Helsinki    |   HS Helsinki

Rapistuva metroasema on ollut remonttikunnossa jo 12 vuotta Helsingissä: Yksi hissi peruskorjattiin mutta se meni saman tien uudelleen rikki

Herttoniemen metroaseman peruskorjausta on suunniteltu reilusti yli kymmenen vuotta. Kesän alussa käynnistyy jälleen uusi suunnittelukilpailu asemanseudun kehittämiseksi.Herttoniemen metroaseman hissejä käyttävät ihmiset ovat viime kuukaudet olleet helisemässä, sillä aseman molemmat hissit ovat olleet lähes päivittäin poissa käytöstä.

Monet ovat siksi odottaneet aseman tälle vuodelle suunniteltua peruskorjausta kuin kuuta nousevaa. Kaupungin muuttuneiden suunnitelmien vuoksi remontti, jossa hissitkin on määrä uusia, siirtyy kuitenkin hamaan tulevaisuuteen.

Hissit ovat reistailleet vuosikausia. Syynä viime aikojen pahimpiin ongelmiin on ollut se, että aseman lippuaulan eli itäpään puoleinen hissi oli peruskorjauksen vuoksi kokonaan poissa käytöstä useita kuukausia.

Länsipään hissi kuormittui lisääntyneen käytön vuoksi niin, että sekin oli ylikuumenemisen vuoksi pahimmillaan useita kertoja päivässä poissa käytöstä.

”Silloin laiturialueelle ei päässyt kulkemaan millään esimerkiksi lastenrattaiden tai pyörätuolin kanssa. Vartijat kanniskelivat rattaita”, kertoo herttoniemeläinen Hanne Pohja.

”Kerrankin kohdalle osui sähköpyörätuolin kanssa liikkeellä ollut mies, jonka olisi pitänyt päästä metrolaiturille. Hänen piti lähteä bussilla Itäkeskukseen päästäkseen metroon.”

Pohjan perheessä hissisirkukseen on päästy osalliseksi helmikuussa syntyneen vauvan myötä. Äitiyslomalla olevalla Pohjalla on useimmiten aikaa, mutta joskus on ehdittävä johonkin tiettyyn aikaan. Silloin on erityisen stressaavaa seilata metroaseman päästä toiseen.

”Jos lippuaulan hissi ei toimi, kävelen [K-Supermarket] Hertan päädyssä olevalle hissille. Jos sekään ei toimi, eivätkä vartijat ole paikalla auttamassa rattaiden kanssa, palaan takaisin lippuaulan puolelle ja menen alas rullaportaita”, Pohja kertoo.

Pohja sanoo tietävänsä, ettei rattaiden kanssa liukuportaissa kulkeminen ole täysin turvallista eikä suositeltavaa. Hissiongelmista huolimatta asemasta vastuussa oleva Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) on ilmoittanut, ettei korvaa liukuportaissa sattuneita vahinkoja.

Helpotuksen pahimpiin hissiongelmiin piti koittaa pari viikkoa sitten, kun itäpään hissin peruskorjaus viimein valmistui. Juuri remontoitu hissi meni kuitenkin heti epäkuntoon ja oli käytöstä poissa viikon.

”Lauantaina pääsimme sillä kulkemaan, ja oikein ihmettelimme, että se on toimintakykyinen”, Pohja sanoo.

Pohja toteaa, että lastenvaunujen kanssa joku ohikulkija voi vielä auttaa, mutta pyörätuolin tai rollaattorin kanssa liikkuvan voi olla mahdoton liikkua asemalla ilman hissiä.

Asema on erityisen vilkas, sillä Herttoniemen metroasema on liikenteen solmukohta, johon liityntäbussit tuovat väkeä esimerkiksi Laajasalosta ja Roihuvuoresta.

HKL:n infra- ja kalustojohtaja Artturi Lähdetie kertoo, että peruskorjauksella haluttiin parantaa itäpään hissin toimintavarmuutta. Lähdetie ei ollut tietoinen, että hissi on ehtinyt jo olla rikki peruskorjauksen jälkeen.

Länsipäädyn hissin päivittäiset ongelmat johtuivat Lähdetien mukaan lisääntyneistä käyttömääristä toisen hissin remontin aikana. Nyt niidenkin pitäisi helpottaa. Silti suunnitelmissa on seuraavaksi ryhtyä toimiin läntisen sisäänkäynnin hissin kanssa, Lähdetie kertoo.

”Kyse on hydraulisesta hissistä, joka ylikuumenee, jos sitä käytetään paljon. Yksinkertaisin ratkaisu olisi jäähdytyksen lisääminen. Tai sitten hissi peruskorjataan tai uusitaan, mihin kuluu noin puoli vuotta”, Lähdetie sanoo.

Hissien korjaustoimenpiteillä yritetään saada niille lisäaikaa koko aseman peruskorjausta odotellessa. Sen yhteydessä hissit uusitaan kokonaan.

Kun Kontulan metroaseman peruskorjaus alkoi vuonna 2006, kaupunki kertoi, että Herttoniemen asema on vuorossa seuraavana vuonna. Vuodet ovat vaihtuneet, mutta remontti ei ole alkanut.

”Herttoniemen metroaseman peruskorjausta on suunniteltu reilusti toistakymmentä vuotta”, Lähdetie sanoo.

Kyse ei ole erityisen monimutkaisesta remontista, vaan siitä, että kaupunki haluaa peruskorjauksen yhteydessä aseman seudulle tehokkaampaa maankäyttöä, toisin sanottuna uusia liike- ja toimistotiloja, asuinrakentamista tai molempia.

Vuosien varrella uutta suuntaa asemanseudun kehittämiselle on haettu muun muassa arkkitehtuurikilpailulla. Suunnitelma toisensa perään on kuitenkin lässähtänyt.

”Useista yrityksistä huolimatta ei ole löytynyt taloudellisesti ja kaupunkikehityksellisesti kestävää mallia”, Lähdetie sanoo.

Vuonna 1982 valmistunut asema on Lähdetien mukaan todella käyttöikänsä päässä. Hissit eivät ole ainoa asia, joiden kanssa on ongelmia.

”Asemalla joudutaan tekohengittämään monia muitakin kohtia”, Lähdetie sanoo.

Alkukesästä on jälleen kerran lähdössä käyntiin Herttoniemen asemanseudun kiinteistökehittämiseen tähtäävä suunnittelukilpailu. Toteutusvaiheeseen hanke voisi edetä parin vuoden päästä. Sen jälkeen rakentaminen vie vielä muutaman vuoden.

Kuinka moneen kertaan yhden metroaseman peruskorjaus oikein suunnitellaan?

”Kaavoittaja sanoo, että tämä on viimeinen kerta”, Lähdetie sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Kemikaaleja sisältävä lasti syttyi tuleen satamassa Thaimaassa

  8. 8

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää