Helsinki    |   HS Helsinki

Rakkaudessa pettynyt Taneli Roininen lähti pyöräilemään maailman ympäri, mutta neljän vuoden jälkeen matka päättyi Kolumbian rajalle

Kun parisuhde loppui, Taneli Roininen lähti ajamaan pyörällä maailman ympäri. Sitten hän rakastui ja jäi Etelä-Amerikkaan. Pian hän palaa Suomeen mennäkseen sydänleikkaukseen.Helsingin iltapäivässä aamuvirkuimmat lopettelevat työpäiviään ja iltapäiväkerhoissa syödään välipalaa. Reilun 13 800 kilometrin päässä Chancon maalaiskylässä Chilessä helsinkiläinen Taneli Roininen, 32, vastaa videopuheluun juuri heränneenä. Herätyskellokaan ei ole vielä ehtinyt sammumaan.

”Heippa, Taneli täällä.”

Noin viisi vuotta sitten, kesällä 2014 Roinisen pitkäaikainen tyttöystävä kertoi, että parisuhde on ohitse. Sillä hetkellä Roininen päätti, että nyt on oikea aika toteuttaa haave pitkästä pyöräretkestä. Niinpä lokakuussa 2014 Roininen pinosi maastopyöränsä täyteen tavaraa veikkolalaisen omakotitalon pihassa ja lähti pyöräilemään maailman ympäri. Vaikka suunnitelma oli kiertää pallon ympäri, erityisen tärkeää Roiniselle oli päästä ajelemaan pieniä vuoristoteitä keskelle karua luontoa.

Vuonna 2017 Helsingin Sanomat otti yhteyttä Roiniseen ja kertoi hänen tarinansa. Parisuhteen päättyminen ei nimittäin ollut Roinisen matkan ainoa syy.

Roininen kärsii synnynnäisestä sydänviasta, joka aiheuttaa aorttaläpän vuotoa. Myös aortan suu on liian suuri. Tila on sen verran vakava, että se vaatii suuren operaation, jossa Roinisen rintakehä sahataan auki ja sydämeen asennetaan uusi keinotekoinen aorttaläpä ja uusi aortan suu.

Leikkauksen jälkeen hän joutuu syömään verenohennuslääkkeitä elämänsä loppuun saakka. Se tarkoittaa, että korkeille vuoristoille ei ole leikkauksen jälkeen asiaa.

Ensimmäisen kahden vuoden aikana hän polki Euroopan halki Aasiaan Himalajan vuoristoa seuraten. Jo puolessatoista vuodessa hän oli ehtinyt polkea 30 000 kilometriä. Kahden vuoden jälkeen hän palasi Suomeen kontrollikäynnille. Lääkärin mukaan matka sai jatkua.


Seuraavana suunnitelmana oli polkea Amerikan mantereen halki Patagoniasta Alaskaan ja Siperian kautta Suomeen. Tälle matkalle Roininen lähti Etelä-Amerikasta joulukuussa 2017. Hän ei kuitenkaan ikinä saavuttanut Pohjois-Amerikkaa.

”Suunnitelmana oli, että jatkan Alaskaan saakka ja Siperian kautta kotiin. Se kuulosti hyvältä ja fiksulta suunnitelmalta. Mutta sitten reissussa tärkeämmäksi alkoikin tulla semmoinen koskemattoman luonnon etsintä”, Roininen kertoo.

Erityisesti Andien vuoristo oli hänelle tärkeä määränpää, sillä vuoristoon hän ei voi palata enää leikkauksen jälkeen. Samaan aikaan hän myös tiesi, että aikaikkuna leikkauksen kanssa lähenee viikko viikolta, joten vuoriston pyöräily oli tehtävä heti.


Roininen lähti liikkeelle Patagoniasta ja vietti talven koluten erämaita Chilen ja Argentiinan rajan tuntumassa, kunnes vuoristo nousi liian korkeaksi. Lumen vuoksi vuoristoteitä ja raja-asemia oli suljettu ja hän joutui koukkaamaan rannikon kautta Santiagoon. Hän ei päässyt näkemään rakastamiaan korkeimpia vuoria lähietäisyydeltä lainkaan.

Santiagossa Roininen piti viikon sapatin suunnitellen unelmiensa vuoristoreittiä. Pikkuhiljaa kartalle muodostui kudelma pitkiä matkoja täysin koskemattomassa aavikkovuoristossa tulivuorten kupeessa. Jokainen vihreä kohta reitin varrella oli erikseen merkattuna. Reitin kokonaispituudeksi tuli 1 900 kilometriä. Reitti kulkee läpi Punan vuoristoaavikon ja maailman kuivimpana alueena pidetyn Atacaman aavikon.


Yksikään pyöräilijä ei ollut tiettävästi mennyt reittiä pitkin koskaan aiemmin. Syykin on selvä – vettä ei yksinkertaisesti ole. Nekin lähteet, joita aavikon varrella on, ovat suolaisia.

”Vietin kaksi kuukautta sillä reitillä. Se oli iso käännepiste reissulleni. Vaikka kaikki ei mennyt ihan nappiin ja pahojakin tilanteita tuli eteen, se oli jotain sellaista, mitä olin koko reissun ajan etsinyt. Pyöräreittien Graalin malja”

Matka opetti selviytymistä ja yksin oloa. Aavikolla hän ei juuri ihmisiä tavannut. Pisimmillään Roininen sai polkea 500 kilometriä ennen kuin vastaan tuli seuraava asuintalo. Reitti oli äärimmäisen vaativa myös siksi, ettei sen varrella ollut juurikaan mahdollisuuksia täydentää ruokavarastoja. Puhumattakaan siitä, jos jotakin olisi sattunut.

Reitille osui kaksi erityisen haastavaa pätkää, joille kummallekin Roininen joutui kantamaan pyöränsä päällä melkein kuukauden ruuat kerralla. Sellaisen tavaramäärän mukana kantaminen vaatii keholta jatkuvaa ponnistelua.


Kokemuksesta muodostui seikkailu, joka muutti Roinista. Hän kävi noiden viikkojen aikana monta kamppailua itsensä ja jaksamisen kanssa. Kaikki oli kuitenkin sen arvoista, ja pelkkä maiseman katsominen sai hänet liikuttumaan kyyneliin. Lopulta tästä reitistä muodostui hänen koko pyöräilyreissunsa kulmakivi ja se reitti, johon hän tulisi vertaamaan kaikkia tulevia kokemuksia.

”Se reitti haastoi fyysisesti ja henkisesti. Siitä tuli niin iso ja tärkeä kokemus. Sitten kun lähdin Boliviaan ja Peruun, niin ei ne reitit tuntuneetkaan oikein miltään.”

Roininen nimesi suunnittelemansa reitin ”kuustonnisten reitiksi” sen varrella sijaitsevien yli 6 000 metriä korkeiden tulivuorten mukaan.

Vietettyään kaksi kuukautta täysin koskemattoman luonnon keskellä yksinään, eivät kanssapyöräilijöiden suosiossa olevat upeat reitit enää vakuuttaneet. Mitä pohjoisemmaksi hän ajoi, sitä enemmän ihmisiä hänen ympärillään oli.


Roininen halusi takaisin hiljaisuuteen syrjäisen luonnon keskelle, mutta mitä Keski-Andien vuoristoaavikoita vastaavaa ei näkynyt kartalla. Ei ainakaan ennen Siperiaa. Tuolloin Roininen alkoi kypsytellä ajatusta siitä, että reissu päättyisikin joulukuussa Kolumbiaan eikä hän jatkaisi enää eteenpäin, vaikka lääkäri antaisikin luvan.

Hän suunnitteli uutta reittiä matkalleen San Pedron kaupungissa, kun reissun seuraava muuttuja ilmestyi kuvaan. Roininen rakastui kaupungissa tapaamaansa naiseen, eivätkä ajatukset enää malttaneet pysyä matkanteossa.

”Lähdin Bolivian puolelle ja olin valinnut todella haastavan reitin, mutta en keskittynyt täysillä. Mieli oli muualla tyttöystävän tapaamisesta lähtien ja sitten tuli seinä vastaan.”

Roininen joutui evakuoimaan itsensä korkealta vuoristosta, sillä voimat eivät riittäneet. Pitkin syksyä häntä vaivasi myös sairastelukierre, eikä eteneminen onnistunut. Kolumbiaa kohden mentäessä myös varusteet alkoivat antaa periksi. Jossakin vaiheessa vastoinkäymiset alkoivat jo huvittamaan Roinista, vaikka näyttikin jo siltä, että aavikkovuoriston euforiaa ei ole enää luvassa.

Mitä lähemmäksi Kolumbiaa hän eteni sitä enemmän hän joutui tekemään kompromisseja ja ajamaan esimerkiksi osuuksia moottoritietä pitkin. Lopulta hän saavutti Kolumbian rajakaupungin aikataulussa.

Alunperin Roininen oli suunnitellut pyöräilevänsä maapallon ympäri. Hän oli halunnut palata pyörällään samaan paikkaan josta hän lähti liikkeelle, eli veikkolalaisen omakotitalon pihaan.

”Olin hyväksynyt että asiat on niin kuin ne on. Mikään ei jäänyt kaivelemaan. Lopulta matkan lopettaminen oli todella rauhallinen päätös”.

Puhelimen ruudusta näkyy puupaneloitu huone ja pipopäinen Roininen. Kolmen vuoden takaisista kuvista parta on kasvanut useamman sentin ja päässyt letille.

Tällä kertaa hän on vain lomailemassa, ja pyöräilyretkeily on saanut jäädä. Roininen on saapunut Chilen maaseudulle tyttöystävänsä kanssa tämän isovanhemman luokse muutamaksi päiväksi. Sitten koittaa paluu Santiagoon ennen toukokuun puolivälissä tapahtuvaa muuttoa takaisin Suomeen.

Joulukuussa Roininen matkusti reissunsa päättymisen jälkeen tapaamaan lääkäriään Suomeen. Siellä tuli tuomio: aortan suu on laajentunut niin paljon, ettei leikkaus voi enää odottaa. Lääkäri suositteli, että leikkaus tehdään vuoden sisällä. Todennäköisesti sairaalareissu on edessä tänä kesänä.

Koska Roininen on fyysisesti hyvässä kunnossa, on todennäköistä että hänen toipumisensa on nopeaa.

Kun Roininen palasi viime talvena Suomeen, ensilumi oli juuri satanut maahan ja ilma kipristeli pakkasessa. Hän halasi vanhempiaan lentokentällä ja pakkasi matkatavarat autoon. Sen jälkeen hän kokosi pyöränsä terminaalin käytävällä ja lähti tärkeimmät varusteet mukanaan polkemaan pimeässä kohti Helsinkiä.

Siellä häntä oli vastassa ystäväporukka, jonka kanssa Roininen vietti iltaa. Seuraavana päivänä hän pyöräili vanhempiensa kotiin Veikkolaan.

Takana oli noin 44 000 ajettua kilometriä, noin 1 000 teltassa nukuttua yötä ja 38 maata.

Vaikka reissu ei toteutunut täysin suunnitelmien mukaan, hän kuitenkin palasi takaisin lähtöpisteeseen haluamallaan tavalla pyörän selässä.


Roinisen matkasta voi lukea lisää hänen blogistaan www.gonebikefishing.com. Kaikki jutun kuvat löytyvät myös Instagramista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Näyttö kevyen liikunnan hyödyistä lisääntyy koko ajan: Tavallinen liikkuja voi päästä jopa parempaan kuntoon ilman kovaa treeniä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  4. 4

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  5. 5

   Yli 500 uhanalaista korppikotkaa kuoli syötyään myrkytetyn elefantin jäänteitä Botswanassa

  6. 6

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  7. 7

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  8. 8

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  9. 9

   Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

  10. 10

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  7. 7

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  8. 8

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  9. 9

   The New York Timesin kustantaja vastaa Trumpin syytöksiin maan­petoksesta: Presidentti ylitti vaarallisen rajan

  10. 10

   ”Annetaan tälle asialle hyvä loppu” – Ääni­tallenteet paljastivat, mitä Saudi-Arabian konsulaatissa tapahtui ennen toimittaja Khashoggin murhaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  4. 4

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää