Helsinki    |   HS Helsinki

Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

Sini Merikallio on tekniikan tohtori, joka vaihtoi avaruuden tutkimisen kunnan eläinlääkärin päivystysvuoroihin.Vuonna 2015 Helsingin Sanomat julkaisi jutun Mars-planeetalle matkustamisesta ja sen mahdollisesta asuttamisesta. Jutussa haastateltiin Ilmatieteen laitoksen tutkijaa Sini Merikalliota, joka oli vakiokasvo aina kun avaruudesta puhuttiin.

”Saatamme kaikki olla sukujuuriltamme alun perin marsilaisia. Nyt tehdään vain paluuta sinne ihmisen alkujuurille”, hän sanoi haastattelussa.

Keväisenä aamupäivänä vuonna 2019 Merikallio istuu Viikin yliopistollisen eläinsairaalan kokoushuoneen pöydän ääressä rauhallisen oloisena. Haastattelurutiinit ovat hänelle selkeästi tuttuja. Nyt ei ole kuitenkaan tarkoitus puhua Marsista tai avaruudesta, vaan eläimistä.

Viime vuodet Merikallio on opiskellut eläinlääketiedettä täällä Viikissä, ja viime kesästä lähtien hän on toiminut myös eläinlääkärin sijaisena. Uusi ammatti on vienyt häntä ympäri Suomen, viimeksi päivystysvuoroon Poriin.

Mutta miten yksi Suomen johtavista avaruustutkijoista on päätynyt päivystyspuhelimen ääreen Poriin?

Oikeastaan kaikki on alkanut jo lapsuudessa. Kouluikäinen Merikallio haaveili eläinlääkärin työstä, ja opinnoissakin painottuivat luonnontieteet. Fysiikka vei kuitenkin yläasteen lopussa mennessään, Merikallio kertoo.

”Olen tykännyt eläimistä aina, mutta jotenkin ammattina se tuntui liian lyhytnäköiseltä verrattuna siihen, että fysiikassa sinulla on koko maailmankaikkeus, sen alku ja tulevaisuus.”

Teini-ikäiselle Merikalliolle valinta oli selvä. Lukion jälkeen polku jatkoi silloiseen Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan sähkötekniikkaa ja avaruustekniikkaa. Tutkimusaiheeksi valikoitui Mars ja erityisesti se, miten pöly käyttäytyy sen pinnalla ja ilmakehässä.

Vuonna 2005 Merikallio aloitti työt Ilmatieteen laitoksella. Siellä hän työskenteli ilmastonmuutostutkimuksen parissa ja kehitti samaan aikaan kollegoidensa kanssa suomalaista keksintöä, sähköpurjetta.

Avaruus vei tutkijan mennessään useiksi vuosiksi, aina Utahin erämaahan saakka. Siellä Merikallio osallistui vuonna 2003 kokeeseen, jossa kuusi tutkijaa vietti kaksi viikkoa ”avaruusaluksessa”. Viisi vuotta myöhemmin Merikallio haki astronautiksi Euroopan avaruusjärjestölle. Hän selviytyi yli 10 000 hakijasta 200 parhaan joukkoon ennen karsiutumistaan.

”Mä nautin tutkijan hommista”, Merikallio kertoo.

Tutkijana työskentely on kuin tosielämän Star Trek -maailma. Varsinkin avaruustutkimuksessa, jossa tutkitaan täysin tuntemattomia seutuja ja planeettoja. Tutkijan työssä Merikalliota kiehtoi myös työn vapaus.

Jos inspiraatio koodin kirjoittamiseen iski keskellä yötä, sitä teki silloin, ja seuraavana aamuna töihin mentiin hieman myöhemmin. Tiedepuolella kahvitunnit olivat tärkeitä, sillä se oli päivästä se hetki kun irrottautui tietokoneen ääreltä tapaamaan kollegoja.

”Nykyään niitä ehtii enää harvemmin pitämään.”

Kuudennen vuoden eläinlääketieteen opiskelijana Merikalliolla pitää kiirettä, mutta häntä se ei tunnu haittaavan. Kursseissa vilahtavat sellaiset asiat kuin ortopedia, kardiologia ja elintarvikehygienia. Niistä monissa on liittymäkohtia kemian ja fysiikan opintoihin, mitkä ovat hänelle aikaisemmin tuttuja.

Opiskelun ohella hän myös työskentelee eläinlääkärinä päivystysvuoroissa ja tuuraajana eri puolilla Suomea. Kunnallisella puolella pääsee tutustumaan eläinten koko kirjoon, kun potilaina voi olla eläimiä lemmikkihamstereista lihasonneihin ja villieläimiin.

Työhön liittyy myös iso vastuu, Merikallio sanoo. Päivystäjän pitää olla tavoitettavissa kellon ympäri ja valmiina työskentelemään minkä tahansa ongelman kanssa.

”Koskaan et tiedä milloin ehdit syömään tai nukkumaan. Pidemmän päälle se ei ole helppoa, ja monet kokevat päivystämisen raskaaksi.”

Uuden oppiminen ja innokkuus saavat kuitenkin hänet tarttumaan työtilaisuuksiin aina kun vain on mahdollista. Viime syksynä työt kunnan eläinlääkärinä vetivät opiskelua pidemmän korren ja Merikallio jäi jatkamaan kesäpestiään Lapin Ylitornioon. Siellä hoidettavana oli hyvin paljon tuotantoeläimiä lehmistä poroihin.

Työkokemusta on karttunut myös pieneläinklinikalta Vaasasta. Siellä Merikallio on muun muassa päässyt leikkaamaan 15-kiloisen koiran vatsasta kolmikiloisen kasvaimen. Klinikalla hoidettavaksi tulee paljon lemmikkejä ja silloin myös lemmikkien hankinnan varjopuolet tulevat esiin. Merikallio sanoo, että esimerkiksi koirien rodunjalostus on mennyt överiksi.

”Meillä on kaiken näköisiä vänkyräsääriä, niiltä leikataan vaikka mitä selkänikamista alkaen. Lyttykuonoisille joudutaan tekemään enemmän ja enemmän sitä, että leikataan silmät näkyviin ja avarretaan sieraimia leikkauksella, jotta ne pystyy hengittämään normaalisti. Ne ovat turhauttavia leikkauksia. Ei yksilön kannalta, vaan siksi että sellaisia yksilöitä tuotetaan, jotka eivät selviä ilman leikkauksia.”

Tällaiset leikkaukset lisääntyvät koko ajan. Tästä syystä myös Eläinlääkäriliitto on ottanut asiaan näkyvästi kantaa muun muassa esittämällä lyhytkuonoisten rotujen mainoskäytön kieltämistä.

Itä-Helsingissä asuvalla Merikalliolla on itsellään kaksi koiraa, jotka ovat olleet koulutettavina opaskoiriksi. Toinen koirista viettää nykyään eläkepäiviään, mutta nuorempi koira Emmi ei lopulta päässyt töihin liiallisen innokkuuden takia.

Mutta ei 11-vuotiaalla ole nytkään huonot oltavat, sillä sinne minne koiria ei saa ottaa työkeikoille mukaan, ei lähde myöskään Merikallio. Viime syksynä Ylitorniolla kolmikko nautiskeli pitkistä kävelyretkistä tunturissa, Merikallio muistelee.


Koirat ovat Merikalliolle tärkeitä ja iso osa elämää. Juuri niiden takia Merikallio päätti lähteä edistämään lapsuudenunelmaa eläinlääkärin ammatista.

”Ymmärsin joitakin vuosia sitten, että kuuden vuoden sisällä koirana ovat sen ikäisiä, että ne tarvitsevat apua. Ja mikä olisi parempi tapa hoitaa niitä, kuin itse.”

Jos aiemmassa ammatissa työpäivät kuluivat tietokoneen sinertävässä valossa, nyt kädet ovat kirjaimellisesti veressä lähes päivittäin. Merikalliota se ei tunnu haittaavan vaan päinvastoin anatomia tarjoaa hänelle uuden näkökulman maailmaan. Tarkastelutaso on muuttunut planeetoista maailmaan, jossa pienin potilas on ollut minihamsteri.

”Koko ajan tulee kauheasti kaikkea uutta. Lapsuuden kesinä tulivat tutuiksi hevoset, siat ja kanat, mutta lehmät jäivät vieraammiksi. Nyt on selvinnyt, että nehän ovatkin ihan leppoisia ja kiehtovia eläimiä”, Merikallio kertoo.

Viime kesänä hänellä kävi tuuri ja hän pääsi tekemään lehmän keisarinleikkausta Vesannolla. Leikkaus sujui onnistuneesti ja sekä emä että vasikka selvisivät siitä hyvin.

Avaruus on yhä suurelta osin tuntematon paikka ihmiskunnalle. Sen tutkimus tarjoaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia jännittäviin löydöksiin ja tieteellisiin läpimurtoihin. Se todistettiin viimeksi pari viikkoa sitten, kun kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi kuvan galaksin M87 mustasta aukosta, tai oikeastaan sen varjosta.

Merikalliota ehti tutkia ja opiskella avaruutta lähes parikymmentä vuotta, mutta nyt hän on saanut siitä tarpeekseen, ainakin tällä erää.

Päätös ei ole missään kohtaa ruvennut kaduttamaan, sen verran paljon uudessa työssä on ollut opiskeltavaa ja opittavaa. Samalla myös oman vapaa-ajan arvostus on lisääntynyt, kun työpäivät voivat helposti venähtää pitkälle iltaan.

Vapaa-ajallaan Merikallio viettää laatuaikaansa koiriensa kanssa, lenkkeilee ja köllii sohvalla koirat kainalossa. Pikkuhiljaa myös vanha fanitus Star Trekin katsomiseen on palaillut. Tutkijana scifin katsominen jäi lähes kokonaan.

Mutta voiko eläinlääketiede todella tukahduttaa hänen tiedonjanonsa vai vieläkö löytyy lisää ammatteja, joita hän haluaa lähteä tutkimaan?

”Kyllä tämä on se mitä haluan tehdä”, Merikallio vastaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää