan myrkyllinen laji, kuten maailman myrkyllisin käärmelaji aavikkotaipaani.

”Meillä on vastaseerumia jokaiseen myrkylliseen käärmelajiin, joka meiltä löytyy.”


Yksityinen eläintarha tilaa ja maksaa vastaseeruminsa itse. Niitä säilytetään keskussairaalassa. Myrkyt ovat kalliita – esimerkiksi kalkkarokäärmeen myrkyn vastalääkeampulli maksaa noin 1 000 dollaria, ja se säilyy vain pari vuotta.

Seerumille ei kuitenkaan ole kertaakaan ollut vielä tarvetta.

”Käsittely pyritään jättämään mahdollisimman vähäiseksi. Matelija ei ole sylieläin.”

Tropicario on niittänyt mainetta sillä, että poikkeuksellisen moni sen asukeista on saanut poikasia eläintarhaoloissa. Esimerkiksi muutama vuosi sitten mustavesivaraani lisääntyi tiettävästi ensimmäistä kertaa ikinä neitseellisesti eläintarhassa. Poikanen eli lopulta vain muutaman viikon ajan. Sen ruumista tutkitaan nyt Saksassa.

”Kun tulee munia, muut eläintarhat soittelevat, että mitä te teette. Sanotaan, ettei tehdä mitään. Annetaan eläinten olla rauhassa”, Lanki sanoo.


Maine hyvänä matelijakotina on johtanut erikoisiin eläinhankintoihin. Esimerkiksi Norjassa eläinsalakuljettaja jäi kiinni 400 eläimen kanssa vuonna 2013, ja Kristiansandin eläintarha päätyi monen hakijan joukosta Tropicarioon erittäin harvinaisen kirjovaraanin sijoituspaikkana.


Erikoisen tarinan omaa myös Suomen ainoa krokotiili. Niilinkrokotiili Riikka päätyi Tropicarioon Riiasta, josta se löydettiin kaupunginpuiston lammesta vuonna 2008. Joku oli ilmeisesti hankkiutunut eroon salakuljetetusta lemmikkikrokotiilistaan.

Niilinkrokotiilit voivat kasvaa viisimetrisiksi ja elää jopa 100-vuotiaaksi. Joskus niitä kutsutaan ”ihmissyöjäkrokotiileiksi”, sillä joidenkin arvioiden mukaan ne tappavat 200 ihmistä vuodessa. Krokotiilit tappavat jopa pieniä sarvikuonoja ja seeproja hukuttamalla ne ja retuuttamalla ne riekaleiksi ennen syöntiä.

Sturenkadulla elelee monia matelijoita, joiden Euroopan tarhoissa asuvat lajitoverit voi laskea yhden käden sormin. Lanki kuvailee tarhaa geenipankiksi.

Lajien monimuotoisuus on uhattuna sademetsien tuhoutumisen myötä. Esimerkiksi viime vuonna sademetsää tuhoutui Brasiliassa vuoden aikana eniten kymmeneen vuoteen, yhteensä 7 900 neliökilometriä.

”Minne menet, jos ei ole sademetsää? Ei käärme voi ottaa lentoa seuraavaan maahan”, Lanki sanoo.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  3. 3

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  4. 4

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  5. 5

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  7. 7

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  8. 8

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  9. 9

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää