Helsinki    |   HS Helsinki

Vanhusten kotipalveluissa on haistettu valtava markkinarako: Ikäihminen voi ostaa kotiinsa jopa lehdenlukijan

Moni on haistanut markkinaraon ikäihmisten kotipalveluissa: uusien yritysten joukossa on niin seuranpitäjää, lehdenlukijaa kuin siivoojaakin.

Silloin kun Marja Anttisen, 91, Juha-puoliso vielä eli, viikon parhaita hetkiä oli, kun kotiapupalvelua yrityksensä Ilostun kautta tarjoava Iida Kujanpää saapui pariskunnan kotiin Lauttasaareen. Silloin Anttinen usein jätti Alzheimerin tautia sairastavan miehensä Kujanpään seuraan ja suuntasi yksikseen kaupungille.

Nyt hengähdystauoille omaishoitajan arjesta ei ole enää tarvetta, sillä mies kuoli viime keväänä. Ilostun käynnit kuitenkin jatkuivat, sillä yksin asuva Anttinen tarvitsee tätä nykyä itse tukea kotona asumiseen.

”Viikko on rakennettu niin, että kaupungin kotihoito käy kolme kertaa viikossa ja Ilostu kaksi kertaa viikossa. Lisäksi minä käyn yhtenä päivänä, veljeni yhtenä ja hänen tyttärensä yhtenä päivänä viikon aikana”, Anttisen tytär Hanna Ripatti kertoo.

Kujanpään Ilostu-niminen yritys tarjoaa ei-sairaanhoidollisia kotihoidon tukipalveluja. Kyse ei siis ole yksityisestä kotihoidosta, vaan kotisairaanhoitoa täydentävästä palvelusta, joka tukee itsenäistä asumista.

”Voimme auttaa melkein missä vain. Eniten apua kaivataan arjen askareissa ja arjen organisoinnissa, kuten siivoamisessa pyykin pesussa ja kauppa-asioissa”, Kujanpää sanoo.

”Myös saattoavulle on tarvetta. Asiakkaiden kanssa on käyty esimerkiksi lääkärissä ja optikolla, ja jonkin verran myös teatterissa, taidenäyttelyissä, kahviloissa ja ulkona kävelemässä.”

Kujanpää perusti yrityksensä 2,5 vuotta sitten. Myös moni muu on viime vuosina haistanut markkinaraon erilaisten palveluiden tarjoamisessa ikäihmisille.

Kunnat ylläpitävät omia rekisterejään sosiaalihuoltolain mukaisista kotipalvelun tukipalvelujen tuottajista. Rekisteriin hakevien yritysten määrä on viime vuosina ollut Helsingissä ja Espoossa selvässä kasvussa.

Helsingissä rekisteriin hyväksyttiin 22 uutta toimijaa vuonna 2014. Vuonna 2016 uusia yrityksiä tuli 31 ja vuonna 2018 uusia palveluntuottajia oli 44.

Espoossa vastaavat vuosien 2014, 2016 ja 2018 luvut ovat 13, 20 ja 33 uutta palveluntuottajaa. Vantaalla rekisteriin hakeneiden määrä notkahti viime vuonna hieman edellisvuodesta. Uusia toimijoita ilmoitettiin parisenkymmentä.

Kaikissa kolmessa kaupungissa palveluntuottajarekisterissä on tällä hetkellä noin 200 yritystä.

Palvelutarjonnan kasvu näkyy myös reilu vuosi sitten perustetussa Stadin seniori-infossa, joka tarjoaa helsinkiläisille ikäihmisille palveluneuvontaa.

”Kaikenlaisia yrittäjiä ja palveluita on tullut markkinoille. On siivoajaa, seuranpitäjää, lehdenlukijaa ja järjestelijää. Eli jos haluat vaikka hankkiutumaan eroon asunnossasi olevasta ylimääräisestä tavarasta, sitä varten on olemassa oma palvelunsa”, sanoo palvelupäällikkö Marko Timonen Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialalta.

Espoon kotihoidon palvelupäällikkö Raija Kasanen kertoo, että suurin osa yksityisistä palveluntuottajista tarjoaa siivous-kodinhuolto- ja pyykkipalveluja. Tilanne on sama myös Helsingissä ja Vantaalla.

Joukossa on silti vähemmän perinteisiä palveluita. Vantaalla rekisteriin on esimerkiksi hakenut hyvinvointivalmennusta tarjoava yritys sekä yrittäjä, jonka palvelu on kantaa ikäihmisiä portaissa, jotta he pääsevät liikkeelle omasta asunnostaan, kertoo vanhus- ja vammaispalvelujen palvelupäällikkö Päivi Keskinen.

Timonen kertoo, että aiemmin yrityksiä kävi esittelemässä toimintaansa seniori-infon työntekijöille. Viime vuoden lopulla innokkaita tulijoita alkoi kuitenkin olla niin paljon, että esittelyvierailuiden vastaanottaminen päätettiin lopettaa kokonaan.

”Toki he saavat lähettää esitteitä, mutta emme voi suositella mitään tiettyä palvelua tai yritystä. Se olisi eettisesti arveluttavaa”, Timonen sanoo.

Timonen luonnehtii kenttää villiksi.

”Voi olla kauhean hyviä ja luotettavia, laadukasta palvelua tarjoavia pieniä yrityksiä, ja sitten joidenkin yritysten kohdalla voi olla vähän yllätys, miten palvelu toimii”, Timonen sanoo.

Seniori-infolla oli viime vuonna yli 23 000 puhelinkontaktia. Niiden joukossa on paljon tiedusteluita sopivista palveluntarjoajista.

”Jotkut kysyvät vain sopivan yksityisen palveluntuottajan yhteystietoja ja sanovat sitten kiitos ja näkemiin. Että en tarvitse kaupungilta mitään palveluita. Tilaan itse sellaiset palvelut kuin haluan”, Timonen kertoo.

”Ikävä kyllä raha määrittää, millaista palvelua saa. Kaikilla ei ole samalla tavalla varaa ostaa palveluita.”

Tukea kotona asumiseen tarjoavat myös kaupunkien ja järjestöjen vapaaehtoiset. Vapaaehtoistyön koordinointi vaatisi kuitenkin lisää resursseja, sanoo vapaaehtoistoiminnan erityisasiantuntija Kristiina Stenman Helsingin kaupungilta.

”Ongelma on kasvava kysyntä. Järjestöillä ei ole mahdollisuuksia tarjota apua kaikille tarvitseville”, Stenman kertoo.


Myös Marja Anttisen perheessä pohdittiin erilaisia ratkaisuja kotona asumisen mahdollistamiseksi. Vapaaehtoisavun hakeminenkin oli harkinnassa. Vaihtoehtoja selvitettäessä kävi ilmi, että vapaaehtoistoiminnassa keskitytään yleensä vain yhdenlaiseen toimintaan.

”Jostain saatettiin sanoa, että me luemme vain lehtiä. Että emme voi viedä ulos. Ja ymmärrän tietysti turvallisuusnäkökohdat, joilla he rajausta perustelevat”, Hanna Ripatti sanoo.

Arjen näkökulmasta avun ja tuen pirstaloituminen on kuitenkin ongelma, eikä se koske vain vapaaehtoistoimintaa. Kun yksi taho auttaa yhdessä asiassa, toinen toisessa ja kolmas kolmannessa, kokonaisuuden hallinta jää kotona asuvan ikäihmisen tai hänen läheistensä päänvaivaksi.

”On tylsää, kun sanotaan, ettei kuulu minulle. On niin paljon asioita, joita en pysty itse tekemään”, Anttinen sanoo.

Ripatti on sitä mieltä, että kaiken inhimillisen pitäisi kuulua palveluun.

”Kaupungin kotihoidon työtekijät katsovat vain lääkkeet ja että on ruokaa. Yksi käynti kestää 20–30 minuuttia, eikä edes roskien vieminen kuulu heille”, hän sanoo.

Siksi Anttisen perheessä avuksi päätettiin ottaa kaupungin kotihoidon lisäksi Ilostu, joka taipuu kaikkeen mahdolliseen. Ripatille on tärkeää, että tapaamiset työntekijän kanssa ovat mahdollisimman arkisia.

”Marjan kanssa on tehty yhdessä esimerkiksi ruokaa, laitettu pyykkejä ja luettu lehteä”, Kujanpää kertoo.

”Me myös juttelemme paljon”, Anttinen sanoo.

Välillä Anttinen suuntaa Ilostun työntekijän kanssa vaikkapa ostoksille tai taidenäyttelyyn. Yksin se ei enää onnistuisi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  2. 2

   Timo Soini jättää politiikan

  3. 3

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  4. 4

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinne: Tulevaan hallitukseen vähintään 40 prosenttia kumpaakin sukupuolta, hallituspuolueet tiedossa heti vapun jälkeen

  6. 6

   Fingerpori-elokuvan traileri on julki – Jeesus juoksee veden päällä uima-altaassa, Rivo-Riitta näkee hautakivensä ja lääkäri suorittaa julkista terveydenhuoltoa yleisön edessä

  7. 7

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  8. 8

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  7. 7

   Olympiastadionin remontissa tehtiin historiallinen löytö

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Keskusta ja kokoomus ovat tilassa, joka ei anna aihetta Antti Rinteen optimismille

  9. 9

   Ainakin 29 saksalaisturistia kuoli bussiturmassa Madeiralla – Saarelta etsitään saksan taitajia loukkaantuneita lohduttamaan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää