Helsinki    |   HS Helsinki

Metsäjoogassa ammennetaan luonnon rauhasta, eikä sade tai loskakaan ole haitaksi – ”Vuosisadat on selvitty ilman goretex-takkeja ja -housuja”

Joopaopettaja Lotta Leiwo löysi metsäjoogasta sen, mitä etsi vuosia Intian joogaperinteestä. Nyt hän vetää joogatunteja herttoniemeläisessä metsässä.Kun puhutaan joogasta, monen ajatukset matkaavat lajin synnyinsijoille Intiaan. Niin oli pitkään myös herttoniemeläisen Lotta Leiwon kohdalla. Leiwo kouluttautui joogaopettajaksi ja yritti löytää vastauksia Intian joogaperinteestä.

Lopulta hän löysi etsimänsä herttoniemeläisestä metsästä.

Leiwo oli kyllä vääntänyt vitsiä kalevalaisesta joogasta joogakavereilleen jo vuosia aiemmin, mutta kukaan ei oikein lämmennyt hänen vitseilleen.

Loviisassa sijaitsevaa hyvinvointikeskusta Villa Mandalaa pyörittävä Mia Jokiniva on kuitenkin kehittänyt vuonna 2011 aloittamaansa joogamuotoa, joka ammentaa kalevalaisesta mytologiasta ja suomalaisesta luontoympäristöstä.

Kun Jokiniva viime vuonna julkaisi Metsäjooga-nimisen kirjan, Leiwon innostus heräsi uudelleen.

”Minulla oli vahva kaipuu luontoon. Koin aina selittämätöntä liikutusta luonnossa. Kun luin kirjan esipuheen, minua alkoi itkettää. Sieluni ja sydämeni alkoivat laulaa”, Leiwo kuvailee.

Voimakas tunnereaktio antoi suunnan.

”Lähdin seuraamaan sitä, mikä on minulle maailman ihaninta. Uskon, että olen myös ammatillisesti parhaimmillani, kun teen sellaista, mistä oikeasti nautin”, joogaopettajana ja hyvinvointialan yrittäjänä työskentelevä Leiwo toteaa.

Leiwo tiedusteli Jokinivalta, sopisiko tälle, että hän alkaa pitää omille asiakkailleen metsäjoogatunteja. Jokinivalla ei ollut mitään sitä vastaan.

”Täältä on hankala lähteä etenkään julkisilla vaikka Nuuksioon. Siksi halusin tuoda metsäjoogan ihmisten kotiovelle”, Leiwo sanoo.

Herttoniemestä löytyy kaunis suojeltu aarnimetsä. Siellä voi nähdä vaikkapa kettuja, jäniksiä ja metsäpeuroja.

Leiwo aloitti pitämällä siellä viime kesänä miniretriittejä. Osallistujat viettivät kolme tuntia hiljaa metsässä tutustuen itseensä.

Tänä keväänä Leiwo päätti asiakkaidensa toiveesta järjestää metsäjoogakurssin. Kurssi alkaa 29. huhtikuuta ja päättyy 8. heinäkuuta. Suomen keväät ja alkukesät tuntien luvassa on muutakin kuin lämpöä ja auringonpaistetta.

Leiwo sanoo nimenomaan haluavansa pitää tunteja luonnossa ympäri vuoden. Hän on luottavainen, että sisukkaat suomalaiset viihtyvät ulkona vuodenajasta riippumatta.

Metsään mennään kurssin aikana säällä kuin säällä. Metsäjoogi ei Leiwon mukaan pelkää pientä sateen ripsettä tai yllätyksiä, vaan kohtaa tyynesti kaiken, mitä luonto harjoitukseen tarjoaa. Myös hyttyset, sade ja likaantuvat vaatteet ovat osa harjoitusta.

Leiwo huomauttaa, että luonnon näkökulmasta huonoa säätä ei olekaan, vaan kaikella on tarkoituksensa. Luonto opettaa kärsivällisyyttä ja ymmärrystä siitä, että kaikki tapahtuu aikanaan, omassa syklissään.


”Kylmällä säällä ei tietenkään olla paljain jaloin tai joogatrikoissa. Ja kesällä voi pötköttää maassa, mutta syksyllä ensimmäisten loskasäiden jälkeen se ei ole enää hyvä idea. Ellei sitten todella halua kohdata itseään”, Leiwo sanoo.

”Vuosisadat on selvitty ilman goretex-takkeja ja -housuja, joten ehkä voi kokeilla selviäisikö siellä metsässä sen kaksi tuntia.”

Ryhmät ovat pieniä. Leiwo ei halua mennä metsään 50 ihmisen kanssa, koska se häiritsisi luonnon rauhaa – eikä olisi kovin rentouttava kokemus kenellekään. Aikaa yhtä kurssikertaa varten on varattu kaksi tuntia.

”Aikaa tarvitaan, koska matka luonnon joogastudiollekin kestää. Tapaamme metsän reunassa ja kävelemme siitä syvemmälle metsään”, Leiwo kertoo.

”Emmekä kävele kovaa vauhtia, vaan laskeudumme pikku hiljaa luontoon eri aistien avulla. Katsomme, koskettelemme, kuuntelemme ja haistelemme.”

Metsäjoogassa tehdään joogan perinteisiä harjoituksia. Metsäjooga voi olla myös sitä, että pysähdytään tuijottamaan jotakin. Metsästä, jossa Leiwo pitää treenejä, on kaunis maisema merelle.

Leiwo opiskelee folkloristiikkaa ja on kiinnostunut erityisesti kansanperinteestä ja kulttuurien taustoilla vaikuttavista myyttisistä tarinoista. Siksi hän on halunnut nivoa metsäjoogatunteihinsa suomalaisista mytologioista tuttuja Tapiota, Mielikkiä ja muita metsän haltioita ja henkiä.

”Minua jännitti alkaa puhua niistä, mutta se oli turhaa. Nyt pajatan niistä koko ajan, ja ihmiset haluavat vain kuulla lisää”, Leiwo kertoo.


Ohjaustyyliään Leiwo luonnehtii lempeäksi ja tutkailevan hitaaksi. Metsään ei siis mennä tekemään mitään tykitystreeniä. Tilaa on oltava myös yllätyksille.

”Ensimmäisessä metsäretriitissä kaatui puu juuri, kun me pääsimme metsään”, Leiwo kertoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  10. 10

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää