Helsinki    |   HS Helsinki

Villinä käyvä curly girl -kiharatrendi lähti uusille kierroksille: Nyt Aku Raita kertoo, miten metsurinparta pannaan ojennukseen

Kiharahiuksisille tuttu metodi villitsee nyt suomalaisia etsimään ”salakiharoitaan”.Ilmiöksi nousseella curly girl -metodilla lapsuudenkuviin jääneiden kiharoiden luvataan elpyvän ja luonnonkiharien elpyvän takkukasasta kiiltäväksi korkkiruuviksi. Metodia noudattaville tarkoitetussa Facebook-ryhmässä vilisevät asiaan vihkiytymättömälle kummalliselta kuulostavat termit, kuten cast, co-wash, final wash, ploppaus, PSG.

Yhdysvalloista levinneen metodin takana on myös ajatus suorien hiusten ihanteesta vapautumisesta. Länsimaisessa kulttuurissa esimerkiksi afrohiuksisia on painostettu pakottamaan hiuksensa suoriksi. Kiharoiden hellä hoitaminen vaurioittavien suoristushoitojen sijaan on siis osaltaan vapautumista ahdistavista normeista.

Pähkinänkuoressa metodin idea on, että välttelemällä hiustenhoidossa tiettyjä ainesosia, kuten sulfaatteja ja silikoneja, hiukset vapautuvat ylimääräisestä kemikaalikuormasta. Kun mukaan lisätään vielä runsaasti kosteuttavia hoitoja, hius saa elinvoimansa takaisin ja jaksaa kihartua.

Metodi saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ryhmän keskustelujen perusteella se ei sitä todellakaan ole. Onnistuminen vaatii paljon etukäteistietoa esimerkiksi oman hiuksen huokoisuudesta, kuivuudesta ja proteiinintarpeesta. Prosessin kuvailussa käytetään paljon erilaisia käsitteitä. Näistä suurin osa on lainasanoja englannista, kuten hoitoaineella tehtävää pesua tarkoittava co-wash.

Kiharoita varjellaan esimerkiksi ploppaamalla, käärimällä märät hiukset väljästi t-paitaan pyyhkeen sijaan. Myös erilaiset muotoilutuotteet, kuten hiusgeelit ja muotovaahdot, auttavat kiharoita pysymään kasassa koko päivän. Muotoilutuotteiden avulla kiharoille luodaan suojakuori, cast, jonka turvissa ne voivat asettua muotoonsa. Lopuksi suojakuori rutistellaan auki.

”Salakiharoiden” etsinnän suosio näkyy jo kauppojen hyllyillä. Jotkin suosituimmista tuotteista ovat päässeet loppumaan useista kaupoista. Tämä ei ole kovinkaan yllättävää, jos ajatellaan 65 000 ihmisen Facebook-ryhmässä suositeltuja tuotteita.

Metodiin sopivia tuotteita myyvät ovat huomanneet myös ilmiön kaupallisen potentiaalin. Curly girl -hyllyjä ja saatavilla olevien tuotteiden listoja löytyy jo useista kaupoista. Sopivia tuotteita voi etsiä myös esimerkiksi Curlsbot-verkkosivun avulla. Curlsbotin kaltaisille sivustoille kirjoitetaan tuotteen ainesosat, jolloin botti varoittaa metodiin kuulumattomista aineista.

Erikoisin ja suosituin metodissa käytettävä tuote syntyy kuitenkin kotona. Pellavansiemengeeliä (PSG) valmistetaan keittämällä tavallisia ruokakaupasta löytyviä pellavansiemeniä. Geelissä monia viehättää etenkin sen luonnolliset raaka-aineet ja edullinen hinta.

Pellavansiemengeelin tehoon luottaa myös helsinkiläinen parturi-kampaaja Aku Raita. Hän liittyi curly girl -Facebook-ryhmään alle viikko sitten etsiessään vinkkejä partansa pörheysongelman selvittämiseen. Raita sai nopeasti paljon huomiota parrallaan ryhmässä, jonka jäsenistä suurin osa on pitkähiuksisia naisia. Raidasta kertoi aiemmin Iltalehti.

Muutamassa päivässä hän nousi metodin parrakkaiden seuraajien esikuvaksi ryhmässä, jonka jäsenistä suurin osa on pitkähiuksisia naisia. Nyt hänen partansa on jo useammassa lehtijutussa kuvailtu olevan kuin kreikkalaisella jumalalla.

Raitaa itseään huomio hieman huvittaa.

”Tein tätä hömpötystä jo vuosi sitten, mutta en tiennyt että se on joku metodi ja että sillä on jo nimi olemassa”, hän kertoo HS:lle.

Kuivana sammalmätästä muistuttava parta kihartui märkänä. Tästä Raita sai idean käyttää partaan geeliä, jolla kiharat pysyisivät selkeämpinä. Kosteutta hän haki sheavoista ja kookosöljystä.

Suorat hiukset ovat olleet muodissa jo pitkään. Raita on huomannut kiharoiden tehneen tuloaan vähitellen. Curly girl -villitys ei siksi yllätä kampaajaa, vaan on ennemmin osa jo näkyvillä ollutta kehitystä. Muodin muutoksen Raita on huomannut työssään esimerkiksi permanenttien kysynnän kasvuna. Nyt asiakkaat lähettävät kampaamolle kysymyksiä myös metodiin liittyen.

Suurin osa asiakkaista ei kuitenkaan ole korvannut perinteisempiä muotoilutuotteita pellavansiemengeelillä. Raita kertoo, ettei myytävien kampaamotuotteiden menekissä ei ole ainakaan vielä tapahtunut huomattavaa muutosta.

”En mitenkään jaksa uskoa, että naiset lopettaisivat itsensä puunamisen, varsinkaan hiusten osalta.”

Kaikki eivät sitkeistä yrityksistä huolimatta saa loihdittua hiuksistaan kiiltävää kiharapilveä. Raita muistuttaa, että mikäli hiuslaatu on suora, on permanentti pysyvistä kiharoista haaveilevalle yksi vaihtoehto.

Hiuslaatu voi myös muuttua iän ja hormonaalisten muutosten myötä, eikä lapsuuden luonnonkiharoihin ole välttämättä paluuta ilman järeämpää käsittelyä. Omien hiustensa kihartumispotentiaalin voi tarkistaa helpoiten puristelemalla märistä hiuksista ylimääräiset vedet pois. Jos kostea hius kihartuu, voi metodia seuraamalla saada tuloksia.

Aikaa vievä metodi on todennäköisesti trendi muiden joukossa ja laantuu ajan myötä.

”Mutta nythän tämä on kuuminta hottia”, Raita huomauttaa. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että metodin myötä herännyt kemikaalitietoisuus jää elämään. Tulevaisuudessa yhä useampi saattaa pysähtyä tutkimaan shampoopullon ainesosalistaa, havitteli sitten kiharoita tai ei.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Kemikaaleja sisältävä lasti syttyi tuleen satamassa Thaimaassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää