Helsinki    |   HS Helsinki

Vanhusten kotipalveluissa on haistettu valtava markkinarako: Ikäihminen voi ostaa kotiinsa jopa lehdenlukijan

Moni on haistanut markkinaraon ikäihmisten kotipalveluissa: uusien yritysten joukossa on niin seuranpitäjää, lehdenlukijaa kuin siivoojaakin.

Silloin kun Marja Anttisen, 91, Juha-puoliso vielä eli, viikon parhaita hetkiä oli, kun kotiapupalvelua yrityksensä Ilostun kautta tarjoava Iida Kujanpää saapui pariskunnan kotiin Lauttasaareen. Silloin Anttinen usein jätti Alzheimerin tautia sairastavan miehensä Kujanpään seuraan ja suuntasi yksikseen kaupungille.

Nyt hengähdystauoille omaishoitajan arjesta ei ole enää tarvetta, sillä mies kuoli viime keväänä. Ilostun käynnit kuitenkin jatkuivat, sillä yksin asuva Anttinen tarvitsee tätä nykyä itse tukea kotona asumiseen.

”Viikko on rakennettu niin, että kaupungin kotihoito käy kolme kertaa viikossa ja Ilostu kaksi kertaa viikossa. Lisäksi minä käyn yhtenä päivänä, veljeni yhtenä ja hänen tyttärensä yhtenä päivänä viikon aikana”, Anttisen tytär Hanna Ripatti kertoo.

Kujanpään Ilostu-niminen yritys tarjoaa ei-sairaanhoidollisia kotihoidon tukipalveluja. Kyse ei siis ole yksityisestä kotihoidosta, vaan kotisairaanhoitoa täydentävästä palvelusta, joka tukee itsenäistä asumista.

”Voimme auttaa melkein missä vain. Eniten apua kaivataan arjen askareissa ja arjen organisoinnissa, kuten siivoamisessa pyykin pesussa ja kauppa-asioissa”, Kujanpää sanoo.

”Myös saattoavulle on tarvetta. Asiakkaiden kanssa on käyty esimerkiksi lääkärissä ja optikolla, ja jonkin verran myös teatterissa, taidenäyttelyissä, kahviloissa ja ulkona kävelemässä.”

Kujanpää perusti yrityksensä 2,5 vuotta sitten. Myös moni muu on viime vuosina haistanut markkinaraon erilaisten palveluiden tarjoamisessa ikäihmisille.

Kunnat ylläpitävät omia rekisterejään sosiaalihuoltolain mukaisista kotipalvelun tukipalvelujen tuottajista. Rekisteriin hakevien yritysten määrä on viime vuosina ollut Helsingissä ja Espoossa selvässä kasvussa.

Helsingissä rekisteriin hyväksyttiin 22 uutta toimijaa vuonna 2014. Vuonna 2016 uusia yrityksiä tuli 31 ja vuonna 2018 uusia palveluntuottajia oli 44.

Espoossa vastaavat vuosien 2014, 2016 ja 2018 luvut ovat 13, 20 ja 33 uutta palveluntuottajaa. Vantaalla rekisteriin hakeneiden määrä notkahti viime vuonna hieman edellisvuodesta. Uusia toimijoita ilmoitettiin parisenkymmentä.

Kaikissa kolmessa kaupungissa palveluntuottajarekisterissä on tällä hetkellä noin 200 yritystä.

Palvelutarjonnan kasvu näkyy myös reilu vuosi sitten perustetussa Stadin seniori-infossa, joka tarjoaa helsinkiläisille ikäihmisille palveluneuvontaa.

”Kaikenlaisia yrittäjiä ja palveluita on tullut markkinoille. On siivoajaa, seuranpitäjää, lehdenlukijaa ja järjestelijää. Eli jos haluat vaikka hankkiutumaan eroon asunnossasi olevasta ylimääräisestä tavarasta, sitä varten on olemassa oma palvelunsa”, sanoo palvelupäällikkö Marko Timonen Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialalta.

Espoon kotihoidon palvelupäällikkö Raija Kasanen kertoo, että suurin osa yksityisistä palveluntuottajista tarjoaa siivous-kodinhuolto- ja pyykkipalveluja. Tilanne on sama myös Helsingissä ja Vantaalla.

Joukossa on silti vähemmän perinteisiä palveluita. Vantaalla rekisteriin on esimerkiksi hakenut hyvinvointivalmennusta tarjoava yritys sekä yrittäjä, jonka palvelu on kantaa ikäihmisiä portaissa, jotta he pääsevät liikkeelle omasta asunnostaan, kertoo vanhus- ja vammaispalvelujen palvelupäällikkö Päivi Keskinen.

Timonen kertoo, että aiemmin yrityksiä kävi esittelemässä toimintaansa seniori-infon työntekijöille. Viime vuoden lopulla innokkaita tulijoita alkoi kuitenkin olla niin paljon, että esittelyvierailuiden vastaanottaminen päätettiin lopettaa kokonaan.

”Toki he saavat lähettää esitteitä, mutta emme voi suositella mitään tiettyä palvelua tai yritystä. Se olisi eettisesti arveluttavaa”, Timonen sanoo.

Timonen luonnehtii kenttää villiksi.

”Voi olla kauhean hyviä ja luotettavia, laadukasta palvelua tarjoavia pieniä yrityksiä, ja sitten joidenkin yritysten kohdalla voi olla vähän yllätys, miten palvelu toimii”, Timonen sanoo.

Seniori-infolla oli viime vuonna yli 23 000 puhelinkontaktia. Niiden joukossa on paljon tiedusteluita sopivista palveluntarjoajista.

”Jotkut kysyvät vain sopivan yksityisen palveluntuottajan yhteystietoja ja sanovat sitten kiitos ja näkemiin. Että en tarvitse kaupungilta mitään palveluita. Tilaan itse sellaiset palvelut kuin haluan”, Timonen kertoo.

”Ikävä kyllä raha määrittää, millaista palvelua saa. Kaikilla ei ole samalla tavalla varaa ostaa palveluita.”

Tukea kotona asumiseen tarjoavat myös kaupunkien ja järjestöjen vapaaehtoiset. Vapaaehtoistyön koordinointi vaatisi kuitenkin lisää resursseja, sanoo vapaaehtoistoiminnan erityisasiantuntija Kristiina Stenman Helsingin kaupungilta.

”Ongelma on kasvava kysyntä. Järjestöillä ei ole mahdollisuuksia tarjota apua kaikille tarvitseville”, Stenman kertoo.


Myös Marja Anttisen perheessä pohdittiin erilaisia ratkaisuja kotona asumisen mahdollistamiseksi. Vapaaehtoisavun hakeminenkin oli harkinnassa. Vaihtoehtoja selvitettäessä kävi ilmi, että vapaaehtoistoiminnassa keskitytään yleensä vain yhdenlaiseen toimintaan.

”Jostain saatettiin sanoa, että me luemme vain lehtiä. Että emme voi viedä ulos. Ja ymmärrän tietysti turvallisuusnäkökohdat, joilla he rajausta perustelevat”, Hanna Ripatti sanoo.

Arjen näkökulmasta avun ja tuen pirstaloituminen on kuitenkin ongelma, eikä se koske vain vapaaehtoistoimintaa. Kun yksi taho auttaa yhdessä asiassa, toinen toisessa ja kolmas kolmannessa, kokonaisuuden hallinta jää kotona asuvan ikäihmisen tai hänen läheistensä päänvaivaksi.

”On tylsää, kun sanotaan, ettei kuulu minulle. On niin paljon asioita, joita en pysty itse tekemään”, Anttinen sanoo.

Ripatti on sitä mieltä, että kaiken inhimillisen pitäisi kuulua palveluun.

”Kaupungin kotihoidon työtekijät katsovat vain lääkkeet ja että on ruokaa. Yksi käynti kestää 20–30 minuuttia, eikä edes roskien vieminen kuulu heille”, hän sanoo.

Siksi Anttisen perheessä avuksi päätettiin ottaa kaupungin kotihoidon lisäksi Ilostu, joka taipuu kaikkeen mahdolliseen. Ripatille on tärkeää, että tapaamiset työntekijän kanssa ovat mahdollisimman arkisia.

”Marjan kanssa on tehty yhdessä esimerkiksi ruokaa, laitettu pyykkejä ja luettu lehteä”, Kujanpää kertoo.

”Me myös juttelemme paljon”, Anttinen sanoo.

Välillä Anttinen suuntaa Ilostun työntekijän kanssa vaikkapa ostoksille tai taidenäyttelyyn. Yksin se ei enää onnistuisi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  4. 4

   Miksi Espoo syytää vimmalla yhteisiä verorahoja Otaniemen yksityisiin tilabisneksiin?

  5. 5

   ”Hakevatko he meidät pois täältä?” Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalaisnaisia joutui vankileirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  6. 6

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  7. 7

   Junaliikenne jouduttiin pysäyttämään Helsingissä, kun ihmiset yrittivät ottaa raiteille karannutta koiraa kiinni

  8. 8

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  9. 9

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  10. 10

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki kaatoi talvella suoraan mereen 20 000 kuormallista lunta, ja lohduttomat kuvat paljastavat sen sisältämän ryönän määrän

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Ruotsalaismedia ryöpyttää Tre Kronoria: ”jättefiasko”

  5. 5

   Yksi rockmaailman sitkeimmistä taisteluista ratkesi vihdoin, kun Mick Jagger ja Keith Richards luopuivat oikeuksistaan 1990-luvun jättihittiin

  6. 6

   Leijonat löi Ruotsin Sakari Mannisen huikealla jatko­aika­maalilla ja eteni MM-jääkiekon välieriin – katso Suomen kaikki osumat

  7. 7

   Kiipeilijät jonottavat Mount Everestillä: viikon kuluessa ainakin seitsemän ihmistä kuollut, osa ruuhkan takia

  8. 8

   Kuvauskiellolla halusin suojella lastani, mutta hän joutui pukemaan päälleen hiostavan ison punaisen liivin

  9. 9

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää