Helsinki    |   HS Helsinki

Rahanhimoinen liikemies tunki kahteen Hakaniementorin puuhuvilaan yli 200 vuokralaista, toinen huviloista päätyi Kehä III:n kupeeseen

Puistolan Lutikkalinna on yli satavuotisen olemassaolonsa aikana kokenut kovia: muuton Hakaniemestä Puistolaan, pakkohuutokaupan ja lutikat, sodista ja alati vaihtuvista asukkaista puhumattakaan.Puistolassa aseman ja Kehä III:n välillä Pensastiellä nököttää keltainen pienkerrostalo.

Rakennuksen taival alkoi osoitteesta Siltasaarenkatu 7–9 vuonna 1879, kun muurari Adolf Hagelin solmi Helsingin kaupungin kanssa 50 vuoden vuokrasopimuksen tontista Hakaniemessä.

Hagelin teki suureellisia suunnitelmia rakennuttaa tontille palatsimainen kaksikerroksinen talo, johon tulisi vuokralaisia. Muurarin rikastumissuunnitelmat kariutuivat kuitenkin varojen puutteeseen. Huokeampiin rakennussuunnitelmiin vaihtaminenkaan ei auttanut, vaan Hagelin joutui kauppaamaan vuokrausoikeutensa ja talontynkänsä eteenpäin.

Ostajaksi ilmestyi rikas venäläinen liikemies Aleksei Kovin. Suomeen muuttanut kauppias oli etsinyt tuottoisaa sijoituspaikkaa kasvavalle pääomalleen.

Kauppa solmittiin vuonna 1881 ja kauppahinta oli 7 000 markkaa. Nykyrahassa summa vastaa vajaata kolmeakymmentä tuhatta euroa. Vuokraa tontista maksettiin kaupungille 475 markkaa vuodessa, eli alle kaksituhatta euroa.


Kovin rakennutti talot valmiiksi, ja vuosi kaupan jälkeen vuokralaiset pääsivät muuttamaan ensimmäiseen kahdesta talosta. Kovinin huviloina tunnettujen talojen pihapiiristä löytyi myös sauna.

Asukkaat olivat monimuotoista sakkia. Kovin havitteli suurinta mahdollista tuottoa, ja talot täyttyivät vuokralaisista. Molemmissa taloissa oli seitsemäntoista huonetta, ja huviloissa asui yhteensä jopa lähes kaksisataa henkeä.

Pienet huoneet tarkoittivat sitä, että vuokralaiset olivat pääosin vähävaraisia, kuten tehdastyöläisiä ja torikauppiaita. Myöhemmin taloon muutti suomalaisten lisäksi esimerkiksi venäläisiä, juutalaisia ja tataareja.

Vuokraisännöinnin lisäksi Aleksei Kovin harjoitti talossa muutakin liiketoimintaa. Talon liiketiloissa kaupattiin vuosien varrella kaikenlaista leluista käsitöihin.

Helsingin kaupunginvaltuuston pöytäkirjojen mukaan Kovin haki vuonna 1903 alkoholinmyyntilupaa. Kaupunginvaltuusto puolsi lupahakemusta, sillä Siltasaaren alueella nähtiin olevan riittävästi kysyntää.

Sisällissodan voittaneet valkoiset häätivät suuren osan Helsingin venäläisistä. Näin myös Kovinin talo tyhjeni osittain. Kauppias perheineen oli ehtinyt hankkia Suomen kansalaisuuden, joten heitä häätöuhka ei koskenut.

Taloissa vietettiin myös harrasta elämää. Vuosina 1905–1909 yksi vuokralaisista oli islamilainen yhteisö, jolla oli talossa rukoushuone.

Vuonna 1927 toisessa huviloista järjestettiin ortodoksisen Pyhän Nikolauksen seurakunnan ensimmäinen jumalanpalvelus. Seurakunnan vuokrasopimus kuitenkin päättyi vain muutamia kuukausia myöhemmin.

Pyhän Nikolauksen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Nikolai Voskoboinikov ei tiedä Kovinin ja seurakunnan välirikon tarkkaa syytä. Hänen arvionsa mukaan kyse oli kauppias Kovinin halusta vaikuttaa seurakunnan toimintaan muutenkin kuin vuokraisäntänä. Tähän ei seurakunnassa haluttu taipua, joten ainoa vaihtoehto oli lopettaa yhteistyö Kovinin kanssa.

Muurari Hagelin ja kaupunki olivat vuonna 1879 solmineet vuokrasopimuksen viideksikymmeneksi vuodeksi. Se siis raukesi vuonna 1929, eikä kaupunki suostunut jatkamaan sopimusta omistaja Leonid Kovinin anomuksista huolimatta. Kaupungilla oli kiire saada valmiiksi Hakaniemen tori, jonka rakentamisen tiellä Kovinin talot olivat.

Kaupunginvaltuuston pöytäkirjaan on vuonna 1929 kirjattu torin suunnittelun etenevän. Pöytäkirjasta selviää myös Kovinin talojen kova kohtalo: ”N.s. Kovinin huvilain vuokra-oikeuden päättymisen lähimpänä seurauksena on, että vanhat, rumat puurakennukset revitään ja tonttialue tasoitetaan ja kivetään.”

Puretuista huviloista toinen päätyi lopulta Puistolaan. Liikemies Väinö Vento oli ostanut Puistolasta tontin, ja Kovinin huvilan kappaleet sopivat sille mainiosti.

Pienin muokkauksin koottu talo saatiin paikoilleen 1934 ja nimettiin juhlavasti Puistonlinnaksi. Ventokin pyöritti talossa vuokratoimintaa.

Sodista talo selviytyi suuremmitta vaurioitta. Malmin lentokentän pommitusten paineaallot tosin särkivät talon ikkunoita. Välirauhan aikana rakennuksessa syttyi tulipalo.

Talossa 1930-luvulta asti toimineen matkustajakoti Ainolan toiminta loppui luultavasti tulipalon myötä, mutta viimeistään sotien jälkeen.


Veikko Vento, talon Puistolaan pystyttäneen Väinö Vennon poika, muistelee Puistola-seuran Puistolan Alueoppaassa julkaisemassa artikkelissa Lutikkalinna-nimen alkuperää. Vennon mukaan tuholaistorjujat kävivät myrkyttämässä lutikoita ainakin kerran.

Rakennuksen mahtipontinen Puistonlinna-nimi vaihtuikin paikallisten puheessa Lutikkalinnaksi. Lisäksi taloa näkee kutsuttavan ainakin Puistolinnaksi ja Puistolan kartanoksi.

Jälleen epäonnisen rakennuksen omistajan liiketoimet menivät pieleen, ja Puistonlinna pakkohuutokaupattiin.

Huutokaupan jälkeen talon omisti muutaman vuoden ajan tamperelainen leskirouva Elin Reita. Hän luopui rakennuksesta osana suurempaa kauppaa, jolloin Lutikkalinnan uudeksi omistajaksi tuli liikemies Iisakki Niemi.

Niemen hallusta rakennus siirtyi 1960-luvulla Alvar Pietariselle, jonka leskeltä Heikki ja Pia-Liisa Sankari ostivat talon vuonna 1997.

Perheeseen odotettiin neljättä lasta, ja haaveena oli löytää remontointikohde kodiksi. Sankarit näkivät Puistonlinnan myynti-ilmoituksen, mutta talon kunto oli niin surkea, etteivät he halunneet ottaa sitä projektikseen.

Myöhemmin perhe sattui kuitenkin ajamaan talon ohi ja ihastumaan rakennukseen. Pian he tajusivat talon Puistonlinnaksi, jonka olivat aiemmin jo hylänneet.

Omistaja, tuolloin kahdeksankymppinen leskirouva, oli saanut tarjouksen rakennusliikkeeltä, joka olisi rakentanut talon paikalle rivitalon.

”Jos joku lapsiperhe haluaa ostaa, niin kyllä minä sen heille myyn”, rouva totesi Sankareille ja kaupat syntyivät.

Silloiset vuokralaiset olivat yhteisöllistä väkeä. Elämä talossa oli turhankin huoletonta, ja tilat olivat surkeassa kunnossa. Rakennuksessa ei ollut juoksevaa vettä, ja Heikki Sankari arveleekin talon olleen Helsingin viimeisiä ulkovessallisia asuintaloja.

Turussa Kakola-museota ylläpitävälle pariskunnalle historian kunnioittaminen on tärkeää.

”Aina kun paikalla on historiaa, juuret, niin siihen on helppo tarttua”, Sankari kuvailee.


Puistonlinna on remontoitu perinteitä kunnioittaen. Heikki Sankari puhuu talosta lämpimään sävyyn ja on selkeästi perehtynyt talon historiaan.

Puistolan Lutikkalinna ei enää olekaan nimensä veroinen, sillä hyvällä pidolla olleesta talosta ei lutikoita löydy.

Nyt talosta on pidetty hyvää huolta, ja se on ollut kotina perheen viidelle lapselle.

”Vähän sellaista Huvikumpu-meininkiä”, Sankari kuvailee lasten elämää Puistonlinnassa.

Paikallisille Puistonlinna on tärkeä ja täynnä tarinoita. Monet ovat kertoneet Sankareille lapsuusmuistojaan Lutikkalinnasta.

Vuosituhannen vaihteessa iäkäs herra asteli sisään taloon. Hän halusi nähdä talon sisätilat, sillä oli välirauhan aikana riehuneessa tulipalossa ollut sammutusketjussa. Mies oli ojennellut ämpäreitä sadan metrin päässä talosta, muttei ollut koskaan poikennut sisälle.

Paikallisten mukaan talossa myös kummittelee. Eräs mahdollinen kummittelija on talon alakerrassa 1940-luvulla sijainneessa kahvila-baarissa sattuneessa aseonnettomuudessa kuollut teinipoika.

Huoneistoja oli alun perin 22. Nykyään niitä on neljä. Heikki Sankari kuvaileekin historiallisen rakennuksen vaiheiden kuvastavan sitä, miten Helsinki ja elämä kaupungissa on muuttunut.

Vuosien varrella hakaniemeläinen Kovinin huvila muuttui Lutikkalinnaksi ja siitä Puistolan historialliseksi maamerkiksi. Talon tulevaisuutta on mahdoton ennustaa, mutta näyttelijänä Heikki Sankari haaveilee jonkinlaisen yhteisöllisen taideprojektin toteuttamisesta talon entisissä liiketiloissa. Näillä näkymin Puistonlinna tulee siis jatkamaan olemassaoloaan sinnikkäästi läpi vuosikymmenten.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Kemikaaleja sisältävä lasti syttyi tuleen satamassa Thaimaassa

  8. 8

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  9. 9

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  10. 10

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää