Helsinki    |   HS Helsinki

Koirille on tarjolla jo päiväkoteja, jotka muistuttavat lastentarhaa leikkituokioineen ja päiväunineen: ”Koirat tuodaan hoitoon pieni reppu mukanaan. Siellä on leluja ja ruokaa.”

Koirille päivähoitoa tarjoavia yrityksiä on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä alle kymmenen. Kennelliitossa uskotaan, että niiden määrä kasvaa tulevaisuudessa voimakkaasti.Lauttasaarelaisen cockerspanielin Maggien, 7, lenkkeilyreitteihin on viime kuukausina tullut muutos. Aiemmin se saattoi viilettää monta kertaa viikossa Lauttasaarentie 50:n ohitse.

Enää se ei onnistu, sillä Maggie kääntyisi mieluummin kadulta pihaan ja suuntaisi parkkipaikan takana häämöttävään päiväkoti Kuonolaan. Paikka on tullut Maggielle tutuksi sen jälkeen, kun se alkoi käydä siellä hoidossa reilu puoli vuotta sitten.

”Maggie alkaa aina vetää niin kovasti, ettemme voi kulkea vapaalla tuota reittiä”, kertoo Maggien omistaja Michaela Kaitemo.

Kaitemo luonnehtii koiraansa ylisosiaaliseksi ja puolivilkkaaksi, mutta kiltiksi. Seuraa kaipaava Maggie ei Kaitemon mukaan viihdy kovin pitkiä aikoja yksin.

”Se ei ole tottunut olemaan yksin. Kuusi tuntia alkaa jo olla liikaa”, Kaitemo kertoo.

”Aiemmin lapsilla päättyi koulu yhden kahden aikaan, joten sen ei tarvinnut olla yksin. Lapset ovat kuitenkin kasvaneet. Nuorimmaisemme on lukiossa, ja koulupäivät ovat pitkiä.”

Siksi Maggie viettää Kuonolassa päivän tai kaksi viikossa. Yhtenä päivänä perheen kodissa käy lisäksi hoitaja. Muina päivinä Kaitemo ja tämän puoliso ovat onnistuneet järjestämään työnsä niin, ettei koiralle tule pitkää yksinäistä päivää.

Tänään Maggie ei ole Kuonolassa. Sen sijaan päiväkodin sisäleikkialueella temmeltää joukko muita koiria. Osa hoidossa olevista kymmenestä koirasta on vielä lenkillä. Muutama lepuuttaa jo omissa kotipesissään.


”Nyt on meneillään leikkihetki, mutta ihan kohta on päiväuniaika. Silloin laitamme verhot kiinni, valot pois ja unimusiikkia soimaan”, kertoo yksikön vetäjä Marianne Pennala.

Vakituisesti hoidossa olevat koirat ovat Pennalan mukaan oppineet päivärytmin hyvin. Uudet koirat taas tuntuvat katsovan, mitä ne tekevät.

Lenkillekin lähdetään porukalla. Lauttasaarelaiset ovat jo tottuneet siihen, että vastaan saattaa tulla lenkittäjä viiden koiran kanssa.

Koirille päivähoitoa tarjoavia yrityksiä on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä vajaa kymmenen. Niiden määrä on kuitenkin viime vuosina kasvanut.

”Uskon että tällaisten palveluiden tarjonta kasvaa voimakkaasti myös tulevaisuudessa. Yleisesti ottaen bisnes koira-alalla kasvaa. Omistajat hyödyntävät yhä enemmän koiran hoitamiseen ja kouluttamiseen liittyviä palveluita”, sanoo Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi.

Ruotsissa on olemassa suositus, jonka mukaan koiraa pitää ulkoiluttaa vähintään joka kuudes tunti. Suomessa vastaavaa ei todennäköisesti ole luvassa. Silti näyttäisi, että meneillään on samansuuntainen asennemuutos.

”Päiväkotien lisäksi ovat yleistyneet toimistokoirat. Yhä useammalle työpaikalle on nykyään mahdollista ottaa tarvittaessa koira mukaan. Myös etätyöt helpottavat asiaa”, Salmijärvi sanoo.

Yhden hoitopäivän hinta Kuonolassa on 39 euroa. Sarjakortilla tai kuukausimaksulla hoito on edullisempaa. Kuonola tarjoaa päivähoidon lisäksi erilaisia hoitolapalveluita, kuten pesua ja trimmausta.

”Tähän voi jättää koiran aamulla työmatkalla trimmattavaksi ja hakea työpäivän jälkeen”, kertoo reilu puoli vuotta sitten aloittaneen Kuonolan toimitusjohtaja Suvi Liukku.


Osa päiväkotilaisistakin piipahtaa hoitopäivän aikana trimmauksessa tai kynsien leikkauksessa. Kuonola on auki puoli kahdeksasta iltakuuteen. Monet omistajat tekevät pitkiä päiviä ja toivovat, että päiväkoti olisi auki vielä enemmän, kertoo Liukku.

”Hellyttävintä on, että koirat tuodaan tänne hoitoon pieni reppu mukanaan. Siellä on leluja ja ruokaa”, Liukku kertoo.

Moni kysyy Pennalan mukaan tuodessaan, onko omalle koiralle sopivaa kaveria paikalla.

”Yleensä aina on. Se joka haetaan vikana on yleensä aika reppana. Silloin pääsee hoitajan mukaan siivoamaan paikkoja”, hän sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää