Helsinki    |   HS Helsinki

Hankenissa opiskellut Pia-Maria Nickström ei ymmärtänyt pankin sijoitusneuvoista mitään ja päätti siksi tehdä jotain aivan muuta

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri uskoo, että naisille suunnatulle sijoituskoulutukselle on ollut salaista kysyntää.

Kirkas aamuauringon paiste kultaa Helsingin keskustan katot. Valoa tulvii sisään myös Kampin keskuksen viidennessä kerroksessa sijaitsevaan Korttelin Story-kahvilaan, jossa helsinkiläisopiskelijat Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander nauttivat aamiaistaan iloisesti jutellen.

Muuten kahvilassa on maaliskuisena aamuna hiljaista. Joka toinen keskiviikkoaamu kello kahdeksan tämä kabinetti on kuitenkin viimeistä paikkaa myöten täynnä.


Silloin kahvilassa järjestetään Mimmit sijoittaa -aamiaistilaisuus, jonka teemana on sijoittamisen aloittaminen. Tapahtumassa ovat äänessä suosittua Mimmit sijoittaa -blogia kirjoittava Nickström ja ystävänsä ansiosta sijoittamisesta innostunut Tikander.

”Kaikki lähti siitä, kun Hannan kaveri kysyi häneltä, voisiko Pia auttaa minua sijoittamisessa. Hanna ajatteli heti suuremmin. Hän alkoi pohtia, kuinka moni muu voisi olla kiinnostunut aiheesta”, Nickström kertoo.

Kaksikko päätti ensin järjestää Mimmit sijoittaa -afterworkin, jotta Nickströmin oppeja pääsisi kuulemaan samalla kertaa useampi ihminen. He pähkäilivät aikansa, pitäisikö tapahtumaan kutsua vain kavereita vai tehdä siitä julkinen.

Tapahtumakutsusta tehtiin julkinen, ja tupa tuli täyteen. Hyvin sujuneesta tilaisuudesta innostuneena he halusivat seuraavaksi kokeilla samanteemaista aamiaistilaisuutta.

Onnistuneen afterworkin ansiosta sana oli lähtenyt kiirimään sosiaalisessa mediassa.

”Tarkoitus oli järjestää vain tuo yksi tilaisuus, mutta homma lähti hieman lapasesta. Tapahtuma tuli täyteen alta aikayksikön. Yhteensä kiinnostuksensa Facebook-tapahtumaa kohtaan ilmoitti reilusti yli 4 000 ihmistä”, Nickström kertoo.

Niinpä syntyi aamiaistilaisuuksien sarja. Nickströmin mukaan tällä hetkellä julkaistettuihin tapahtumiin on jonotuslistalla 800 ihmistä.

Vaikka kysyntää olisi, Nickström ja Tikander haluavat pitää ryhmäkoot pieninä. Yhteen tilaisuuteen otetaan vain 35 osallistujaa.

”Haluamme että tapahtumat ovat omannäköisiämme, ei mitään massatilaisuuksia harmaassa auditoriossa”, Tikander sanoo.

Nimensä mukaisesti tilaisuudet on suunnattu naisille. Nickström tarkentaa, että ne on tarkoitettu ”eksplisiittisesti, mutta ei eksklusiivisesti naisille”. Myös miehet siis voivat halutessaan osallistua niihin, vaikka ensisijainen kohderyhmä ovat naiset.

Nickström ja Tikander eivät ole ainoita, jotka ovat keksineet järjestää naisille suunnattuja tapahtumia, joissa avataan sijoittamisen saloja.

Myös esimerkiksi Vauras Nainen -yhteisön perustaja, sijoittaja Terhi Majasalmi pitää sijoitusiltoja. Talousaiheisia tilaisuuksia organisoi naisille myös Ompeluseuran talousgurut -verkosto.

Koulutusten lisäksi sijoittamisesta kiinnostuneille naisille on tarjolla entistä enemmän samaistumispintaa. Majasalmen lisäksi rahankäytöstä ja sijoittamisesta puhuvat julkisuudessa esimerkiksi toimittaja ja bloggaaja Julia Thurén ja Helsingin Sanomiin Onnellinen omistaja -blogia kirjoittanut Merja Mähkä.

Raha- ja sijoitusaiheisten tilaisuuksien, blogien ja podcastien lisäksi kova juttu ovat niihin linkittyvät sosiaalisen median yhteisöt. Vauraan Naisen keskusteluryhmässä Facebookissa on yli 50 000 jäsentä, Ompeluseuran talousgurut -ryhmällä reilu 8 000.

”Uskon että talous on kiinnostanut naisia aiemminkin. Kaikelle mitä nyt on tarjolla, on ollut salaista kysyntää”, sanoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

”Perinteisesti rahasta on puhuttu vain lähipiirissä, ja taloustaidot on opittu kotoa. Nyt sosiaalinen media auttaa löytämään samanlaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä.”

Lounasmeri sanoo näkevänsä myös muutaman trendin, joiden vuoksi sijoittaminen saattaa kiinnostaa naisia erityisesti tässä ajassa.

”Väestön ikääntymiseen liittyvä keskustelu on herättänyt huolen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudesta. Se on varmasti saanut monet ajattelemaan, etten voi olla tietämättä raha-asioista ja varautumatta tulevaan”, Lounasmeri sanoo.

Huoli ilmastonmuutoksesta taas on saanut pohtimaan vastuullisuuskysymyksiä.

”Fokus ei välttämättä ole enää niin paljon kuluttamisessa. Sijoittaminen tarjoaa myös mahdollisuuden vaikuttaa siihen, mitkä kohteet saavat rahoitusta ja mitkä eivät”, Lounasmeri toteaa.

Nämä kaksi teemaa näkyvät myös Mimmit sijoittaa -tilaisuuksissa. Moni toivoo sijoittamalla säästetyistä rahoista tulevaisuuden turvaa itselleen ja perheelleen. Myös vastuullisuuskysymykset, erityisesti ympäristöasiat, puhuttavat Nickströmin mukaan paljon.

”Vastuullisaihe on niin laaja, että siitä voisi järjestää kokonaan oman tilaisuutensa”, Tikander sanoo.

Tulevaisuudessa Mimmit sijoittaa järjestää ehkä vielä sellaisiakin tapahtumia. Alkuun kaksikko haluaa kuitenkin keskittyä opastamaan mahdollisimman monta naista sijoittamisen alkuun.

”Monesti ihan aloittelijat sivuutetaan. Me haluamme keskittyä juuri heihin. Idea on se, että saa kysyä ihan mitä vain”, Nickström sanoo.

”Kun olet ollut 90 minuuttia meidän tilaisuudessamme, osaat aloittaa indeksisijoittamisen.”

Tilaisuuksissa kerrotaan nimenomaan pitkäaikaisesta osakerahasto­sijoittamisesta. Aikatähtäimet tällaisessa sijoittamisessa ovat vuosikymmeniä.

Setti käynnistyy keskeisen sijoittamiseen liittyvien termien avaamisella. Sen jälkeen käsitellään riskejä ja vastuullisuuskysymyksiä. Lopuksi puhumme korkoa korolle ilmiöstä, Tikander kertoo.

”Vaikka periaatteessa kaikki tieto löytyy blogistani ja monesta muusta paikasta, ihmiset haluavat tulla kuulemaan ja puhumaan paikan päällä”, Nickström sanoo.

”Täällä heidän päähänsä monesti humahtaa se tieto, että tämä koskee minun rahojani ja minun elämääni.”

Jos osallistuja syttyy ajatukselle sijoittamisesta, hän voi laatia tilaisuudessa myös oman sijoitusuunnitelman ja perustaa sijoittamista varten tarvittavan arvo-osuustilin. Vaaleanpunaiselle paperille tehdyt suunnitelmat laminoidaan, ettei tärkeä paperi ruttaannu heti laukun pohjalle.

”Suunnitelman voi säilyttää tyynyn alla tai kirjahyllyssä ja ottaa esiin sitten, kun tulee pörssiromahdus tai rahat arvo-osuustilillä polttelevat. Sen voi lukea ääneen itselleen ja pitää ne rahat siellä pörssissä”, Nickström sanoo.

Nickström korostaa, ettei hän ole ammattisijoittaja. Tarjolla ei siis ole sijoitusneuvontaa, vaan ainoastaan tietoa ja neuvoja sijoittamisen aloittamiseen.

Kandidaatintutkinnon Nickstöm suoritti Hankenilla. Nyt hän opiskelee markkinointia ja rahoitusta Aalto-yliopistossa. Käytännön sijoittamiseen hän on perehtynyt aluksi kantapään kautta.


”Kerran pankin asiakaspalvelija tarjosi rahastosijoittamista. En osannut kieltäytyä, joten sitouduin johonkin kuukausirahastoon. Vaikka olin kauppatieteiden opiskelija, en tajunnut, mihin ja miten homma toimii”, Nickström kertoo.

Sitten koko rahastoasia unohtui joksikin aikaa, kunnes Nickström alkoi kuunnella pitkän uran rahoitusalalla tehneen Martin Paasin rahapodia.

”Havahduin siihen, etten tiedä edes oman rahastoni kuluja. Kävi ilmi, ettei rahasto ollut tuottanut mitään. Sen jälkeen aloin perehtyä sijoittamiseen”, Nickström kertoo.

Ottaessaan selvää asioista Nickström huomasi miettivänsä niitä ystäviään, jotka eivät opiskele alaa tai kuuntele rahapodeja.

”Ajattelin että tämä voisi hyödyttää heitä. Siksi aloin kirjoittaa blogia”, hän sanoo.

Työsarkaa mimmeillä ja muilla sijoittamisen ilosanomaa naisille levittävillä riittää. Vaikka pankkien mukaan naisten kiinnostus osakesijoittamista kohtaan on kasvanut, verotilastot puhuvat yhä karua kieltään.

Niiden mukaan pääomatuloja saavia naisia on enemmän kuin miehiä, mutta naisten osuus pääomatuloista on pitkään pysynyt hieman alle kolmanneksessa.

Tieto ei Nickströmiä ja Tikanderia masenna.

”Teemme töitä, että pörssi olisi 50 vuoden päästä vähän tasa-arvoisempi kuin nyt”, Nickstöm sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Mies tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen Itä-Helsingissä tapahtuneista lapsen raiskauksista ja hyväksi­käytöstä

  4. 4

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  5. 5

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  6. 6

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   Timo Soini jättää politiikan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää