Helsinki    |   HS Helsinki

Naapurusto oli saamassa taas yhden uuden pitserian, mutta sattumalta paikalle ilmestyi miljonäärin kokki Sisly Lehiste

Koskelassa sijaitseva Cafe Amore on lähialueiden asukkaiden kohtaamispaikka.On sattumien summa, ettei Oulunkylän seutu saanut puolisentoista vuotta sitten jälleen yhtä uutta pizzeriaa. Kymmenisen vuotta Koskelan puolella Oulunkyläntien varressa toiminut Cafe Oulunkylä oli silloin lopettelemassa toimintaansa, ja sen tiloihin etsittiin uutta vuokralaista.

Ensimmäisenä kiinnostuksensa ehti ilmaista pizzaravintolaa suunnitellut henkilö.

Tarjoilijan työstään hoitovapaalla olevalla Sisly Lehistellä ja ravintolan ovimiehenä työskentelevällä Kaspar Vahalla ei ollut vielä aavistustakaan, että pian heistä tulisi kahvilayrittäjiä. Kiitos pariskunnan ystävien ja tuttavien kahvilan perustaminen oli kyllä käynyt heillä mielessä muutamaa vuotta aiemmin.


”Ihan kaikki meillä kotona vierailleet sanoivat Sislyn tekemää ruokaa ja herkkuja maistettuaan, että hänen pitäisi ehdottomasti perustaa oma kahvila”, Vaha kertoo.

Jonkin aikaa Lehiste ja Vaha ehtivätkin puolivakavissaan etsiä paikkaa omalle kahvilalle. Sitten Lehiste tuli raskaaksi, ja ajatus kahvilasta hautautui lapsiperhearjessa.

Eräänä loppukesän 2017 iltana, Vaha alkoi iltamyöhällä saunasta tultuaan etsiä Oikotieltä varastoja.

”Yhtäkkiä näin varastoilmoitusten keskellä pienen kuvan kahvilasta. Ilmoituksessa kerrottiin, että tila soveltuu myös varastoksi, mutta siinä on ollut kahvila”, Vaha kertoo.

Seuraavana päivänä selvisi, että paikka oli jo ehditty varata. Into ja uteliaisuus eivät kuitenkaan hellittäneet, vaan pariskunta päätti mennä kahvilayrittäjätuttavansa kanssa katsomaan tilaa.

Valmispasteijaa tuijottaessaan Lehiste ja Vaha ajattelivat, että he haluaisivat tehdä paikasta aivan toisenlaisen. Heitä inspiroi vuonna 1941 valmistunut puutalo, jossa liiketila sijaitsee.

Pariskunnan mielikuvissa kahvila oli sisustettu 1940–1950-lukujen henkeen. Taustalla soisi 40-luvun swing. Tarjolla olisi Lehisten itse valmistamia herkkuja.

Lehistellä oli kokemusta kokkaamisesta ja leipomisesta – ja vieläpä kohtuullisen vaativalle asiakaskunnalle. Ennen muuttoa Suomeen 6,5 vuotta sitten Lehiste työskenteli yhden Viron rikkaimman miehen, liikemies Alexander Kofkinin kokkina.

”Hänelle piti olla parasta ruokaa, ja Sislyn ruoka kelpasi hänelle”, Vaha kertoo.

Kofkinilla oli asuntoja ympäri Eurooppaa. Lehiste laittoi hänelle ruokaa Sveitsin ja Espanjan kodeissa. Kofkinin ja hänen vaimonsa ollessa kotona tehtäviin kuului valmistaa kaikki päivän ateriat. Joskus Lehiste kokkasi myös pariskunnan illallisvieraille.

”Olen kotoisin pienestä kaupungista, ja lähtiessäni töihin hänelle olin juuri päättänyt lukion. Olin miettinyt, että haluan lähteä jossakin vaiheessa töihin ulkomaille, mutta unelma toteutui nopeammin kuin ajattelin”, Lehiste kertoo.

”Työ oli vaativaa, mutta se oli myös tosi hyvä kokemus.”

Työn vastapainoksi Lehistellä riitti myös vapaa-aikaa. Silloin hän esimerkiksi leipoi kakkuja.

”Aina kun leivoin, vein heille maistiaisia. He sanoivat, että minun pitäisi alkaa kondiittoriksi”, Lehiste muistelee.

Jonkin aikaa kahvilavierailun jälkeen tilan omistaja soitti. Pizzerian perustaja oli joutunut luopumaan suunnitelmistaan. Tila olisi heidän, jos he vain olisivat yhä kiinnostuneita. Pariskunta päätti tarttua tarjoukseen.

”Ajoitus oli lopulta täydellinen. Tyttäremme Amira oli juuri saanut päivähoitopaikan”, Lehiste kertoo.

Remonttiin kului kuukausi, jonka aikana pariskunta ahersi kahvilatyömaalla lähes yötä päivää.

”Cafe Amore on Sislyn näköinen paikka. Meillä on tämän näköistä myös kotona”, Vaha sanoo viitaten kukkasia ja lintuja vilisevään värikkääseen sisustukseen.

”Nykyään kaikki kahvilat ovat niin pelkistettyjä. Halusin tehdä jotakin erilaista”, Lehiste sanoo.

Kahvilan nimi Amore puolestaan oli Vahan ajatus. Idea pälkähti hänen päähänsä, kun pariskunta oli valitsemassa tapettia kahvilan seiniin.


”Tajusin yhtäkkiä, että siinä on se, kahvilan nimeksi tulee Amore. Sisly tekee ruokaa sydämellä. Amore, rakkaus kuvastaa niin hyvin häntä”, Vaha sanoo.

Lehiste sanoo olleensa varma, että nimi olisi varattu, vaan eipä ollut.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna vuonna 2017 pariskunta kutsui naapuruston kakkukahville kahvilan avajaisten kunniaksi. He ajattelivat, että ilmaiset tarjoilut olisivat keino houkutella lähialueen asukkaat tutustumaan uuteen kahvilaan.

Paikan avautumista oli kuitenkin ehditty alueella odottaa, ja vastaanotto pääsi yllättämään tuoreet yrittäjät.

”Olin omasta mielestäni leiponut ihan riittävästi kahdeksi päiväksi, mutta lauantai-iltana koko vitriini oli tyhjä. Myös kaikki myyntiin tekemäni pullat ja piirakat olivat menneet”, Lehiste kertoo.

Ovien sulkeuduttua ei auttanut kuin alkaa leipoa, että seuraavanakin päivänä olisi jotakin tarjottavaa.

”Ensimmäiset 4–5 kuukautta teimme töitä yötä päivää”, Vaha kertoo.

Lehiste sanoo, että ennen kahvilan avautumista he eivät tunteneet aluetta lainkaan. Myöhemmin heille on selvinnyt, että lähialueilla asuu paljon taiteilijoita ja muita luovan työn tekijöitä.

”Kaikki ovat olleet tosi kiitollisia. He ovat kertoneet kaivanneensa kovasti tällaista paikkaa”, Lehiste kertoo.

”Naapurusto on meille vähän kuin omaa perhettä. Kahvilasta on tullut ihmisten kohtaamispaikka”, Vaha sanoo.

Päivisin paikka on erityisesti kotona pientä lasta hoitavien suosiossa. Vaunut voi parkkeerata näppärästi ikkunan eteen niin, että näkee, jos niissä uinuva lapsi herää.

Kahvilan nurkassa on pieni keittiö, jossa lapsiasiakkaat voivat touhuta. Usein leikeissä on mukana yrittäjäpariskunnan 4-vuotias Amira-tytär.

”Hän on täällä usein hoitopäivien jälkeen, kun ei käy joogassa, askartelussa tai voimistelussa”, Lehiste kertoo.

Lehiste ja Vaha on lähtöisin Virosta, ja kahvilan valikoimissa on vaikutteita virolaisesta keittiöstä. Lounaaksi kahvilassa tarjoillaan salaattien lisäksi keittoja.

”Keitot ovat iso osa eestiläistä ruokakulttuuria. Keittovalikoima on ihan mieletön. Vain taivas on rajana”, Vaha sanoo.

Lehiste valmistaa myös uunimunakasta. Aamuisin on tarjolla lisäksi voileipiä ja puuroa marjojen kera.

Kakuissa on vaikutteita useammista eri ruokakulttuureista. Lehiste yhdistelee ja kokeilee rohkeasti erilaisia makuyhdistelmiä. Pullat taas edustavat enemmän suomalaista ruokaperinnettä.

”Virossa pullakulttuuri ei ole niin vahva”, Lehiste kertoo.

Kahvilan alkutaival on ollut Lehistelle oppikoulu ison ammattikeittiön pyörittämiseen, sillä hänellä ei ole kokin tai kondiittorin koulutusta.

”Tässä oppii koko ajan uutta”, Lehiste sanoo.

Kaikki myynnissä olevat tuotteet tehdään paikan päällä. Alkuun Lehiste teki kaiken itse. Nyt mukaan on tullut apukäsiä. Lehisten äiti auttaa, ja lisäksi kahvilaan on palkattu yksi työntekijä.

Apu onkin tarpeen, sillä kahvila on auki seitsemänä päivänä viikossa.

”Nyt meillä on vähän vapaa-aikaakin”, Lehiste sanoo.

Talvisena keskiviikkoiltana Cafe Amoren ovesta sisään astuvalle Saara Erkkilälle paikka on tuttu entuudestaan.


”Asumme tässä lähellä. Kahvilatila on niin ihana, että tänne tulee mielellään”, Erkkilä sanoo.

Kahvilan suosiota selittää Erkkilän mukaan sekin, ettei lähialueilla juuri ole muita kahviloita.

Mukanaan Erkkilällä on tytär Silja Erkkilä ja hänen ystävänsä Kamilla Lehto.

”Olemme juuri perustaneet jälkiruokakerhon. Kierrämme eri paikoissa maistelemassa kakkuja. Seuraavaksi aiomme mennä Oodiin”, Saara Erkkilä kertoo.

Helsinki - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Verottaja ajaa kansalaisia tekemään veroilmoitukset verkossa – muista nämä vinkit, niin saat satojen eurojen hyödyn

   Tilaajille
  2. 2

   Kun suomalainen menee netin pornosivustolle, kameran päässä on ehkä pietarilainen Kristina, 22: ”En sanoisi, että tämä työ on elämäni tarkoitus”

   Tilaajille
  3. 3

   Ulkomaalaisten tohtorien koulutus maksaa Suomelle miljoonia euroja, mutta valmistumisen jälkeen järjestelmä sylkee heitä maasta

  4. 4

   Ben Zyskowicz ja Pihla Keto-Huovinen tapasivat 20 vuotta sitten yökerhossa – Nyt konkari kertoo aloittavalle kansan­edustajalle, miten eduskunnassa pärjää

  5. 5

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  6. 6

   Jukka Halmeen maailma romahti IFK:n pudottua liigasta, ja viime talvena tuli taas tyrmäävä takaisku, kun Stadin kingin kaveriporukka kaikkosi kopista

  7. 7

   Tosi miesten viimeinen taisto: Se pieni ero jyllää politiikassa, mutta ei ehkä kauan

  8. 8

   FBI: Lauantaina pidätetty siirtolaisia jahdanneen aseryhmän johtaja suunnitteli Obaman ja Hillary Clintonin murhaamista

  9. 9

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  10. 10

   Uusperheissä muutetaan liian nopeasti yhteen, sanoo asiantuntija – HS etsi neuvot yleisimpiin uusperheiden ongelmatilanteisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  8. 8

   Sri Lankan hallituksen mukaan pommi-iskujen taustalla saattoi olla ”ulkomainen verkosto” – Tanskalaislehden mukaan Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli iskussa

  9. 9

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  4. 4

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  5. 5

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  6. 6

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  7. 7

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  8. 8

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  11. Näytä lisää