Helsinki    |   HS Helsinki

Pahaa-aavistamaton lähiöporukka Roihuvuoresta tempaistiin kymmenen päivän pyöritykseen Japanissa: ”Olihan se kuolettavan huvittava tilanne”

Suomen kirsikankukkakuningatar Venla Ailasmäki ja Roihuvuori-seuran edustajat tapasivat matkansa aikana monia arvovaltaisia henkilöitä, osallistuivat intiimiin seremoniaan ja keräsivät ideoita Roihuvuoren hanami-juhlaa varten. Ennen Japaniin saapumista seurueella ei ollut mitään käsitystä vierailunsa korkeasta profiilista.Venla Ailasmäki poseeraa hymyillen kansallispuvussa. Vierellä seisoo Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Ailasmäki on Suomen ensimmäinen kirsikankukkakuningatar. Hänet kruunattiin tehtävään kesällä 2017.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kirsikankukkaperinteitä vaalivan Japan Sakura Foundationin edustajat olivat saapumassa Helsinkiin lahjoittamaan kirsikkapuita satavuotiaalle Suomelle.

Tapahtuman kunniaksi Roihuvuoren kirsikkapuutarhassa hanami-juhlaa järjestävä asukasyhdistys Roihuvuori-seura valitsi oman kirsikankukkakuningattarensa.

”Kirsikankukkakuningatar on visuaalinen todiste kulttuurivaihdosta, ele, joka symboloi maiden välistä ystävyyttä”, Ailasmäki kuvailee.

Suomalaisille esitettiin myös kutsu saapua Japaniin juhlistamaan kuningatarta ja vastaanottamaan kuningattarelle kuuluva kruunu. Matkaan lähti Ailasmäen lisäksi seitsemän Roihuvuori-seuran aktiivia.

Roihuvuorelaiset eivät tienneet etukäteen vierailunsa tärkeyttä ja korkeaa profiilia.

Vierailun ohjelman tarkentuessa päivien kuluessa seurue ymmärsi roolinsa suomalaisen kulttuurin lähettiläinä ja otti yhteyttä Suomen suurlähetystöön ja Business Finlandiin.

Matka rahoitettiin sponsori- ja apurahavaroin sekä omakustanteisesti. Tuliaisia saatiin sponsoreilta, mutta nekin pääsivät loppumaan kesken tärkeiden tapaamisten listan kasvaessa.


Suomalaiset käsittivät vierailunsa merkittävyyden vasta saavuttuaan Japaniin. He päätyivät kiertämään kymmenen päivän aikana neljä eri kaupunkia ja tapaamaan lukuisia korkean profiilin henkilöitä.

”Kymmenen mustiin pukeutunutta arvovaltaista herraa, kuten parlamentin ylä- ja alahuoneiden puhemiehet, Fukushiman alueen kehitysministeri ja liikenneministeri. He pitävät lavalla puhetta, ja ensimmäisellä rivillä istuu Vietnamin delegaatio, toisella rivillä Roihuvuoren delegaatio. Olihan se kuolettavan huvitta tilanne kaiken kaikkiaan”, kuvailee roihuvuorelainen kunnallispoliitikko ja yhdistysaktiivi Tuomas Rantanen.

Poliittisesti merkittävin hetki oli Japanin pääministerin tapaaminen. Ulkomaalaiset kiinnostivat paikallista mediaa, ja Ailasmäkeä ja Vietnamin edustajia vastassa olikin salamavalomeri.


Kaksi vuotta sitten Suomessa vieraillut Abe halusi keskustella Suomesta, saunasta, joulupukista ja revontulista.

Abe lausui pohjoisen Suomen pitkän talven ja routaisen maan olevan juuri oivallinen kasvualusta kirsikankukille, sillä kevät saapuu yllättäen.

Ailasmäki tapasi myös Vietnamin ja Japanin kuningatarkollegansa. Edellisten lisäksi myös Saksalla ja Yhdysvalloilla on omat kirsikankukkakuningattarensa.

Kirsikankukkakuningattarien tehtävänä on edistää maiden välisiä suhteita kulttuurivaihdon ja pehmeän vaikuttamisen avulla.

Politiikan ja viestinnän pääsykokeisiin lukeva Ailasmäki suunnittelee uraa diplomatian parissa. Hänelle kirsikankukkadiplomatia on ”hyvän mielen diplomatiaa”, sillä nuorilta ei odoteta vastauksia tiukkoihin poliittisiin kysymyksiin.

”Me ollaan siellä ihan omina itsenämme, puhtaasti kiinnostuneina tästä kulttuurista ja ystävyydestä ilman jännitteitä”, hän kuvailee kirsikankukkakuningattarien roolia.

Arvovaltaiset, vanhat japanilaisherrat ja symboliset kirsikankukkakuningattaret loivat asetelman, joka saattaa pohjoismaisesta näkökulmasta näyttää hieman erikoiselta.

Rantasen mukaan Ailasmäki toi kuitenkin patriarkaalisessa yhteiskunnassa esiin suomalaisia arvoja ja perinteitä tavalla, joka kunnioitti molempia maita.

Yhteistyökumppaniva toimiva Japan Sakura Foundation on virallisesti poliittisesti sitoutumaton, mutta käytännössä monet järjestön avainhenkilöt ovat toimineet aktiivisesti politiikassa.

Tämä näkyi myös suomalaisseurueen matkan ohjelmassa.

Japanin ja Suomen välillä Ailasmäki näkee paljon yhtäläisyyksiä. Japanin kielessä ei ole sisua kuvaavaa sanaa, mutta sitä näyttää silti löytyvän myös saarivaltiosta, jossa Suomen tapaan arvostetaan omaa tilaa, yksinkertaisuutta ja tarkkuutta.

Hierarkioista ja kohteliaisuuskulttuuristaan tunnetut japanilaiset etsivät aitoutta.

”Roihuvuori-seura ja me olemme todella avoimia. Meidän on vaikea esittää muuta kuin mitä olemme. Se on heistä todella kiinnostavaa”, Ailasmäki pohtii suomalaisten saamaa erityisen lämminta vastaanottoa.

Aidot ja ystävälliset ulkomaalaiset voivat päästä seuraamaan paikallisten elämää läheltä.


Ailas­mä­estä mie­leen­painu­vin tapaus oli uskon­nollinen ritu­aali, johon seurue pääsi osal­liseksi Naganossa. Vuorella vaatimat­toman näköi­sessä shintolaispyhäkössä oli alkamassa matsuri, shintolainen temppelijuhla, jossa toivottiin hyvää satoa ja onnellista loppuvuotta.

Paikalla oli vain parikymmentä japanilaista, sekä tietysti paikalle eksyneet suomalaiset. Paikalliset kutsuivat suomalaiset mukaan seremoniaan, Ailasmäki jopa puettiin perinteiseen juhla-asuun. “Se oli aika hullua päästä mukaan”, Ailasmäki muistelee kokemusta.

Roihuvuori-seuran tavoitteena oli kirsikkadiplomatian lisäksi ideoiden löytäminen helsinkiläistä hanami-juhlaa varten. Tässä onnistuttiin Rantasen mukaan hyvin. Nyt pohdinnan alla on esimerkiksi yöhanamin kehittäminen, tapahtuman ruokatarjonta ja se, miten Roihuvuoreen saataisiin tuotua matcha-suklaata myytäväksi.

Ensimmäisenä suomalaisena kirsikankukkakuningattarena Ailasmäki sai tehtävänsä suorittamiseen suhteellisen vapaat kädet. Pioneerin rooli toi vapautta, mutta myös haasteita. Ei ollut käsikirjoitusta, jonka mukaan toimia, mutta sosiaalinen Ailasmäki selvitti edustustilanteiden haasteet vankan kulttuurintuntemuksensa avulla.


Nyt käynnissä on tulevan kirsikan­kukka­kuningat– taren haku. Ailasmäen seuraaja nimetään vuodeksi kirsikan­kukka­prinses­saksi. Kruuna­jaisten jälkeen prinsessa hallitsee vuoden kuningattarena.

Hallit­sevan kirsikan­kukka­kuningat­taren mukaan tehtävästä ei selviä vetämällä itselleen epäluonnollista roolia. Kahden kulttuurin välillä toimiessa itsevarmuus auttaa pärjäämään yllättävissäkin tilanteissa. Ja se kulttuuri: on osattava kantaa suomalaisuutensa ylpeydellä. Kuten seisomalla itsevarmasti hymyillen kansallispuvussa niin roihuvuorelaisten kirsikkapuiden kuin japanilaisten merkkihenkilöidenkin keskellä.

Fakta

Roihuvuoren hanami-juhla


 Hanami-juhlaa vietetään kirsikankukkien puhjetessa. Japanissa juhla otetaan erittäin vakavasti, ja kirsikankukkien tilannetta voi seurata säätiedotusta muistuttavista lähetyksistä.

 Kirsikankukka, sakura, symboloi uuden alkua ja kaiken katoavaisuutta.

 19. toukokuuta Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja japanilaistyylisessä puutarhassa juhlitaan hanamia 12. kertaa.

 Juhlassa on tarjolla japanilaisia ruokia ja erilaisia esityksiä. Lisäksi Roihuvuoressa esiintyy japanilaiset tanssi- ja teatteriryhmät.

 18. toukokuuta vietetään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotispäivää. Juhlakulkue kantaa omikoshi-pienoispyhäkön Esplanadin puistosta Kansallismuseolle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  5. 5

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää