Helsinki    |   HS Helsinki

Yllätys ratikkareitin varrella: Saara Lehtonen yllä­pitää Meilahdessa metsän suojassa 1800-luvun sauna­idylliä

Meilahden huvila-alueella on pihapiiri, joka kätkee sisäänsä yli 100 vuotta vanhat hirsirakennukset ja mökkisaunan tunnelman.Alussa oli pellavaa, saippuaa ja unelma julkisesta saunasta, jossa arki unhoittuu. Siitä lähti liikkeelle Kaurilan saunan omistajan Saara Lehtosen taival saunan pitäjänä Helsingin Meilahdessa.

Tänä vuonna Kaurilassa juhlitaan pyöreitä kun ensimmäinen vuosikymmen hirsisaunassa tulee täyteen. Kun Kaurilan sauna ensimmäisen kerran avasi ovensa vuonna 2009, se toimi pelkästään tilaussaunana. Pian Lehtonen kuitenkin halusi laajentaa saunan toimintaa ja mukaan tulivat kaikille avoimet lenkkisaunavuorot. Vuosien aikana lenkkisauna on löytänyt kävijänsä, ja usein paikat varataan loppuun hyvissä ajoin ennen kuin kiuas sihahtaa.


Nykyään sauna lämpiää kaikelle kansalle kolme kertaa viikossa. Keskiviikko on omistettu naisille, maanantaisin ja tiistaisin on myös sekavuoroja. Torstaista lauantaihin sauna on varattavissa yksityisille löylyhetkille. Sunnuntaisin saunalla vietetään vapaapäivää. Silloin Lehtonen lähtee yleensä puolisonsa Jaakko Heikkisen kanssa saunomaan johonkin päin Etelä-Suomea.

Ei ole ihme, että Kaurilan sauna on ollut vuosien aikana esillä useissa artikkeleissa ulkomaita myöten. Saunan pihapiiri Meilahden huvila-alueella on katkeransuloisen kaunis ja idyllinen. Voiko tällainen paikka oikeasti olla olemassa ihan ratikkareitin varrella?

Kaurilan saunan pihapiiri on Lehtosen lapsuudenkoti, joka toimi alun perin Kaurilan rautatieasemana itärajan tuntumassa. 1800-luvulla rakennettu hirsitalo purettiin ja siirrettiin 1990-luvun puolessa välissä nykyiselle paikalleen. Hirsinen saunarakennus on tuotu Tuusulasta.


Kaurilan saunan tarina alkoi pellavapyyhkeistä ja laudeliinoista, joita Lehtonen ompeli saunavieraiden tarpeiksi. Niitä seurasivat pitsikynttilät, joilla sähköttömään saunarakennukseen saatiin valoa. Lehtosen käsialaa ovat myös saunan penkit ja pöytään suoraan uunista tuotu tuore leipä.

Tärkeintä kaikessa on kuitenkin sauna.

Lehtoselle se tarkoittaa rauhoittumista, rentoutumista ja hiljentymistä. Mutta toisinaan se saattaa olla myös naurunremakkaa ja saunallinen maakuntalaulujen laulajia. Kaikki käy.

”Unelmanani on ollut paikka, johon saa tulla sellaisena kun on. Semmoinen, missä palataan perusasioiden äärelle”, Lehtonen sanoo istuessaan pirttipöydän päässä pellavapyyhkeeseen kietoutuneena.

Hän ja muut asiakkaat keskustelevat siitä, kuinka jokaiseen Helsingin julkiseen saunaan on muodostunut omanlaisensa tunnelma ja henki. Täällä se tunnelma on kiireetön ja intiimi. Vaatteet riisutaan yksissä tuumin tuvassa ja saunasta siirrytään ulos vilvoittelemaan omassa tahdissa.

Paikkoja lenkkisaunaan myydään enintään kymmenen, joten kaikki halukkaat mahtuvat lauteille vaikka yhtä aikaa. Silloin on harvemmin hiljaista.

Lenkkisaunan ollessa lämpimänä Lehtosen työnä on hoitaa saunaa ja varmistaa, että saunojilla on kaikki hyvin. Saunan lauteilla hän toimii löylyemäntänä, jonka valtakuntaa hallitsee ikikiuas.

Itse hän kertoo olleensa intohimoinen saunoja lapsesta saakka. Isoisän lämmittämä savusauna oli tärkeä hengähdyspaikka, niin kuin kodin puusaunakin. Hänelle ja Heikkiselle saunominen on elämäntapa. Saunoessa vierähtää helposti neljäkin tuntia. Se on yhteistä laatuaikaa.


Lehtonen ja Heikkinen ovat tavanneet toisensa missäpä muuallakaan kuin saunan lauteilla täällä Kaurilassa syksyllä 2017. Häätkin on tarkoitus pitää saunassa heti kun vain kalentereista löytyisi vapaa viikonloppu juhlille.

Entisaikaista rauhaa noruvaan saunaan ja sen pihapiiriin villikukkineen on helppo kuvitella hääseurue juhlimaan tai viettämään polttareita. Häähumua on ilmassa lenkkisaunassakin, kun turvenaamioita kasvoihinsa levittävät saunojat Katrin Baumann ja Ville Varho paljastavat, että he ovat saapuneet saunaan valmistautuakseen seuraavana päivänä koittavaan vihkimiseen.

”Voi mikä ihana pariskunta”, Lehtonen sanoo ja onnittelee muiden vieraiden kera nuorta paria.


Sekasaunavuorolla on Varhon ja Baumannin lisäksi paikalla jokunen turisti ja muutama saunan tutuista kävijöistä. Miesten omat vuorot eivät ole vetäneet väkeä niin paljon, että niitä kannattaisi pitää joka viikko, mutta sekasaunaan on uskaltautunut miehiäkin. Erityisesti Lehtonen kokee sen olevan hyvää palvelua pariskunnille, jotka eivät voi saunoa yhdessä naisten tai miesten vuoroilla.

”Näistä vuoroista on tullut todella suosittuja. Meidän vanhin sekasaunojapariskunta on melkein 90-vuotiaita”, Lehtonen kertoo noustessaan pirttipöydästä. On aika mennä takaisin löylyihin.

Kaurilassa korostuvat saunomisen perusasiat: kiireettömyys, puhdistautuminen ja rauhoittuminen. Lauteilla löytyy yhteisiä puheenaiheita läheltä ja kaukaa. Jokainen saa myös olla omassa rauhassaan niin halutessaan.


Saunalla ei myydä olutta tai muitakaan virvokkeita, mutta kaikki saunojat saavat vettä ja teetä juodakseen leivän ja voin kanssa. Jokaisella saunavuorolla on myös käytettävänä Kaurilan saunan omaa luonnonkosmetiikkaa joka valmistetaan tien toisella puolella hurmaavassa vaaleansinisessä huvilassa.

Se on se paikka missä olemme leipätöissä, Lehtonen sanoo. Talosta vuokratuissa tiloissa valmistuu kaikki Kaurilan saunan brändin alla oleva kosmetiikka, jota myydään ympäri Suomea. Kaikki lähti liikkeelle Lehtosen kehittämästä suolasaippuasta, joka sai rinnalleen deovoiteen, turvenaamion ja monet muut tuotteet. Nykyään Meilahdessa valmistuu jo yli 100 erilaista tuote- ja tuoksuvariaatioita. Ideat Lehtonen saa saunan lauteilla kuunnellessaan asiakkaiden toiveita ja iho-ongelmia.

Kosmetiikan lisäksi talossa valmistuvat Kaurilan tunnuksenomaiset pitsikynttilät ja perinteiset kruunukynttilät. Lehtosen ja Heikkisen lisäksi yritys työllistää kaksi työntekijää.


Tien toisella puolella oleva sauna on edelleen pyhä paikka, ei rahan­tekokone. Se on Lehtoselle periaate.

”Me halutaan luoda tänne sellainen kotoisa tunnelma. Ihan kuin tulisi ystävän luokse, eikä siihen tarvitse olla edes mitään syytä. Voi vaan tulla saunomaan.”

Koska nykyisellä paikalla toimintaa ei voi kasvattaa, Lehtosen ja Heikkisen haaveena olisi löytää lähiseudun rannoilta paikka, johon voisi luoda Kaurilan saunan idyllin veden äärelle.

Tarkoituksena olisi tuoda yleisiä vuoroja koko perheelle, sillä Meilahdessa yleiset vuorot ovat pelkästään aikuisille. Lehtonen kertoo, että he ovat olleet jo viime syksynä yhteydessä Helsingin kaupunkiin ja saunalle sopiva tila on tällä hetkellä etsinnässä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  2. 2

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  3. 3

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  4. 4

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, yritysten yhteenlaskettu liikevaihto noin kolme miljardia euroa

  5. 5

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  8. 8

   Jätevesiasetuksen määräaika loppuu pian: remontin ehtii vielä tehdä, mutta aloittaa kannattaa heti

  9. 9

   ”Kiinalainen unelma” voi aiheuttaa painajaisia

  10. 10

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  10. 10

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää