Helsinki    |   HS Helsinki

Jos tämä myyjä ei uskalla vitsailla sinulle, on ehkä syytä olla huolissaan: Hämmentävää läppää heittävä Dadroei Hassan nousi ilmiöksi Vuosaaressa

Kaupan kassalla näkyvät myös kulttuurierot. Dadroei Hassanin mukaan Suomessa naiset maksavat ostoksia useammin kuin miehet.Jos Vuosaaren Saiturinpörssin kassajonossa sattuu vaipumaan omiin ajatuksiinsa, viimeistään kassalla yleensä havahtuu. Ainakin jos kassan takana sattuu olemaan Dadroei Hassan.

”Kone ei usko, sen verran halpa on”, Hassan saattaa letkauttaa, jos tuotteen viivakoodin lukeminen ei tahdo onnistua.

Jos ostosten joukossa on leluauto, Hassan pyytää aina näytille ajokorttia. Henkilötodistusta hän saattaa kysellä myös esimerkiksi muumilimua ostaessa, vitsillä tietenkin.

Mikäli hihnalle lastaa karkkia, Hassan toivottaa maksamisen jälkeen hyvää karkkipäivän jatkoa. Siivousvälineostoksilla olevalle hän huikkaa lähtiessä hyvää siivouspäivää. Ruokaostoksilla voi saada hyvää ruokahalua -toivotuksen.

Ensikertalaista Hassanin huumoriin törmääminen saattaa hämmentää. Oikeastiko tässä pitäisi kaivaa esille henkilötodistus? Saako sisällä todella polttaa?

Kassalla on tosiaan käyty tällainenkin sananvaihto: Hassan tiedusteli tupakkaa ostavalta asiakkaalta ”poltatteko täällä vai ulkona?” Asiakas ihmetteli, saako kaupassa polttaa. Hassan heitti vastaukseksi vitsillä, että saa ja saa vielä sytkärin kaupan päälle.

Monelle vuosaarelaiselle Hassanin hyväntuuliset heitot ovat kuitenkin jo ehtineet tulla tutuksi. Hänestä on vajaassa parissa vuodessa tullut Vuosaaressa pieni paikallinen kuuluisuus.


Kun joku taannoin kummasteli alueen Facebook-ryhmässä, että Saiturinpörssissä kysytään papereita limua ostaessa, joku ilmaantui pian kommentoimaan: ”Kunhan ei olisi kassalla työskentelevä herra ollut vitsikkäällä tuulella.”

Keskusteluketjuun kertyi kymmeniä kommentteja.

”Aina on yllätys mikä toivotus tulee... Viimeksi pari viikkoa sitten toivotti hyvää joulua. Jotenkin taisi kaukaisesti liittyä ostoksiin”, joku kertoi.

Ihmiset kiittelivät hassun hauskan myyjän päivää piristäviä letkautuksia. Miehen huumori on ihan parasta, aina saa nauraa, eräs kommentoija totesi.

Juuri sitä Hassan sanoo haluavansa tehdä: piristää muiden päivää.

”Monesti kaupan myyjät ovat hiljaa tai joskus jopa ilkeitä. Minä en halua olla sellainen. Haluan olla iloinen. Yritän sanoa kaikille vähintään moi tai hyvää päivää. Asiakkaiden huomiointi tulee automaattisesti”, Hassan kertoo.

Kun asiakas kysyy neuvoa, hän saattaa ensin vitsailla jotakin. Kuten että herätyskellot löytyvät makuuhuoneesta sängyn vierestä.

”Sitten lisään, että kyllä niitä täälläkin on, ja näytän paikan. Yritän parhaani palvellakseni heitä”, Hassan kertoo.

Monesti asiakkaat tulevat kysymään kauppaan liittyviä asioita suoraan Hassanilta. Joskus Hassan on epäillyt, että he luulevat häntä paikan omistajaksi.

Kenelle tahansa Hassankaan ei lauo vitsejään. Hän sanoo katsovansa tarkkaan, keneltä voi kysyä hassun kysymyksen ja kenelle uskaltaa heittää hauskan kommentin.

Hassan muistaa, kuinka kerran teki virhearvion. Nuori tyttö osti hiusvärin, ja Hassan kommentoi tavalliseen tapaansa, että sinulla on kauniit hiukset, miksi haluat vaihtaa väriä. Tyttö ei ilahtunut, vaan ilmoitti asiasta kaupan johdolle. Hassania tapaus harmitti, sillä hän ei halua loukata ketään.

Vuosaaren liikkeessä Hassan on suhteellisen uusi kasvo. Hän aloitti työskentelyn siellä kaksi vuotta sitten kesällä. Huumorillaan ilahduttava myyjä on kuitenkin tehnyt Saiturinpörssi-ketjussa pitkän uran, itse asiassa melkeinpä harvinaisen pitkän.

Hassan tuli Suomeen 28 vuotta sitten Iranista poliittisena pakolaisena. Vaimo ja pieni poika jäivät kotimaahan odottamaan, että hän saisi asiat järjestettyä.

”Kun sain oleskeluluvan, menin heti suomen kurssille. Jonkin aikaa sen jälkeen pääsin harjoitteluun Saiturinpörssiin. Siitä on nyt aikaa 27 vuotta”, Hassan kertoo.

Ketju oli avaamassa liikettä Malmille, ja harjoittelun jälkeen hän sai jäädä sinne töihin. Ensimmäisen asuntonsa, pienen yksiön, hän vuokrasi Espoosta.

Hassanille oli kerrottu, että kun hänen oma asiansa ensin ratkeaisi, myös perhe pääsisi automaattisesti Suomeen. Huoleltaan ja ikävältään Hassan ei kuitenkaan malttanut odottaa, vaan yritti järjestää vaimonsa ja lapsensa nopeammin luokseen. Sen seurauksena kaksikko jumiutui puoleksi vuodeksi Turkkiin.

Kun perhe oli viimein yhdessä, vaimo lähti pian opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Perhe myös täydentyi toisella lapsella. Hetken aikaa Hassan kokeili siipiään yrittäjänä. Hän perusti oman kaupan. Kun yrittäjän ura jäi taakse, hän palasi takaisin Saiturinpörssiin.

Vuosien saatossa Hassan on ehtinyt olla Malmin lisäksi töissä Kontulan ja Itäkeskuksen myymälöissä. Matkan varrella tuli myös ero, ja vaimo muutti lasten kanssa Iraniin.

Hassan kiittää kauppaketjun omistajia. Heiltä on löytynyt joustoa, kun Hassan on matkustanut Iraniin tapaamaan lapsiaan ja muuta perhettään ja viipynyt siellä pidempään kuin lomaa olisi ollut.

”Matka on pitkä ja kallis. Siksi olen halunnut viipyä siellä useampia viikkoja”, Hassan sanoo.

Tuliaiset hän hankkii aina mistäpä muualta kuin Saiturinpörssissä.

Poika palasi Suomeen isänsä luo muutaman Iranin-vuoden jälkeen. Tätä nykyä hän työskentelee alakoulun opettajana Espoossa. Tytär ja ex-vaimokin ovat palanneet hiljattain Suomeen.

”Tytär ehti opiskella 3,5 vuotta genetiikkaa iranilaisessa yliopistossa. Täällä patistin hänet heti töihin. Jos istuu kotona, se ei ole hyvä”, Hassan sanoo.

Tyttären haaveena on opiskella Suomessa maisteriksi. Opintojen jatkaminen ei ole kuitenkaan ihan yksinkertaista. Tytär kävi jo Suomessa asuessaan englanninkielisessä päiväkodissa ja koulussa. Hän osaa suomea, muttei riittävän hyvin kielellä opiskelua ajatellen.

Hassan toivoo, että asia vielä ratkeaa ja tytär pääsee jatkamaan opintojaan.

Aikoinaan Hassanille itselleen olisi urjennut ura isommassa kauppaketjussa. Kun Itäkeskukseen oltiin aikanaan perustamassa Prismaa, tutut Kontulan K-Marketin myyjät yrittivät houkutella Hassaniakin mukaansa sinne.

”Sain paikan, mutta jäin Saiturinpörssiin. Kaverit menivät töihin uuteen Prismaan”, Hassan muistelee.

Iranissa Hassan työskenteli kirjanpitäjänä. Sitten alkoi sota ja levottomuudet, eikä hänen tilanteessaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä. Myös Suomessa hänen elämässään on tapahtunut kaikenlaista.

Tuhlailu ajoi velkaantumiseen, ja joitakin vuosia sitten tuli tuhosi hänen asuntonsa ja sen mukana koko omaisuuden. Murheita on siis riittänyt.

”Kun tulen töihin, jätän kaikki ongelmat kotiin. Kun olen toisten kanssa, en halua siirtää huoliani heille. Muuten muillekin tulee surullinen olo”, Hassan sanoo.

”Kun olen yksin, saatan miettiä asioita. Ja tietysti, jos on joku joka tietää ongelmistani, voin puhua hänelle.”

Joskus asiakkaille jutustelun ja hyväntahtoisen vitsailun takana on myös muunlaisia missioita kuin pelkästään ihmisten ilahduttaminen. Lapsille hän saattaa muistuttaa, että vanhempia pitää kiittää, kun nämä ostavat heille jotakin. Hyvästä käytöksestä hän saattaa palkita lapsen tikkarilla.

Kassalla näkyvät myös kulttuurierot. Suomessa naiset Hassanin mukaan maksavat ostoksia useammin kuin miehet.

”Miehet saattavat seisoa kaukana naisen takana. Ehkä miehet maksavat sitten isompia kuluja, kuten vuokria”, Hassan pohtii.

Vuosaaren Saiturinpörssin myymäläpäällikkö Nina Korri kertoo, että Hassanin hauskoista sutkautuksista tulee ajoittain palautetta hänelle asti. Korrin mukaan työyhteisössä on ylipäätään hyvä henki. Hassanilla on kuitenkin erityistaitonsa.

”Hän on niin hyväsydäminen, ja hänellä on uskomattoman hyvä muisti. Hän muistaa aina kaikkien nimipäivät ja muut. Hän muistaa kaikkia naisia myös aina naistenpäivänä ja ystävänpäivänä”, Korri kertoo.

”En muista itsekään nimipäivääni. En tiedä ketään vastaavaa.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi – HS seurasi, kun työ­ministeri luopui vallastaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui Itä-Saksan Hollywoodin tarjoukseen

   Tilaajille
  4. 4

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – Suomen seuraava EU-komissaari hyppää pestiinsä vanhempainvapaalta

   Tilaajille
  5. 5

   Ruotsalaisseura Stora Tuna juhlii Jukolan viestin voittoa

  6. 6

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  7. 7

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  8. 8

   Hallitus haluaa leikata liikenne­päästöjä ruuhka­maksuilla, pääkaupunki­seudulla odotetaan sähkö­autoja

  9. 9

   Riittääkö oma äly? Kaksi testiä sen kertoo

  10. 10

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä myynnissä poikkeuksellinen miniasunto: 13,5 neliön suihkuttomasta yksiöstä pyydetään lähes 100 000 euroa

  3. 3

   Yhdysvaltojen oikeus­järjestelmän ytimessä vaikuttaa nyt some­ajan super­julkkis Kim Kardashian

   Tilaajille
  4. 4

   Homehtunut Kätilöopisto seisoo tyhjillään Helsingin Kumpulassa, mutta nyt ikoniseen rakennukseen suunnitellaan uutta elämää

  5. 5

   Viranomaiset: Iran yritti ampua ohjuksella Yhdysvaltojen lennokkia ennen Omaninlahden laivaiskuja, toisen aluksen miehistö päässyt Dubaihin

  6. 6

   Tyttövauvan kasvaminen baletti­tanssijaksi oli liikaa: Seksistiset mainokset eivät ole enää sallittuja Britanniassa

  7. 7

   Todistusvalinta aiheutti reputtamisaallon Vaasan kauppakorkea­koulussa, nyt Helsingin yliopisto varautuu samaan

  8. 8

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  9. 9

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi puheen­johtaja Maria Ohisalo on poikkeuksellinen vihreä: Hänen puheestaan puuttuu ylen­palttinen hehkutus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Iso osa lenkkeilijöistä sortuu kahteen perusvirheeseen, joiden vuoksi kehitys tyssää parissa kuukaudessa, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää