Helsinki    |   HS Helsinki

”Aino hyvä, olen säveltäjä, en ennustaja” – Iloisen Kämpin huuruiset tarinat piirtävät kuvaa päiväkausia ryyppäävistä kulttuurihahmoista

Kämpin baarissa on vuosikymmenten saatossa sattunut ja tapahtunut. Iloisia illanviettoja ovat pitäneet niin taiteilijat, poliitikot kuin bisnesmiehetkin.Myöhemmin presidenttinä tunnetuksi tullut Pehr Evind Svinhufvud karkotettiin vuonna 1914 Siperiaan, kun hän kansallismielisenä joutui kahnauksiin venäläishallinnon kanssa. Svinhufvud vietti Siperian Tomskissa kolme pitkää vuotta, kunnes Venäjän vallankumouksen jälkeen aloitti pitkän ja vaivalloisen kotimatkan.

Väsynyt Svinhufvud saapui lopulta Helsingin rautatieasemalle ja minne hän sieltä suuntasi? Tietysti Kämpiin. Siellä järjestettiin illalla kansanjuhla sankarin kotiinpaluun kunniaksi.

Svinhufvudin tarina on yksi lukuisista Kämpiin liittyvistä tarinoista. Kimmo Aho, Ville Liikanen ja Mika Vitikka ovat koonneet Kämpin baarin historian ja tarinat Minä menen Kämpiin takaisin -kirjaan (Docendo, 2019).

”Kämp on heittämällä Suomen legendaarisin hotelli-ravintola”, arvelee Aho, joka työskentelee nykyään lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, mutta oli Kämpissä hovimestarina vuosina 2002–2005.

Kämpin baaritoiminnasta nykyään vastaava Ville Liikanen ja hänen edeltäjänsä Mika Vitikka yhtyvät Ahon näkemykseen.

”Kämpiin liittyy runsaasti kulttuurin, politiikan ja liike-elämän historiaa”, Vitikka summaa.

Kämp avattiin vuonna 1887 Helsinkiin, jossa kilpailu ravintoloista ja hotelleista oli melko vähäistä. Tunnettuja ravintoloita olivat Seurahuone, Kaivohuone ja Oopperan kellari ruotsalaisessa teatterissa.

”Helsinki oli nykypäivän mittapuun mukaan maalaiskylä. Kaupunki kasvoi voimakkaasti ja myös Kämp syntyi kasvavan kaupungin tarpeisiin”, Aho sanoo.

Hotelli-ravintolan perusti Tuusulassa syntynyt Carl Kämp. Hän halusi luoda paikasta ennennäkemättömän korkeatasoisen. Rakennuksen suunnittelijaksi pestattiin maineikas arkkitehti Theodor Höijer, joka muistetaan myös Ateneumin suunnittelijana.

”Suomi ja Helsinki olivat tuolloin vahvasti ruotsinkielisiä, mutta Kämp mainosti heti alussa, että siellä puhutaan kaikkia kieliä. Saksan ja ranskan lisäksi myös suomea”, Aho tietää.


Carl Kämp ei saanut kauan nauttia luomuksestaan, sillä hän kuoli vain kaksi vuotta avajaisten jälkeen. Mutta hänen nimensä jäi elämään.

Kämpin baari tuli tunnetuksi taiteilijoiden kohtaamispaikkana. Tunnetun tarinan mukaan Jean Sibelius sanoi vaimolleen lähtevänsä Kämpiin. Kun rouva tiedusteli, miten pitkään reissu kestää, Sibelius vastasi: Aino hyvä, olen säveltäjä, en ennustaja.

”Olisi ollut kiinnostavaa olla kärpäsenä katossa seuraamassa taiteilijoiden kokoontumisia. Kaikki tarinat eivät varmasti ole tallentuneet”, Liikanen sanoo.

Akseli Gallen-Kallela maalasi kuuluisan taulun Symposion, jossa hänen lisäkseen Kämpin pöydässä juopottelevat säveltäjät Oskar Merikanto, Robert Kajanus ja Sibelius. Joskus juomingit saattoivat kestää päiväkausia.

Kerran Kajanus sai Kämpiin viestin, että hänen pitäisi olla johtamassa konserttia Viipurissa. Hän lähti matkaan ja palasi kolmen päivän päästä Kämpiin. Muut herrat olivat samoilla istuinsijoilla, eivätkä olleet edes huomanneet, että Kajanus oli ollut pois. Istu alas, äläkä koko ajan ovissa ramppaa, tokaisi Gallen-Kallela.

”Kämpin tarinoihin pitää suhtautua varauksella. Monet tarinat toistuvat ja ovat jääneet elämään, mutta henkilöt saattavat välillä vaihtua. Joskus esimerkiksi Kajanuksen tilalla saattaa olla Sibelius”, sanoo Aho.

Erään tarinan mukaan Oskar Merikanto ja Eino Leino istuivat baarissa, kun ohi ajoi hevoskärry. Kuski oli käynyt tyhjentämässä ulkohuusseja ja kärry oli täynnä sitä itseään. Ohi ajaessaan kuski vihelteli Kesäillan valssia. Merikanto kuunteli korvat höröllään ja tokaisi: ”Tuokin on minun aikaansaannokseni.”

Leino vilkaisi ikkunasta ulos. ”Koko lastiko”, hän murjaisi.

Kämpin yhteyteen perustettiin maamme ensimmäinen olutkellari, Biertunnel. Sen toiminnasta vastasi saksalaissyntyinen Karl König.

”Siellä myytiin nakkimakkaraa ja kylmää Sinebrychoffin hanaolutta”, Liikanen kertoo.

Vuonna 1907 Kämpin alakertaan avattiin American Bar, joka toi kaupunkiin uudenlaiset cocktailit. American Barissa oli myös baaritiski, jonka takana tarjoilijat työskentelivät. Se oli erikoista, että asiakkaat pääsivät istumaan tiskillä, villin lännen saluunoiden tapaan. Tankoa, jossa lepuutetaan jalkoja, kutsuttiin bariksi. Siitä on tullut nimitys baari.


American Barissa tarjoiltiin cocktaileja, kun aikaisemmin nautittiin punsseja. Vuosien saatossa Kämpin baarimestarit ovat voittaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Vuonna 1956 Jalle Ahvenainen voitti baarimestareiden maailmanmestaruuden Cardicas-cocktailillaan.

”Kirjaa varten teimme vanhoja cocktaileja ja niitä oli hauska maistella, mutta eivät ne oikein istu nykypäivän makupalettiin. Tietysti suurimmat klassikot, kuten Dry martini, pitävät pintansa”, sanoo Liikanen.

Kämp oli vuosikymmeniä suomalaisen gastronomian lippulaiva.

Kämpissä esiteltiin uusia ruokalajeja. Vuodelta 1934 on säilynyt ruokalista, jossa oli 264 ruoka-annosta. Ei nykypäivänä ole niin laajoja listoja. Listalla oli paljon kasvisruokaa ja jopa elävää ravintoa”, kertoo Vitikka.

Kämp ei ollut koko kansan paikka, vaan siellä syötiin hyvin ylellisesti. Palan painikkeeksi nautittiin huippuviinejä.

”Listalla oli hanhenmaksaa, tryffeliä, ostereita ja lisäksi tuoreita hedelmiä, joka olivat tuolloin poikkeuksellista”, Aho kertoo.

Kämp eli värikästä elämää läpi kieltolain ja sotien, kunnes 1960-luvulla lehdet uutisoivat Suomen ravintolahistorian suurimmista hautajaisista. Kämpin rakennus oli vajonnut ja se piti purkaa. Vanha irtaimisto huutokaupattiin. Ainakin Bellevue-ravintola hankki Kämpin tuoleja.

”Olen myös eräässä nimeltä mainitsemattomassa ravintolassa nähnyt Kämpin vanhoja aterimia. Ne tunnistaa logosta”, Vitikka kertoo.

Kiinteistön omistanut KOP-pankki rakennutti Kämpin tilalle Pohjoisesplanadin julkisivultaan samannäköisen rakennuksen, josta tuli pankin pääkonttori. Kun KOP sulautui Meritaan 1990-luvulla, Kämpin rakennus vapautui hotellikäyttöön ja Kämpin toisia avajaisia juhlittiin vuonna 1999.


Mika Vitikka palkattiin Australiasta avaamaan Kämpin baaria. Tuore kirja juhlistaa uuden Kämpin 20-vuotista taivalta.

Vitikka muistaa, miten kaupunkilaiset ilahtuivat Kämpin paluusta, mutta ilo vaihtui hyvin pian nurinaksi.

”Kämpistä tehtiin luksushotelli, eikä se ollut koko kansalle. Joku valitti, ettei edes Sibeliuksen sikari haise enää uudessa Kämpissä”, Vitikka hymähtää.

Lähteinä käytetty: Kimmo Aho, Ville Liikanen, Mika Vitikka: Minä menen Kämpiin takaisin (Docendo, 2019). Laura Kolbe: Kämp – hotelli ja sen kaupunki (2015). Pertti Mustonen: Ravintolaelämää – kulttuurikuvia, nostalgiaa ja kulinarismia (Tammi, 1990)


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  2. 2

   Iiris Suomela on ajautunut kaikkien tuntemaksi vihaiseksi tasa-arvoloukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  3. 3

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  4. 4

   Kuva hukkuneesta isästä ja tyttärestä kertoo siirtolaisten ahdingosta Yhdys­valtojen ja Meksikon rajalla

  5. 5

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  6. 6

   Ely-keskus antoi lopullisen linjauksensa: Malmin lentokenttää ei tarvitse suojella rakennusperintölailla

  7. 7

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Poliisi selvitti Suviseuroille alaikäistä seuraa etsineen miehen henkilöllisyyden ja epäilee häntä nyt rikoksesta

  10. 10

   Oliko Jari Aarnio huumekauppaa tehnyt ”Pasilan mies”? Hovi­oikeus antaa torstaina tuomionsa Helsingin entisen huumepoliisin päällikön syytteistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  7. 7

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  8. 8

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  9. 9

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää